Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

28-11-2020
Δημοσκοπήσεις: Φόβος για την πανδημία,...

12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για...

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

12-11-2018
Η Ελλάδα του φόβου, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού είναι εδώ...
Eνα πρωτοφανώς μεγάλο κύμα ανοχής στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία τείνει στις μέρες μας να ενσταλάξει δηλητήριο στις ψυχές και τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας. Σε σχολεία της χώρας κάνουν πια επίσημα την εμφάνισή τους εκπρόσωποι φορέων του φυλετικού ρατσισμού προσπαθώντας να «προσηλυτίσουν» στις απεχθείς θεωρίες και πρακτικές τους μαθητές 12 και 15 χρόνων. Το διογκούμενο ρεύμα μεταναστών και προσφύγων καθώς και η προβληματική πολιτική του διαχείριση, σωρεύει θυμό και οργή σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που ασφυκτιούν στα γκέτο των μεγάλων πόλεων ή και στα νησιά τα οποία ξεχειλίζουν από τα hot spots των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που έχουν μεταφερθεί υποχρεωτικά μέσα σε αυτά.

Η δίκη της Χ.Α. διαρκεί τρία χρόνια χωρίς ορατό τέλος, δίνοντας την εντύπωση ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης για δικαζόμενα εγκλήματα εκτρέφει την ανοχή και την αμεριμνησία μιας μερίδας της κοινωνίας μας για τα φαινόμενα αυτά.

Με αφορμή και την πρόσφατη έκρηξη «εθνικής οργής» στην βόρεια Ελλάδα για την συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρείται από διάφορους κύκλους να αναβιώσει ένας εθνικός αλυτρωτισμός καλυμμένος πίσω από δόγματα «πάγιων εθνικών δικαίων».

Γράφει για τα φαινόμενα αυτά στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς στο ιστολόγιο, protagon.gr:
«Κάποτε, στην (όχι και τόσο μακρινή) δεκαετία του ’80 οι κήρυκες του σκοταδισμού και της οπισθοδρόμησης διέβλεπαν καταστροφή της οικογένειας, επειδή οι Έλληνες θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να παντρεύονται και με πολιτικό γάμο. Ένας Μητροπολίτης, μακαρίτης πια, διεκήρυττε ότι όσοι θα τον επιλέγουν θα διαπράττουν «πορνείαν ηθικώς κολαζομένην»! Κι ένας πολιτικός αρχηγός -κι αυτός έχει αποδημήσει- κραύγαζε στη Βουλή ότι θα διαλύονταν τα ιερά και τα όσια της ελληνικής οικογένειας. Αυτός ο γάμος καθιερώθηκε, εκατομμύρια Έλληνες παντρεύτηκαν στα Δημαρχεία, αλλά ούτε οι Εκκλησίες γκρεμίστηκαν ούτε οι οικογένειες διαλύθηκαν.

Δυο δεκαετίες αργότερα ο «κίνδυνος» προερχόταν από κάποιους… αντίχριστους, που ήθελαν να κάνουν ένα -μικρό αλλά αυτονόητο- βήμα εκσυγχρονισμού του κράτους, αφαιρώντας το θρήσκευμα από τις αστυνομικές ταυτότητες. Ο ίδιος ιερωμένος, από την ανώτατη θέση της Ιεραρχίας, πρόβλεπε άλλα δεινά. Και αφόριζε τους «προοδευτικάριους» και τους «θιασώτες της Ευρώπης», απειλώντας ότι «θα ξεραθεί όποιο χέρι αγγίξει την Εκκλησία»! Και κάποιοι άλλοι πολιτικοί έτρεχαν πίσω από τα ράσα του. Ευτυχώς, οι τότε κεφαλές της Πολιτείας (Κωστής Στεφανόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός) δεν φοβήθηκαν μήπως τους… ξεράνει το χέρι ο αμετροεπής Αρχιεπίσκοπος και όλα πήραν τον δρόμο τους. Έκτοτε εκατομμύρια ταυτότητες εκδόθηκαν χωρίς το θρήσκευμα και όλα είναι στη θέση τους. Κανένα χέρι δεν ξεράθηκε.

Γιατί τα υπενθυμίζουμε αυτά; Διότι σήμερα πάει να γίνει ακόμα ένα βήμα εξορθολογισμού των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας και οι (αναμενόμενοι) κινδυνολόγοι είναι πάντα παρόντες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, με ωμό και τσεκουράτο λόγο, πρόβλεψε ότι, αν το κράτος γίνει θρησκευτικά ουδέτερο και δεν υπάρχουν εικόνες στα δημόσια κτίρια, θα καταργηθούν οι… φάτνες των Χριστουγέννων. Εννοείται ότι αυτός ο πολιτικός είναι βέρος φιλελεύθερος! Αυτή είναι μια γκρίζα όψη της σημερινής Ελλάδας.

Όχι η μόνη. Υπάρχουν και χειρότερες, πιο μαύρες. Όπως αυτή μιας ομάδας μαθητών, που αποκόπηκαν από την παρέλαση των συμμαθητών τους για να φωνάξουν ανόητα εθνικιστικά συνθήματα δίκην ΛΟΚατζήδων. Προφανώς τα παιδιά αυτά «διδάσκονται» από κάποιους καλοθελητές-κατηχητές ότι, εκτός από την Μακεδονία, (και) «η Κύπρος είναι ελληνική». Διότι οι δάσκαλοί τους θα τους έλεγαν ότι η Κύπρος δεν είναι ελληνική, είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ.

Σε μια άλλη «επικράτεια» γονείς θέλουν να διώξουν τα παιδιά προσφύγων από τα σχολεία και δημόσιοι υπάλληλοι τα κατεβάζουν από το λεωφορείο που οδηγούν. Όπως παλιά που κάποιοι δεν ήθελαν τα παιδιά των τσιγγάνων και των «γύφτων». Αυτή είναι, λοιπόν, η Ελλάδα; Θα ήταν υπερβολή η καταφατική απάντηση. Και θα αδικούσε την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που, δεν θέλει ρασοφόροι να κάνουν πολιτική, ούτε πολιτικοί να τρέχουν πίσω από τα ράσα για ψήφους. Δεν θέλει να την εκπροσωπούν πατριδοκάπηλοι και άρρωστοι (δήθεν) πατριώτες, που σκοτώνονται για λάθος λόγους («να πάρουμε τη Βόρειο Ήπειρο»), όπως κάποιοι που παλιότερα κραύγαζαν «να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά». Δεν θέλει να την εκφράζουν μισαλλόδοξοι, φοβικοί και ρατσιστές γονείς, που ενσταλάζουν στις ψυχές των παιδιών τους το φόβο και το μίσος για παιδιά άλλων, που τα θεωρούν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Όμως, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Η Ελλάδα του εθνικισμού, του φόβου, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού είναι εδώ. Υπήρχε πάντα κι ας καυχώνται κάποιοι πονηροί ότι, δήθεν, «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές». Υπήρχε, αλλά εσχάτως αυτή η άλλη -απεχθής- Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει, συχνά πομπωδώς, «παρούσα». Όσοι δεν θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε μια τέτοια «νέα» Ελλάδα δεν έχουν παρά να κάνουν το αυτονόητο: να την πολεμήσουν».
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com