Anasayfa


16-02-2022
Yunan Meclisinde Türkiye atışması
Silahlanmaya yönelik üç anlaşma parlamentoda onaylandı.
16 Şubat 2022 Çarşamba

Yunan Parlamentosu, Silahlı Kuvvetlerin güçlendirilmesine yönelik üç anlaşmayı mecliste onayladı. Silahlanma tasarısının görüşüldüğü oturum, Başbakan Kiriakos Miçotakis ile ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Aleksis Çipras’in Türkiye yüzünden atışmasına sahne oldu.

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki Değişim Hareketi (KINAL) ve Yunan Çözümü partilerinin desteğiyle onaylanan anlaşmalardan biri 6 Rafale tipi savaş uçağı, diğeri 3 Belharra tipi fırkateyn ve üçüncüsü denizaltılarda kullanılmak üzere 44 torpido satın almayı öngörüyor.

Miçotakis mecliste yaptığı konuşmada, Rafale uçaklarının Yunanistan’a stratejik avantaj sağladığını öne sürerken, Çipras ise başbakanlığı döneminde, tek bir Yunan kurmayın bile kendisine bu tip bir uçak satın alımını önermediğini söyledi.

Çipras “Ben 4.5 yıl başbakandım. Rafale satın almamız için kurmaylardan tek bir öneri almadım. Satın alımı kararlaştırılan ek 6 uçağın maliyeti 1 milyar euro. Türkiye, F-35 programında yok. Dolayısıyla 6 uçak daha almamıza bir anlam veremiyorum. Ayrıca, Türkiye adaların egemenliğinden şüphe ederken, Fransa’dan hiç ses çıkmadı” diye cevap verdi.

Hükümeti enflasyonun yükseldiği bir dönemde savunma harcamalarına yüksek bütçe ayırmakla eleştiren Çipras, "Yunan vergi mükelleflerinin bir eurosu için bile açık çek vermeyeceğiz." diye konuştu.

‘TÜRKİYE TECRİTTE DEĞİL’
Başbakan Miçotakis, konuşmasında Türkiye’ye ilişkin, “Ankara gözü dönmüş bir şekilde adalar ile ilgili gerçekleri saptırıyor. Birileri tarihi, coğrafyayı, uluslararası hukuku ve uluslararası antlaşmaları aynı anda saptırmaya karar verdi” ifadesini kullandı. NATO’yu da eleştiren Miçotakis, Türkiye’yi kast ederek, “Rus silahı satın alan bir ittifak üyesi bir diğer üyeyi (Yunanistan’ı kast ediyor) tehdit ediyor. NATO’nun artık eşit mesafede durmasına yer yoktur” diye konuştu.

Çipras ise Miçotakis’e uluslararası arenada Türkiye’nin yalnızlaştığının inandırıcı olmadığını belirterek, “Türkiye’nin tecrit edildiğine hâlâ inanan var mı? ABD Başkanı Joe Biden ile bugüne kadar iki kez görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün (dün) BAE’de. İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gidecek. İspanya Başbakanı da kısa bir süre önce Ankara’da idi.” diye yanıt verdi.

Haberler


Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı