Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

19-04-2018
Σεισμικές αλλαγές από την απλή αναλογ...

09-03-2018
Ας μιλήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού γ...

23-02-2018
Οι ατελείς θεσμικές παρεμβάσεις στα μ...

08-02-2018
Η ΤΕΞ μπροστά σε μια νέα ιστορική πρόκ...

15-05-2017
Θα γεμίσουν με διόδια την Εγνατία με μ...

09-05-2017
Οι εκλογές απομακρύνονται όχι όμως κα...

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

22-02-2017
Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών προς στην εφ...

13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο...

06-02-2017
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδα...

30-01-2017
Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι της αξιολό...

05-12-2016
Η Ευρώπη τρέχει να κλείσει μέτωπα. Αξιολόγηση για την Ελλάδα, βίζα για την Τουρκία
Aισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016, εφόσον όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση για συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Η απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τεθεί σε ισχύ αυτό το μήνα, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, υποστήριξε την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στο «άτυπο» ραντεβού του με τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από κάθε Eurogroup, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε μεν αισιόδοξος για συνολική λύση ως το τέλος του 2016, αλλά όχι την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Δεν απέκλεισε πάντως να υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβρη για το ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι αλλαγές της εργασιακής νομοθεσίας είναι ένα ζήτημα που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, ενώ την ίδια στιγμή σε θρίλερ μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών έχει εξελιχθεί το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, όπως είπε, έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας», όπως τόνισε. Γι’ αυτό ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε πως τη Δευτέρα θα υπάρξει μια πολύ καλή αξιολόγηση από την πλευρά των θεσμών, με ελάχιστα ανοιχτά σημεία και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για το πότε θα γίνει η ενεργοποίηση των όποιων αποφάσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές προγραμματίζουν ήδη έκτακτο Eurogroup λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα - στις 23 Δεκεμβρίου κατά μία εκδοχή. Μέχρι τότε, θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες για ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο που θα «επιτρέπει» στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα - έστω και με μικρότερο ποσό απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Οι ζυμώσεις είναι συνεχείς και οι πιέσεις έντονες. Κάπως έτσι εξηγούνται και οι διαρροές από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που αναφέρουν τη «βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, τονίζεται πως αξιωματούχοι από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλούν για απελευθέρωση της βίζας, που είχε συμπεριληφθεί ως βασικό αντικείμενο της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών.

Υπάρχει ένα «συγκεκριμένο σχέδιο» για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της βίζας και η συμφωνία έχει σχεδόν επιτευχθεί, δήλωσε πηγή της ΕΕ στην εφημερίδα και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες πάνω στο θέμα αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός της Τουρκίας στην ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανζ Τίμερμανς, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ασφαλή Ένωση, Τζούλιαν Κινγκ, θα παραστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Τσελίκ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα περιέχει τροποποιήσεις που θα γίνουν στους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Τουρκίας.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα, ο Τίμερμανς αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την υποστήριξή της στην απελευθέρωση της βίζα.

Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία τον Μάρτιο για τον περιορισμό της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις ευρωπαϊκές χώρες να συσφίγγουν τον έλεγχο των ροών και την αποστολή των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα πίσω στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για την νόμιμη καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά της Τουρκίας, στα οφέλη περιλαμβάνονται τα ταξίδια χωρίς βίζα για τους πολίτες της στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, καθώς και η λήψη συνολικά 6 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2018 για την κάλυψη των αναγκών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com