Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

04-11-2019
Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδε...

21-10-2019
Τι δείχνουν οι πρώτες 100 μέρες διακυβέ...

14-10-2019
Η Φεριντέ από το Αφγανιστάν κάηκε ζωντ...

19-09-2019
Οι απόψεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθ...

05-08-2019
Τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της νέας κυβ...

30-07-2019
Τα ανοιχτά μέτωπα στα μειονοτικά ζητ...

20-07-2019
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλο...

14-03-2015
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ
«Ένας λαός εκφράσθηκε και έστειλε ένα μήνυμα, που είναι η άρνησή του στη χωρίς τελειωμό λιτότητα. Επιπλέον, δήλωσε την προσήλωσή του στην ευρωζώνη. Εάν η νέα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή εάν είχε πάρει μέτρα αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το θέμα θα ήταν διαφορετικό.
Από τη στιγμή όμως που η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι θέλει μάλιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει, ιδιαίτερα στον φορολογικό τομέα, ότι θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, χωρίς να λέει ότι θέλει τη διαγραφή αλλά μια διαπραγμάτευσή με άλλους όρους, και ότι θέλει ένα πλαίσιο για να επεξεργασθεί εκ νέου το πρόγραμμα που έχει διακοπεί, τότε λέω πολύ ωραία, ας συνεργασθούμε. Και αυτό θα κάνουν οι κυβερνήσεις».
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και συμπυκνώνει την ουσία και την φιλοσοφία των πολιτικών κινήσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή σκακιέρα της διαπραγμάτευσης κατά την πρώτη εβδομάδα των επαφών με τις κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της Ε.Ε.
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την Ελλάδα. Πρέπει να πείσει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι της αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία στον τομέα του χρέους και της διαχείρισης των δανείων που έχει λάβει μέχρι σήμερα από τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συνολικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα πήρε 380 δισ. ευρώ από διάφορα δάνεια είτε αυτά παραχωρήθηκαν απευθείας είτε σβήστηκαν. Αναλυτικά: 40 δισ. έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2007-2013, 100 δισ. δέχτηκε να σβήσει από το χρέος ο ιδιωτικός τομέας, 240 δισ. ευρώ βοήθεια έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της θητείας της δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζει την τρόικα ως όργανο διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος και ζήτησε την οριοθέτηση μιας νέας συμφωνίας χωρίς τους ασφυχτικούς χρονικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπαν ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έως τις 28 Φεβρουαρίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έθεσαν παράλληλα ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης ως μέγιστο πρόταγμα την οικοδόμηση μιας συμμαχίας των κυβερνήσεων και των λαών του ευρωπαϊκού νότου ως αντιστάθμισμα στην «συμμαχία της λιτότητας» στην οποία πρωταγωνιστούν η Γερμανία και οι πλούσιες χώρες του βορρά.
Οι τελευταίες μέρες έδειξαν ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για την νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας, όσο και πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ, ξεκαθάρισαν ότι υπάρχει σεβασμός και ευαισθησία μεν στην Ελλάδα και τα προβλήματά της, υπάρχει όμως από την άλλη και η πλήρης συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συνθήκες τις οποίες οφείλουν να σέβονται και να ακολουθούν όλα τα κράτη- μέλη εφόσον επιθυμούν να παραμείνουν στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Κοινώς, οι ευρωπαίοι μας είπαν «σας κατανοούμε, σας συμπονούμε για τα δεινά που περνάτε αλλά θα πρέπει και εσείς να σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας και τα δάνεια που σας έδωσαν οι λαοί μας για να μην χρεοκοπήσετε». Ως κορύφωση της πίεσης προς την Ελλάδα ήρθε και η απόφαση της κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη, του Ιταλού Μάριο Τράγκι, να μην δέχεται ως ενέχυρο για τον διατραπεζικό δανεισμό τα ελληνικά ομόλογα, αφαιρώντας από τις ελληνικές τράπεζες την δυνατότητα πρόσβασης στο φθηνό χρήμα.
Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για την Ελλάδα. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogrouop και στην σύνοδο κορυφής στα μέσα του μήνα θα εξαρτηθεί η πορεία των πραγμάτων. Αν δηλαδή, θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό ή σε μια ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και την ίδια την Ευρωζώνη. Είναι όμως ζήτημα δημοκρατίας το να υλοποιεί μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, όπως η ελληνική, την λαϊκή εντολή. Και η λαϊκή εντολή, ήταν «όχι στην λιτότητα και τα μέτρα που οδήγησαν ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού στην εξαθλίωση και σε στραγγαλισμό την πραγματική οικονομία». Συνεπώς, κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι στις 25 Ιανουαρίου δεν συνέβη τίποτα στην Ελλάδα πέρα από μια κυβερνητική αλλαγή και ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να εκπληρώσει και μόνο τις συμφωνίες της προηγούμενης. Ούτε όμως και η ελληνική κυβέρνηση δικαιούται να σηκώσει μονομερώς το λάβαρο της επανάστασης στην Ε.Ε., όταν γνωρίζει πολύ καλά πως η συμμετοχή σε έναν διεθνή οργανισμό για μια χώρα δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις!
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Τσίπρα εμπεριέχουν άνοιγμα προς την Ρωσία με την επισημοποίηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Μόσχα στις 9 Μαΐου, ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον και την κυβέρνηση Ομπάμα η οποία έσπευσε να διακηρύξει την βούλησή της για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εφόσον εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Όπως φαίνεται πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ που είχε ξεκινήσει ήδη από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και η κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου να πετάξει στεφάνι στην θάλασσα των Ιμίων-Καρντάκ, αναβιώνοντας μνήμες από εποχές που δεν ευτύχησε η διπλωματία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Τέλος, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Λευκωσία επιβεβαίωσε την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων στο Κυπριακό, απογοητεύοντας ίσως εκείνους που περίμεναν μια διαφορετική και πιο προοδευτική φιλοσοφία από μια «αριστερή» κυβέρνηση. Μάλιστα σε ερώτηση που του τέθηκε από Κύπριο δημοσιογράφο για τα ζητήματα εκλογής του Μουφτή στην Θράκη και αν υπάρχει πρόθεση να κάνει η κυβέρνησή του βήματα σε αυτόν τον τομέα, ο πρωθυπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «τα βήματα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά.

Έχουμε νέα κυβέρνηση με ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά όχι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αέρα χωρίς να μπορεί να τα μελετήσει. Ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια».
Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά για την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και θα ήταν βιαστικό να καταλήξουμε από τώρα σε οριστικά συμπεράσματα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Ίδωμεν…Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Επανέλαβε ότι η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» υπονομεύει τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και δικαίωμα στους μουσουλμανους της Θράκης να εκλεγουν μουφτή ή τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com