Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

04-11-2019
Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδε...

21-10-2019
Τι δείχνουν οι πρώτες 100 μέρες διακυβέ...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρηνική επίλυση των διαφορών
Mέσα από μια κοινή δήλωση- παρέμβαση που έδωσαν στη δημοσιότητα, εξέχοντες Έλληνες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις σε Άγκυρα και Αθήνα «να ανοίξουν νέο διάλογο».

Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (Greek- Turkish Forum), ένα φόρουμ διαλόγου - με ιστορία δεκαετιών - στο οποίο συμμετέχουν εξέχοντες Έλληνες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί και καθηγητές, διπλωμάτες (πρώην πρέσβεις) και δημοσιογράφοι, συναντήθηκε στην Αθήνα το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου του 2020. Στο πλαίσιο της δήλωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχαν στην ελληνική πρωτεύουσα, τα μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ:

Παροτρύνουν όλες τις πλευρές να ασκήσουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και να ανοίξουν νέο διάλογο

Παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τον
Τύπο να εργαστούν ενεργά για την αντιστροφή της τάση αμοιβαίας δυσπιστίας και παραπληροφόρησης
Υπογραμμίζουν την ανάγκη επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συντομότερο δυνατό
Χαιρετίζουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα
Στέλνουν το μήνυμα ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθούν από μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ:
Το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ (ΕΤΦ) συναντήθηκε στην Αθήνα στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2020 εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εν τη απουσία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Το ΕΤΦ σημείωσε την άνοδο των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε όλες τις πλευρές να ασκήσουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες και να ανοίξουν νέο διάλογο.

Το ΕΤΦ έχει καταγράψει με ανησυχία τον βαθμό αμοιβαίας δυσπιστίας και παραπληροφόρησης και παρότρυνε τις κυβερνήσεις και τον Τύπο να εργαστούν ενεργά για την αντιστροφή αυτής της τάσης.

Το ΕΤΦ συμφώνησε ότι κανένα παράκτιο κράτος δεν πρέπει να αποκλεισθεί από τις προσπάθειες για την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας και ότι το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για όλες αυτές τις προσπάθειες. Το ΕΤΦ επανέλαβε την άποψή του σχετικά με την ανάγκη επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συντομότερο δυνατό.

Το ΕΤΦ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα. Αυτό τονίστηκε και πάλι στην ανεπίσημη συνάντηση του Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου ηγέτη της 25ης Νοεμβρίου 2019 με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Βερολίνο.

Το ΕΤΦ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση και των δύο ηγετών στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το πλαίσιο των έξι σημείων που υποβλήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017, προκειμένου να επιτευχθεί μια στρατηγική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.
Το ΕΤΦ συμφώνησε επίσης ότι το σημερινό status quo δεν είναι βιώσιμο και ότι η επίλυση του Κυπριακού εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για τους Κύπριους αλλά και για τους Έλληνες, τους Τούρκους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχυθούν από μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.
Το ΕΤΦ επαίνεσε τις εργασίες της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά και επανέλαβε την ανάγκη να προταθούν και να εφαρμοστούν πρόσθετα ΜΟΕ.

Το ΕΤΦ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην πρόταση που υποβλήθηκε για την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στον κατάλογο των επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη του ΕΤΦ: Aydın Mustafa, Carras Costa, Clis Elias, Çolak, Emine, Filis Constantinos, Göğüş Hasan, Grigoriadis Ioannis N., Hatzivassiliou Evanthis, Kalopsidiotou Stavri, Kaymak Erol, Kızılyürek Niyazi, Lampsa Paulina, Mavrommatis Manthos, Öztelcan Özlem, Papaioannou Vassilis, Psaltis Charis, Rozakis Christos, Triantaphyllou Dimitris, Trimikliniotis Nikos, Vural Volkan Yakış, Yaşar Yetkin Murat.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com