Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

28-11-2020
Δημοσκοπήσεις: Φόβος για την πανδημία,...

12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για...

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

29-01-2019
Το «Ποτάμι» κρίνει την πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών
Η κυβέρνηση πήρε τις 151 ψήφους που χρειαζόταν στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και πλέον ο Πρωθυπουργός έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει την ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Βεβαίως η πλειοψηφία αυτή των 151 δεν είναι η γνωστή πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς οι ΑΝΕΛ επισήμως έχουν από την προηγούμενη εβδομάδα αποχωρήσει από την κυβέρνηση την οποία καταψήφισαν ο κ. Καμένος και δύο ακόμη βουλευτές του. Υπάρχουν όμως άλλοι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση σε αυτή την ψηφοφορία και μαζί με την προερχόμενη από τη Ν.Δ. κ. Παπακώστα και τον προερχόμενο από το Ποτάμι κ. Δανέλη, σχημάτισαν τη νέα πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Τυπικά, για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αρκεί στην κυβέρνηση μία απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Ουσιαστικά όμως χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των 151 για να έχει αυτή η συμφωνία με την γειτονική χώρα της «Βόρειας Μακεδονίας», αυξημένη πολιτική νομιμοποίηση ενώπιον της κοινής ελληνικής γνώμης, η οποία στην πλειοψηφία της φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι τάσσεται εναντίον.

Ο καθοριστικός παράγοντας που φαίνεται ότι θα κρίνει τον αριθμό των βουλευτών με τον οποίο θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την Βουλή είναι το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι, το οποίο μέχρι την στιγμή που γραφόταν αυτές οι γραμμές εμφανιζόταν απολύτως διχασμένο στο εσωτερικό του.

Η απόφαση είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς καλείται να συμβιβάσει τη θετική προδιάθεση και στάση απέναντι στη Συμφωνία -την οποία στο Ποτάμι χαρακτηρίζουν ως «εθνικά ωφέλιμη»- με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για εκλογές.

Με άλλα λόγια, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι στενοί του συνεργάτες θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να το πιστωθεί η κυβέρνηση. Ούτε να κατηγορηθούν ότι δίνουν παράταση ζωής στον Αλέξη Τσίπρα. Γίνεται; Είναι πάντως πολύπλοκο...

Όποια και να είναι τελικά η απόφαση, ενδέχεται να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, όπως έδειξε και η ιστορία με τον Σπύρο Δανέλλη, τον τελευταίο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε από το Ποτάμι (για να ενταχθεί ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός έστειλε τελεσίγραφο στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι αν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε εκείνος θα αποχωρήσει από το κόμμα.
Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία, αφού άλλωστε φαίνεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται όμως, λένε ορισμένοι, εφόσον το κόμμα καταλήξει στην αποχή, να ακολουθήσουν τελικά την κομματική γραμμή.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε «ναι» στη Συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να ερμηνευτεί η ψήφος τους από την κοινή γνώμη ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Το διατύπωσε με τον τρόπο του ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή: «Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε και εμείς ιδεοληπτικοί».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής της ομάδας των Μεταρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι: «H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι “όχι”, αλλά πρέπει να σκεφτώ πώς μπορώ να εκφράσω και τη θετική μου άποψη και τη διαφωνία μου με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η Συμφωνία στη Βουλή».

Ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε: «Είναι άσκηση ισορροπίας, έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».
Σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που εκφράζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ του «ναι» και δεν είναι οι μόνοι. Και άλλα στελέχη του κόμματος που μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο έχουν την ίδια άποψη.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης σε πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. Αντίθετα, υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της Συμφωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Μίλτος Κύρκος στη ΕΡΤ: «Λέμε, και εν γνώσει του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί, και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Πρόσφατα ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, που από ορισμένους θεωρείται ο «γκουρού» του Σταύρου Θεοδωράκη και ο άνθρωπος που τον έπεισε να κατέβει στην πολιτική, δήλωσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει, αυτό-ακυρώνεται ως πολιτικός χώρος. Υποτίθεται ότι είχε τον ορθολογισμό ως προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου, θα πρόκειται για μία κωλοτούμπα».
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com