Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

22-02-2017
Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών προς στην εφ...

13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο...

06-02-2017
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδα...

30-01-2017
Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι της αξιολό...

23-01-2017
Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας εκπαιδ...

16-01-2017
Τα κόμματα μπροστά στις προκλήσεις το...

09-01-2017
Όχι στις εκλογές λέει η κυβέρνηση χωρί...

02-01-2017
ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟ...

19-12-2016
Τα ανεπίτρεπτα λάθη της Ευρώπης έναντ...

14-12-2016
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ

21-10-2019
Τι δείχνουν οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης Ν.Δ
Eίναι σαφές ότι σε αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει να αλλάξει την ατμόσφαιρα και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να βγουν οριστικά συμπεράσματα για το βίο και την πολιτεία της. Αναμφίβολα είναι στα συν της ότι εμφανίστηκε προετοιμασμένη, ότι δεν χρειάστηκε το συνηθισμένο παρασκήνιο για να στελεχωθούν υπουργεία και κομβικές θέσεις του δημόσιου τομέα.

Είναι εμφανής επίσης η προσπάθεια της να διαμορφώσει μια οικονομική ατζέντα με αιχμή την ανάπτυξη, χωρίς όμως να προκαλέσει τριβές και συγκρούσεις με τους εταίρους μας. Έτσι παρά τις παροχές που εξήγγειλε, κατάφερε όπως φαίνεται να υπάρξει συναίνεση για τον προϋπολογισμό του 2020, που κοινοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κατάφερε επίσης να βάλει στο δρόμο της υλοποίησης σημαντικά έργα, όπως το Ελληνικό, από το οποίο προσβλέπει σε μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση.

Πέρα από τα αναμφισβήτητα θετικά, δεν λείπουν όμως και οι κλασικές, για τα ελληνικά δεδομένα, προσωπικές και κομματικές στοχεύσεις. Μια σειρά υπουργοί διαγκωνίζονται για το ποιος θα παρουσιάσει το πιο φιλολαϊκό προφίλ και θα αποσπάσει τα εύσημα της κομματικής πελατείας. Συντηρείται σε κάθε ευκαιρία ένα κλίμα παροχολογίας, είτε πρόκειται για το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα, είτε για τις αναδρομικά στις συντάξεις, είτε για τους φόρους. Αρκετοί μάλιστα μοιάζει να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για τηλεοπτικές και δημόσιες εμφανίσεις, παρά για τα υπουργικά τους καθήκοντα.

Είναι εμφανής επίσης η διάθεση από πλευράς Μητσοτάκη να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης σε μια σειρά θέματα που διαχρονικά ταλαιπωρούν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα. Το πρώτο αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας θα φανεί στο θέμα της ψήφου των ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. «Είμαστε πολύ λίγοι για να διχαζόμαστε» όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, αλλά η συναίνεση χτίζεται πάνω στα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα κι όχι με γιορτασμούς και πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα επιτεύγματα παλαιών ένδοξων εποχών…

Όπως δεν αρκούν επίσης οι καλές προθέσεις, ακόμα και οι καλές ιδέες για να μπορέσουμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τα σημάδια και τις παθογένειες της κρίσης. Χρειάζεται σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και διαρκείς συγκρούσεις με τις αντιλήψεις και τις ψευδαισθήσεις που ακόμα ευδοκιμούν. Αυτό είναι το πεδίο που θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στο τέλος κι αυτή η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης σημειώνει ότι «θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει». Εκφράζει την πεποίθηση του ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Προσθέτει ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες η γερμανική θέση ήταν ότι θα πρέπει να συζητηθεί πώς η Τουρκία θα βοηθηθεί για τη φιλοξενία των πάνω από 3 εκ. προσφύγων και μεταναστών και να διατηρηθεί εν ζωή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την επανα-προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com