Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για...

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

04-11-2019
Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδε...

11-10-2016
Η Ελλάδα σε διαρκή και μόνιμη κρίση
Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η Ελλάδα καθώς όλα τα ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, θεσμικά και διεθνών σχέσεων, παραμένουν εκκρεμή, ενόψει ενός πολύ «θερμού» χειμώνα, ο οποίος είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μέτωπα έχοντας απέναντι της σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και μια σκληρή διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα η κοινωνία στενάζει υπό το βάρος της υψηλής φορολογίας, των οικονομικών μέτρων και των περικοπών των συντάξεων που έχουν οδηγήσει ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού σε μεγάλη οικονομική στενότητα.

Το προσφυγικό ζήτημα συνεχίζει να παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται από την Ε.Ε.. Οι κυβερνήσεις των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αρνούνται να συμβάλουν ενεργητικά στην διαχείριση του θέματος των προσφύγων.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στους χώρους φιλοξενίας των νησιών, όπου ήδη σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Την ίδια στιγμή, η πίεση μεταφέρεται στις τοπικές κοινωνίες, που αντιδρούν σε φαινόμενα βίας και ανάρμοστων συμπεριφορών από την πλευρά κάποιων ομάδων μεταναστών. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύονται ρατσιστικές συμπεριφορές και να εκμεταλλεύονται τα γεγονότα αυτά κόμματα και κινήσεις πολιτών με ακραία πολιτική ταυτότητα, ενισχύοντας την παρέμβαση και την επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναδεικνύεται για τους επόμενους μήνες η διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους που με τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ξεπερνάει τα 330 δις ευρώ ή το 180% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, γεγονός που το καθιστά μη βιώσιμο.

Σε αυτή την καμπάνια για την ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η κυβέρνηση έχει βρει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Όσο σκληρό εμφανίζεται του ΔΝΤ με την Ελλάδα στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, τόσο θετική είναι η εκτίμησή του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Υποστηρίζει με άλλα λόγια το ΔΝΤ, ότι το σημερινό χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ότι αν δεν κουρευτεί με έναν τρόπο, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά όμως το Βερολίνο δεν δέχεται να ακούσει κουβέντα για το ελληνικό χρέος. Η προπαγάνδα των τελευταίων πέντε ετών προς την γερμανική κοινωνία, ότι «οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τους Έλληνες με δανεικά για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους», δρα αποτρεπτικά στο γερμανικό πολιτικό σύστημα ώστε να ανοίξει στην παρούσα φάση οποιαδήποτε συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Να μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 και η κυρία Μέρκελ και το κόμμα της έχουν υποστεί μια σειρά από πολιτικές ήττες στο εσωτερικό της Γερμανίας σε επίπεδο Ομόσπονδων κρατιδίων. Παράλληλα, η αποδοκιμασία των πολιτών για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος από την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενδυναμώνει το ξενοφοβικό κόμμα AfD το οποίο εμφανίζεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις και έχει αυξήσει τα ποσοστά του μέχρι και στο 20% σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια, ιδιαίτερα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν αποτελούν και τις καλύτερες ειδήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, όμως ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεούται να δώσει την μάχη με τους παρόντες πολιτικούς συσχετισμούς και… όπου βγει.

Πάντως, το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση είναι αρκετά βεβαρημένο με την Ν.Δ. να εμφανίζεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ακόμα και με διψήφια διαφορά.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητάει την προκήρυξη προώρων εκλογών εδώ και αρκετούς μήνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την λαϊκή της νομιμοποίηση και ότι είναι επείγουσα μια πολιτική αλλαγή στην χώρα, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

Μόνο που οι προηγούμενες εκλογές έγιναν μόλις πριν από ένα χρόνο και η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια έχει πάει πέντε φορές στις κάλπες, χωρίς να έχουν λυθεί τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, όλα είναι ανοιχτά και πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στα ανοιχτά μέτωπα μέχρι το τέλος του 2016.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com