Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

21-06-2015
Μια χώρα κομμάτια και θρύψαλα

15-06-2015
Το ψέμα των "υφεσιακών" μέτρων

08-06-2015
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ «LE MONDE...

06-06-2015
Φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας η ΑΜ-...

25-05-2015
Βάζουν πάγο οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ...

20-05-2015
Σε θετική τροχιά στις ελληνοτουρκικές...

20-05-2015
Στην πυρά ο ιδιωτικός τομέας της οικον...

05-05-2015
Κρίση στη Μεσόγειο: «Η Ευρώπη πρέπει ν...

29-04-2015
«Η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει φραγ...

29-04-2015
Δυσοίωνα μηνύματα

14-04-2015
Μειονοτική Εκπαίδευση: Βήματα προς το ...

07-04-2015
Το μετέωρο βήμα της τρομοκρατίας

31-03-2015
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ...

23-03-2015
Ευρώπη και Μειονότητα

16-03-2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

14-03-2015
Ο Μάρτιος θα δείξει πολλά για

14-03-2015
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΝ Σ

14-03-2015
Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε

14-03-2015
Δέκα χρόνια πολιτικά ατυχήμ

14-03-2015
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ

09-01-2019
Το Μαξίμου «παρακολουθεί» στενά Ζάεφ και Καμμένο
Oυπουργός Εθνικής Άμυνας και ηγέτης του κόμματος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος βρέθηκε την Πέμπτη στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη σε μία επίσκεψη για την οποία οι δημοσιογράφοι της περιοχής έμαθαν ελάχιστα καθώς δεν υπήρξε διάθεση να κοινοποιηθεί το πρόγραμμα των επισκέψεων του. Εκείνο το οποίο έγινε γνωστό επισήμως είναι ότι στην Ροδόπη θα επισκεπτόταν το φυλάκιο της Νυμφαίας και ότι στην Αλεξανδρούπολη θα είχε μία συνάντηση με πολιτικά στελέχη του κόμματός του.

Δεν πέρασαν απαρατήρητες όμως οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων με τις οποίες ανέβασε στα ύψη τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν εάν όλο αυτό είναι επίσημη θέση της κυβερνήσεως και του Μεγάρου Μαξίμου ή εάν αντιθέτως ο κ. Καμμένος εκφράζει με αυτή την ρητορική τις προσωπικές πολιτικές του αγωνίες…

Μεταφέρω πιο κάτω ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα “tvxs.gr” το οποίο μιλά για τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουν με την στάση τους τις επόμενες εβδομάδες τόσο ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Ζόραν Ζάεφ όσο και ο κ. Πάνος Καμμένος, ενόψει της κύρωσης από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας της συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει την μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία».

“Η εορταστική ραστώνη μπορεί να αναστέλλει αλλά δεν αίρει τις πολιτικές αγωνίες για την συμφωνία των Πρεσπών. Και δύο εκ των βασικών παικτών του «δράματος», ο Ζόραν Ζάεφ και ο Πάνος Καμμένος, φροντίζουν όχι μόνον να υπενθυμίζουν σταθερά, αλλά και να επιτείνουν τις εν λόγω αγωνίες για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ο οποίος δίνει πλέον την τελική μάχη για να περάσει τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας του, επαναβεβαίωσε χθες το κρίσιμο διάστημα για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες επί της συμφωνίας στην χώρα του: Εκτίμησε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα περάσει με πλειοψηφία 86 έως 90 ψήφων και είπε ότι η τελική φάση της συζήτησης στην Βουλή των Σκοπίων θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου – δηλαδή, πλην θεαματικού απροόπτου οι αλλαγές στο σύνταγμα θα έχουν ψηφιστεί έως τις 15 με 20 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα όμως επανήλθε και στην ρητορική περί «μακεδονικής ταυτότητας» και γλώσσας, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο διάστημα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι για την Αθήνα. «Ενισχύουμε», δήλωσε «την αξιοπρέπεια μας ως χώρα, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε την ταυτότητα, ούτε τη γλώσσα μας που είναι η μακεδονική. Ανοίγουμε τις προοπτικές μας και πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην Αθήνα, οι αναφορές αυτές εξακολουθούν να αποδίδονται κυρίως στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι Ζάεφ στα Σκόπια και στην ανάγκη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα – ακόμη κι εάν αυτά κινούνται οριακά στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών – για να «κλειδώσει» τις ψήφους των βουλευτών που αποσκίρτησαν από το αντιπολιτευόμενο VMRO. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, υπενθυμίζουν πως οι ίδιες οι συνταγματικές τροπολογίες που ψηφίστηκαν ήδη από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στα Σκόπια ξεκαθαρίζουν οριστικά πως η ιθαγένεια δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναγνώριση εθνότητας.

Τούτο ωστόσο δεν σημαίνει πως αυτή η ρητορική Ζάεφ – η οποία πιθανώς θα κλιμακωθεί εκ νέου έως τις 15 Ιανουαρίου – δεν παραμένει προβληματική για την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι μπορεί να αποτελέσει την «βολική αφορμή», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «για την επιστροφή των επιφυλάξεων» βουλευτών που ταλαντεύονται ως προς την ψήφιση της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής τα σίγουρα «ναι» στην συμφωνία καταμετρώνται στα 148 με 149, η ανησυχία αυτή αφορά κυρίως τις τρεις ψήφους του Ποταμιού που είναι καθοριστικές για να πιαστεί ο αριθμός των 151+ και η απόλυτη πλειοψηφία. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης παραμένουν οι ρυθμιστές της τελικής ψηφοφορίας, καθώς μετά και την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην ΝΔ περιορίζεται σημαντικά η δεξαμενή των πιθανών υποστηρικτών της συμφωνίας. Και, ειδικά για τους δύο πρώτους, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει υπόγεια μεν, ορατή δε ανησυχία ότι δεν αποκλείεται εάν όχι να καταψηφίσουν την συμφωνία, να απόσχουν της τελικής ψηφοφορίας με το επιχείρημα των σταθερών παρεκκλίσεων Ζάεφ από το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, και ο Πάνος Καμμένος επιλέγει να συντηρεί κλίμα «κυβερνητικού διαζυγίου» εν όψει της κύρωσης της συμφωνίας από την Βουλή. «Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας», δήλωσε παραμονή Χριστουγέννων από την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος και οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Γενική πεποίθηση στο Μαξίμου είναι πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακόμη κι εάν αποχωρήσει θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Το γεγονός όμως πως, παρά την συμφωνία ανακωχής με τον πρωθυπουργό, κλιμακώνει την ρητορική της «αντίστασης» στο Μακεδονικό προκαλεί ισχυρή ενόχληση. Και τούτο διότι συντηρεί κλίμα και εντυπώσεις διάλυσης της κυβέρνησης – ένα κλίμα, το οποίο σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Επίσημα σχόλια και δηλώσεις επ’ αυτού δεν υπάρχουν, ούτε πρόκειται να υπάρξουν άμεσα, προκειμένου να μην τορπιλιστούν περαιτέρω οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες. Τόσο οι πολιτικές κινήσεις Καμμένου όμως, όσο κι εκείνες του Ζόραν Ζάεφ παρακολουθούνται στενά από το Μαξίμου, και αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα εκτιμηθεί εάν απαιτείται επανακαθορισμός στρατηγικής και πρωτοβουλιών...”
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com