Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

15-05-2017
Θα γεμίσουν με διόδια την Εγνατία με μ...

09-05-2017
Οι εκλογές απομακρύνονται όχι όμως κα...

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

22-02-2017
Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών προς στην εφ...

13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο...

06-02-2017
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδα...

30-01-2017
Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι της αξιολό...

23-01-2017
Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας εκπαιδ...

16-01-2017
Τα κόμματα μπροστά στις προκλήσεις το...

09-01-2017
Όχι στις εκλογές λέει η κυβέρνηση χωρί...

02-01-2017
ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟ...

28-09-2015
Οι τέσσερις έδρες της Μειονότητας
Nα λοιπόν που ο εκλογικός νόμος έκανε το «θαύμα» του και η Μειονότητα εκπροσωπείται πλέον στο κοινοβούλιο από τέσσερις βουλευτές. Κάποιοι ίσως να θεωρούσαν πιο ρεαλιστικό σενάριο να υπάρξουν δύο έδρες σε Ξάνθη και δύο σε Ροδόπη, αλλά η «λοταρία» του εκλογικού νόμου έδωσε τρεις έδρες στην Ροδόπη και μία στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια τυχαία εξέλιξη που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την λεγομένη «καθοδηγούμενη ψήφο της Μειονότητας», που αποτελεί το προσφιλές θέμα συζήτησης σε πολλά καφενεία όπου συχνάζουν χριστιανοί συμπολίτες ή στα κανάλια και το internet. Τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Θράκη, έχουν εκτοξευθεί ατελείωτες θεωρίες συνομωσίας ενώ σε ένα κομμάτι της κοινωνίας επικρατεί έκδηλη απογοήτευση για το γεγονός ότι κανείς χριστιανός βουλευτής δεν θα εκπροσωπεί το νομό Ροδόπης στην Βουλή.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την διαδικασία κατανομής του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται στον εκλογικό νόμο για το πρώτο κόμμα, δεν συμπλήρωνε αυτόν τον αριθμό από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που αναδεικνύουν περισσότερους από τέσσερις βουλευτές, οδήγησε στην αναζήτηση του απαιτούμενου αριθμού συμπλήρωσης των εδρών και από τις τριεδρικές περιφέρειες στις οποίες ανήκουν η Ξάνθη και η Ροδόπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά από διάφορες καραμπόλες με άλλους νομούς, να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από μία επιπλέον έδρα σε Ξάνθη και Ροδόπη, την οποία δεν δικαιούταν κανονικά από τον αριθμό των ψήφων που πήρε σε Ξάνθη και Ροδόπη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η κατανομή των εδρών στις τριεδρικές περιφέρειες γίνεται αναλογικά, σύμφωνα με την δύναμη των κομμάτων, εκτός και αν υπάρξουν εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτή που συνέβη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και περιγράψαμε πιο πάνω.

Η εξέλιξη αυτή, γεμίζει με επιπλέον ευθύνες τους εκλεγμένους βουλευτές της Μειονότητας, ιδίως στην Ροδόπη, κατά την προσωπική μου άποψη. Είναι λάθος βέβαια, οι βουλευτές να κρίνονται με κριτήριο την θρησκευτική τους ταυτότητα ή την εθνική τους καταγωγή αλλά δυστυχώς στην Θράκη ορισμένα πράγματα, παρότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια, δεν τα έχουμε ακόμα ξεπεράσει.

Συνεπώς, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους βουλευτές της Μειονότητας στην Ροδόπη, να μετατρέψουν το συναίσθημα καχυποψίας και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις πολλών συμπολιτών μας χριστιανών, σε προωθητική δύναμη για την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού στην Θράκη.

Με άλλα λόγια, να λειτουργήσουν οι βουλευτές ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν ως βουλευτές χριστιανών και μουσουλμάνων, τώρα που δεν υπάρχει χριστιανός βουλευτής και αυτό δημιουργεί στα μυαλά ορισμένων φανατικών μια αναπόδραστη ευκαιρία για εθνικιστική προπαγάνδα. Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της Μειονότητας να δείξει ότι είναι και ικανό και άξιο και ότι διαθέτει την βούληση να εκπροσωπήσει το νομό Ροδόπης στην Βουλή με απόλυτη πολιτική επάρκεια χωρίς να φανεί το όποιο κενό εκπροσώπησης από τους χριστιανούς συμπολίτες μας. Και έτσι, να κλείσουν μια για πάντα τα στόματα όλων εκείνων που προσπαθούν να βρουν αφορμές για να σπείρουν τον διχασμό και τον φόβο.

Η ύπαρξη της Μειονότητας στην Θράκη είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή και την Ελλάδα, που αναδεικνύει την δυνατότητα να συνυπάρχουν ειρηνικά πληθυσμοί με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την θρησκεία, τον πολιτισμό, την εθνική ταυτότητα και την καταγωγή. Αυτό το πλεονέκτημα στην Θράκη, είναι κτήμα όλων μας, πλειονοτικών και μειονοτικών. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να το αφήσουμε να το υπονομεύσουν ορισμένοι που κινούνται με προφανείς σκοπιμότητες επιδιώκοντας να αναβιώσουν διχαστικό κλίμα άλλων εποχών.

Είναι καθήκον μας να αφοπλίσουμε τους φανατικούς και να προστατεύσουμε την αρμονική συμβίωση δουλεύοντας όλοι από κοινού για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική στιγμή για την Ελλάδα.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com