Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

31-07-2018
44 χρόνια, 1974-2018: Επτά (επίκαιρα) συμπερά...

24-07-2018
«Ανήκομεν τελικά οριστικά εις την Δύσ...

17-07-2018
Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει μέσω των ΠΣ...

09-07-2018
Η μάχη της γραβάτας ενόψει μιας μακράς...

19-04-2018
Σεισμικές αλλαγές από την απλή αναλογ...

09-03-2018
Ας μιλήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού γ...

23-02-2018
Οι ατελείς θεσμικές παρεμβάσεις στα μ...

08-02-2018
Η ΤΕΞ μπροστά σε μια νέα ιστορική πρόκ...

15-05-2017
Θα γεμίσουν με διόδια την Εγνατία με μ...

09-05-2017
Οι εκλογές απομακρύνονται όχι όμως κα...

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

08-02-2016
Τσίπρας εναντίον όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό
H ώρα της μεγάλης κοινωνικής αναμέτρησης πλησιάζει για την κυβέρνηση Τσίπρα και όλα δείχνουν πως οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών θα περάσουν από τα οδοστρώματα των διαδηλώσεων και από τους δρόμους των αγροτικών μπλόκων.

Η σημερινή γενική απεργία και η, οξεία πλέον, κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων έρχεται την ώρα που κορυφώνεται η μάχη της αξιολόγησης και, μαζί, και οι απαιτήσεις των δανειστών: Η λύση-πακέτο που αξιώνουν οι δανειστές για ασφαλιστικό και φορολογικό με παράλληλες περικοπές συντάξεων (πιθανότατα επικουρικών) και αυξήσεις φόρων, εξελίσσεται στο μεγάλο ορόσημο για την κυβέρνηση – ένα ορόσημο, που δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς παράπλευρες κοινωνικές και πολιτικές απώλειες.

Η στρατηγική που επιλέγει, μέχρι στιγμής, ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά σ’ αυτήν την πρόκληση είναι εκείνη του «ταξικού προσήμου» και της διπλής δύσκολης ισορροπίας: Τήρηση των δεσμεύσεων μεν, αλλά και παράλληλη περιφρούρηση των κόκκινων γραμμών σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν επιδιώκει τη ρήξη με τους δανειστές, επιχειρηματολογεί υπέρ της «κοινωνικά δίκαιης» δομής των προτάσεών της για το ασφαλιστικό σε μικροσυνταξιούχους, μεσαίους επαγγελματίες αλλά και αγρότες, και επιλέγει να αντισταθμίσει το δημοσιονομικό κενό που αφήνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, αυξάνοντας τους φόρους για τους «έχοντες».

Προκειμένου, δηλαδή, να κρατήσει αλώβητες τις κύριες συντάξεις, αντιπροτείνει κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μέσα από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης – ακόμη και πάνω από το 50% – στα εισοδήματα άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου ανιχνεύει εκ νέου τις εν δυνάμει πολιτικές «εφεδρείες», γνωρίζοντας το σκηνικό ασφυκτικής πίεσης που θα διαμορφωθεί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των «153» κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Στην αναγνωριστική αυτή τακτική εντάσσονται και οι συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φώτη Κουβέλη και την Φώφη Γεννηματά, αν και οι οιωνοί ανταπόκρισης –σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά κόμματα – δείχνουν άκρως περιορισμένοι.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αέρα της δημοσκοπικής ανάκαμψης, δεν δείχνει καμία πρόθεση και δεν έχει κανέναν λόγο – πολιτικής τακτικής τουλάχιστον – να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια επώδυνη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ακόμη κι εάν την έχει προσυπογράψει και ψηφίσει μέχρι κεραίας από το περασμένο καλοκαίρι.

Η Φώφη Γεννηματά, παρ’ ότι καταβάλει ηχηρή προσπάθεια να διαχωρίσει το στίγμα του ΠΑΣΟΚ από εκείνο της ΝΔ, δείχνει ταυτόχρονα εξαιρετικά επιφυλακτική σε οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει τον αυτόνομο και διακριτό ρόλο του κόμματος ως το μόνο όχημα για την επιβίωσή του μέσα σε μια συμπιεζόμενη από παντού κεντροαριστερά. Ακόμη, δε, και η όποια άλλη σκέψη ή επιλογή της προϋποθέτει βαθύ ξεκαθάρισμα εσωτερικών αντιθέσεων, κυρίως με την πτέρυγα του Ευ. Βενιζέλου.

Μακριά από κάθε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και το Ποτάμι, υπό το βάρος της διαρκούς δημοσκοπικής αποδυνάμωσης, της εσωτερικής ιδεολογικής κρίσης και του πολιτικού φλερτ των φιλελευθέρων στελεχών του με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και, σε αυτό το κλίμα, τουλάχιστον έως το συνέδριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πρόκειται – και δεν δύναται πολιτικά – να προσφέρει το παραμικρό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Παρά, ωστόσο, αυτό το εμφανώς αρνητικό τοπίο, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει στα ανοίγματα και στις ασκήσεις συναίνεσης. Πρόκειται, κατά κυβερνητικούς κύκλους, για την «μοναδική πολιτικά ρεαλιστική τακτική», με δεδομένο τόσο το κυβερνητικό παρελθόν της σημερινής αντιπολίτευσης, όσο και το γεγονός ότι τα όποια σενάρια εκλογών απορρίπτονται ως «προϊόντα του απόλυτου πολιτικού παραλογισμού»…
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com