Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

19-04-2018
Σεισμικές αλλαγές από την απλή αναλογ...

09-03-2018
Ας μιλήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού γ...

23-02-2018
Οι ατελείς θεσμικές παρεμβάσεις στα μ...

08-02-2018
Η ΤΕΞ μπροστά σε μια νέα ιστορική πρόκ...

15-05-2017
Θα γεμίσουν με διόδια την Εγνατία με μ...

09-05-2017
Οι εκλογές απομακρύνονται όχι όμως κα...

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

22-02-2017
Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών προς στην εφ...

13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο...

06-02-2017
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδα...

30-01-2017
Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι της αξιολό...

20-06-2016
Απλή αναλογική και εκλογή βουλευτών με λίστα;
Απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή και εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι με σταυρό είναι το σενάριο που κερδίζει σταθερά έδαφος στις ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις για τον νέον εκλογικό νόμο – ζυμώσεις, που μέχρι αύριο αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στην τελική πρόταση του Μαξίμου προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Βούτσης, Κώστας Πουλάκης, Γιώργος Κατρούγκαλος και η ομάδα των «53» είναι μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του εν λόγω σεναρίου, το οποίο κατατίθεται πλέον ως επικρατέστερο στην σύσκεψη που θα γίνει αύριο στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για να «κλειδώσει» η κυβερνητική πρόταση επί του νέου εκλογικού νόμου.

Κατάργηση του μπόνους

Είναι το σενάριο που, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, εκτοπίζει την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για σύστημα «μερικής» απλής αναλογικής – έως τις 270 έδρες, με διατήρηση μειωμένου μπόνους 30 εδρών για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων - και το οποίο μαζί με την απλή αναλογική εισάγει δύο ακόμη κομβικές, πολιτικά και εκλογικά, παραμέτρους: Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και, πιθανότατα, την εκλογή των βουλευτών – ή των περισσότερων εξ αυτών – με λίστα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απλή αναλογική κερδίζει πόντους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δύο λόγους: Αφ’ ενός γιατί σηματοδοτεί μια θεσμική παρέμβαση με καθαρό αριστερό αποτύπωμα μετά τη βαριά μνημονιακή συνθηκολόγηση και, αφ’ ετέρου, διότι θα ασκήσει ντε φάκτο ισχυρές πιέσεις στην ελάσσονα αντιπολίτευση διαμορφώνοντας όρους ακόμη και πλήρους αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.

Στροφή προς αριστερά

Η ανάγκη για μια μεγάλη, θεσμική και πολιτική, πρωτοβουλία με καθαρά αριστερά χαρακτηριστικά ετέθη μετ’ επιτάσεως από τα παλαιά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και, σ’ αυτό το πλαίσιο, ουδείς συμβολισμός μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερος από εκείνον που κομίζει η πάγια θέση της αριστεράς υπέρ της απλής αναλογικής.

Στο μέτωπο της πολιτικής τακτικής, το ιδανικό σενάριο για το Μαξίμου είναι να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία δύο τρίτων – 200 βουλευτές – έτσι ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Και εάν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν είναι άλλη από την πρόταση για απλή αναλογική που εκτιμάται ότι θα «στριμώξει» αρκούντως τα μικρότερα κόμματα.

Σε όρους απλής… αριθμητικής, ο εν λόγω στόχος λέει πως η κυβέρνηση χρειάζεται τις ψήφους 47 βουλευτών, πέραν εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία έχει 75 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 16, το ΚΚΕ 15, το Ποτάμι 10, η Ένωση Κεντρώων 9 και η Χρυσή Αυγή – παρ’ ότι δεν συνυπολογίζεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς – έχει 18. Τον κοινοβουλευτικό χάρτη συμπληρώνουν οι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές – Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης και το παιχνίδι δείχνει δύσκολο μεν, αλλά ανοιχτό.

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ

Το ΠΑΣΟΚ πρώτο, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να πει «όχι» στην απλή αναλογική, καθώς το ίδιο μόλις πριν από έναν χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το Ποτάμι έχει ταχθεί μεν υπέρ αναλογικότερου εκλογικού συστήματος αλλά με δικλείδες ασφαλείας υπέρ της «κυβερνησιμότητας». Στην πρόταση που είχε παρουσιάσει τον Δεκέμβρη προέβλεπε μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 255 κι ένα μικτό σύστημα κατανομής εδρών με – μειωμένο – μπόνους στις μονοεδρικές περιφέρειες. Έκτοτε, ωστόσο τα – δημοσκοπικά τουλάχιστον – δεδομένα έχουν αλλάξει δυσμενώς και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα κληθεί να αντιμετωπίσει ισχυρά διλήμματα.

Η Ένωση Κεντρώων, όπως επαναβεβαίωσε χθες ο Βασίλης Λεβέντης, τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει το ΚΚΕ.

Η διατήρηση – κυρίως για “εθνικούς λόγους” – του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή αποκλείει την «απλή και άδολη» αναλογική, την οποία ιστορικά στηρίζει και ζητά το ΚΚΕ. Με μόνον αυτό το επιχείρημα όμως, ο Περισσός θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να στηρίξει ένα «όχι» στο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα έχει επιχειρηθεί ποτέ.

Όλα αυτά τα διλήμματα θα τεθούν, και προφανώς θα απαντηθούν, πολύ σύντομα. Μετά την οριστικοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων αύριο στο Μαξίμου, θα δρομολογηθούν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο, ενώ στις 25 Ιουνίου θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να καθοριστεί η θέση του κόμματος.

Σ.Σ. Στοιχεία της ανάλυσης από το tvxs.gr

Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com