Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για...

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

04-11-2019
Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδε...

21-09-2018
Το πολιτικό παιχνίδι με τις συντάξεις
«Δεν αποτελεί στόχο, στρατηγική ούτε επιθυμία μας να κάνουμε τριπλές εκλογές τον Μάιο. Αυτό δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews», εβρισκόμενος στις Βρυξέλλες όπου μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για την πολιτική της κυβέρνησής του στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι στόχος του είναι, αν τον ευνοήσουν οι πολιτικές συνθήκες να πάει σε εκλογές με την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2019.
Ωστόσο υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των επομένων μηνών σε σχέση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ως προς την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών. Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με τις περικοπές στις συντάξεις και ο δεύτερος με τις εξελίξεις στο Μακεδονικό ζήτημα και την επικύρωση από την Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την κυβέρνηση η μη περικοπή των συντάξεων είναι το βασικό «χαρτί» στο οποίο ποντάρει τη δημοσκοπική και προεκλογική της ανάκαμψη. Αποτελεί ειλημμένη και αμετάκλητη απόφαση και το ζητούμενο της εν εξελίξει πολιτικής διαβούλευσης με τους θεσμούς είναι η ακύρωση του ψηφισμένου νόμου να γίνει με τη συναίνεση των δανειστών.
Για τη ΝΔ ισχύει το αντίθετο. Δημοσίως, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούν από την κυβέρνηση να μην κόψει τις συντάξεις – στις προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου όμως που γίνονται στην Πειραιώς το προσφιλές σενάριο είναι εκείνο της εμπλοκής.

Στην πραγματικότητα, το ιδανικό σενάριο για τους σχεδιασμούς του γαλάζιου επιτελείου είναι εκείνο της ρήξης με τους δανειστές και της προσφυγής σε εκλογές εντός του φθινοπώρου – πιθανώς τον Νοέμβριο – με ανοιχτό το θέμα των συντάξεων. Τα, όχι λίγα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επενδύουν σ’ αυτήν την προοπτική, επικαλούνται την σκληρή στάση του ΔΝΤ, την επιμονή των ηγεσιών της ΕΚΤ και του ESM στην τήρηση των συμφωνηθέντων, και θεωρούν ότι όταν έρθει η ώρα των τελικών πολιτικών αποφάσεων, στο Eurogroup, η Γερμανία θα πατήσει για μια ακόμη φορά το «φρένο» και θα μπλοκάρει την ακύρωση των ψηφισμένων περικοπών.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι μετά και την ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ, οι διαρροές από το γαλάζιο στρατόπεδο λένε πως μόνον η Κομισιόν είναι θετική στην ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και ότι το ΔΝΤ, ο ESM και η ΕΚΤ επιμένουν στην εφαρμογή της υποστηρίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για διαρθρωτικό μέτρο, που άπτεται της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, και όχι δημοσιονομικό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, τα μηνύματα αυτά δεν δείχνουν να αξιολογούνται ιδιαιτέρως. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην συνέντευξη του στο Euronews επανέλαβε ότι «εάν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό». Και λίγο αργότερα κυβερνητικός παράγοντας εξέφραζε την βεβαιότητα πως «στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».

Παραπλεύρως, άλλα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν με νόημα δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως τον «αποφασιστικό, και σχεδόν απόλυτο λόγο, στην μεταμνημονιακή εποπτεία τον έχει πλέον η Κομισιόν». Το δεύτερο είναι πως η ΝΔ «προφανώς έχει προσμετρήσει στην κοστολόγηση του προγράμματός της την μείωση των συντάξεων και θα βρεθεί προ εκπλήξεων και ανατροπών».

Σ΄ αυτό το μοτίβο, το πολιτικό – και προεκλογικό – πόκερ γύρω από τις συντάξεις κλιμακώνεται και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μικρής διάρκειας. Διότι, κατά τις πληροφορίες, το θέμα θα ανοίξει μεν με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς στην διαβούλευση που ξεκίνησε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής των θεσμών, οι αποφάσεις όμως δεν θα είναι άμεσες και θα ληφθούν, πολιτικά, σε επίπεδο κορυφής.

Τούτο σημαίνει πως δύσκολα θα υπάρξει οποιαδήποτε κατάληξη πριν τις εκλογές στην Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup του ίδιου μήνα, με τις πλέον ενημερωμένες πηγές να δείχνουν ως κομβικό χρονικό σημείο τα τέλη του έτους. Και, παράλληλα, να τονίζουν πως το «κρίσιμο έγγραφο» δεν θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα υποβληθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου αλλά το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com