Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

28-11-2020
Δημοσκοπήσεις: Φόβος για την πανδημία,...

12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για...

14-10-2020
Με την Χ.Α. τελειώσαμε. Με τον «χρυσαυγ...

28-09-2020
Ο ιός πλήττει περισσότερο τους οικονο...

22-09-2020
Η ασθμαίνουσα Θράκη ενώπιον της διακο...

04-09-2020
Πρώτη η Ελλάδα σε ακροδεξιά βία στην Ε...

27-08-2020
Μιλάει για τον κορωνοϊό ο επιστήμονας ...

04-08-2020
Διακομματική με μυαλά του παρελθόντος...

14-07-2020
Όχι στο ελληνικό «φακέλωμα» των ΜΚΟ απ...

11-06-2020
Η προβληματική της πρόσφατης νομοθέτη...

03-03-2020
Οι απόψεις του Προέδρου του ΕΔΑΔ στην ...

17-02-2020
Κριτική Κομισιόν στην Υπ. Παιδείας για...

11-02-2020
Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ ζητά ειρ...

21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρό...

13-01-2020
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...

07-01-2020
Ώστε λοιπόν η Χ.Α. δεν είναι εγκληματικ...

16-12-2019
Σταθεροποίηση για Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, πτώση...

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ...

18-11-2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στα ελλ...

11-11-2019
Γιατί αντιδρά η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλ...

07-03-2019
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενόψει των εκλογών
Κόκκινα δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας, 120 δόσεις, κατώτατος μισθός, ΔΕΗ και δημοσιονομικοί κίνδυνοι από τις διεκδικήσεις αναδρομικών αποτελούν τις βασικές «γκρίζες ζώνες» στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – την πρώτη, ουσιαστικά, αξιολόγηση στο πλαίσιο του συμβατικού ευρωπαϊκού εξαμήνου και εκτός του μνημονιακού πλαισίου.

Η Κομισιόν, δια του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, έδωσε επίσης προθεσμία 12 ημερών στην Αθήνα να ολοκληρώσει τα 16 μεταμνημονιακά προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η πολιτική απόφαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου για αποδέσμευση της πρώτης δόσης (ύψους 1 δις ευρώ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Τόσο οι λεγόμενες «κίτρινες κάρτες» της έκθεσης όσο και το στενό χρονοδιάγραμμα της 11ης Μαρτίου ήταν, στο γενικό τους πλαίσιο, αναμενόμενες από το κυβερνητικό επιτελείο που θεωρεί ότι η συζήτηση με τους δανειστές, όπως και η επίλυση των εκκρεμοτήτων, παραμένει διαχειρίσιμη. Ωστόσο, είναι ταυτόχρονα σαφές πως επιταχύνονται οι διαδικασίες για κρίσιμα – και κοινωνικά άκρως ευαίσθητα – θέματα, όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι 120 δόσεις.

Στο θέμα των 120 δόσεων οι ενστάσεις της Κομισιόν εστιάζουν στο ότι η δημιουργία νέων σχημάτων δόσεων «για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσαν να επιφέρουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και το πρωτογενές πλεόνασμα». Η προειδοποίηση αυτή «παγώνει» προσωρινά την κατάθεση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως η ρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά στο πλαίσιο που ήδη έχει περιγραφεί, αλλά «χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς που, παγίως, όταν έρχονται τέτοιου τύπου ρυθμίσεις κάνουν αντίστοιχες επισημάνσεις.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, οι παρατηρήσεις της Κομισιόν αφορούν τις συνέπειες που μπορεί να έχει η «πολύ μεγάλη αύξησή» του στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ανάκαμψη των επενδύσεων και στο φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας. Στην έκθεση επισημαίνεται μάλιστα πως η αύξηση «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης των νέων από 2% έως 4%». Απαντώντας και επ’ αυτού, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση αλλά και την θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας και το σχήμα που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη στην έκθεση της Κομισιόν τονίζεται ότι εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι πως «το νέο πλαίσιο θα πρέπει να είναι απολύτως προσωρινό, σωστά στοχευμένο, μπορεί να είναι λειτουργικό στο άμεσο μέλλον και βελτιώνει την κουλτούρα πληρωμών», δηλαδή, να αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, παρ’ ότι επαναλαμβάνεται η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% εφέτος και το 2020, ως μεγαλύτερος κίνδυνος υποδεικνύεται η δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών και τονίζεται πως σε περίπτωση μαζικών επιστροφών θα πρέπει να υπάρξει ισοσκελισμός με ισοδύναμα μέτρα.

Εντός των επόμενων ημερών επίσης ζητείται νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς που θα αντιμετωπίζει την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας. Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται μία ημέρα πριν από την αξιολόγηση – και την αναμενόμενη αναβάθμιση – της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moody’s και εν μέσω εντεινόμενων πληροφοριών για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον Μάρτιο, πιθανότατα αυτή την φορά με δεκαετές ομόλογο.

Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους και αγγίζει πλέον την προ Μνημονίου κλίμακα. Στην προοπτική έκδοσης 10ετούς ομολόγου αναφέρεται σήμερα, μετά το Reuters, και η γερμανική Handelsblatt επισημαίνοντας: «Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων θεωρούνται μέτρο για την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Μια επιτυχής έξοδος στις αγορές θα συνιστούσε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να τον ωφελήσει ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο».
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com