Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

02-05-2017
Τι είπε στα Αρριανά ο Υπουργός Ενημέρω...

24-04-2017
41 καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνω...

17-04-2017
Οι 40 δύσκολες μέρες για το μέλλον της ε...

10-04-2017
Λιγότερα στρατιωτικά γεγονότα στα νέα...

03-04-2017
UNICEF: Η φτώχεια χτυπά τα μισά παιδιά της...

29-03-2017
Στο Διδυμότειχο κάηκε κομμάτι του πολ...

20-03-2017
Να ορθώσουμε ανάστημα στις προκαταλήψ...

14-03-2017
Η 9η Μαρτίου, ημέρα ντροπής για την Ευρ...

06-03-2017
Η συζήτηση για την ανάπτυξη της Θράκης...

27-02-2017
Να σεβαστούμε την Μειονότητα για να πρ...

22-02-2017
Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών προς στην εφ...

13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο...

06-02-2017
Πέντε σενάρια για το μέλλον της Ελλάδα...

30-01-2017
Στην Ελλάδα πετά το μπαλάκι της αξιολό...

23-01-2017
Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας εκπαιδ...

16-01-2017
Τα κόμματα μπροστά στις προκλήσεις το...

09-01-2017
Όχι στις εκλογές λέει η κυβέρνηση χωρί...

02-01-2017
ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟ...

19-12-2016
Τα ανεπίτρεπτα λάθη της Ευρώπης έναντ...

14-12-2016
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ

03-12-2019
ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Tο χαρτί των «διπλών εκλογών» επιχειρεί να παίξει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για επιβολή νέου εκλογικού νόμου και κατάργηση της απλής αναλογικής.

Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει την πιθανότητα διπλών εκλογών μέσα στο νέο έτος, ωστόσο οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι ένα σενάριο που έχει εξεταστεί και σε κάθε περίπτωση, παραμένει ζεστό όσο και αν οι «μάγειροι» θέλουν να λένε ότι το έχουν στην «κατάψυξη».

Αυτή τη φορά η σχετική αναφορά ήρθε από τη μεριά του -καθ’ ύλην αρμόδιου- υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε ότι εντός του 2020 αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο. Κάλεσε παράλληλα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην ψήφισή του, προσθέτοντας όμως πως σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διπλές εκλογές.

Υπενθυμίζεται με βάση το Σύνταγμα ένας νέος εκλογικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές, μόνο εφόσον ψηφιστεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε περίπτωση λοιπόν που η σημερινή κυβέρνηση δε βρει μια τέτοια πλειοψηφία, ο νέος εκλογικός νόμος που θα ψηφιστεί θα βρει εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές, με τις επόμενες κάλπες να στήνονται με βάση την απλή αναλογική.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αν γίνουν εκλογές, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Επειδή το επικρατέστερο σενάριο θα είναι να μην εκλεγεί καμία κυβέρνηση, αφού δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, τότε η επανάληψη μιας νέας εκλογικής μάχης - αυτή τη φορά με λίστα στους υποψήφιους βουλευτές - θα δώσει την ευκαιρία στο πρώτο κόμμα, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μπορέσει στις δεύτερες εκλογές να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με πιο ενισχυμένο σύστημα.

Όλα αυτά είναι σενάρια, τα οποία, φυσικά, εξετάζονται και σε κάθε περίπτωση συζητιούνται στα πολιτικά γραφεία. Δίνουν τροφή για πολλές συζητήσεις, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα περισσότερα κόμματα να καταστρώνουν ήδη σχέδια, αναλύοντας μέχρι και τις εκλογικές έδρες που θα εκλέξουν με τη μία ή την άλλη εκδοχή.

Το τι συμφέρει, πάντως, και τι όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι κάτι που ο ίδιος δεν το βάζει στην κομματική ζυγαριά, όπως λένε οι συνεργάτες του. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι «ο πρωθυπουργός δείχνει να κινείται με γνώμονα το καθήκον του απέναντι στη χώρα. Και αυτή τη στιγμή το καθήκον είναι ένα: Να γυρίσει σελίδα η χώρα και να μπορέσει να ανατάξει τις δυνάμεις της, ώστε να καταφέρει να μπει στην πρόοδο και την ανάπτυξη χωρίς δανεικά, αλλά με εργασία, επενδύσεις και κίνητρα».

Το σενάριο των διπλών εκλογών θέλησε, από την πλευρά του, να «κάψει» ο Αλέξης Τσίπρας. Το «έκαψε», γιατί γνωρίζει και ο ίδιος ότι πολιτικά δεν τον συμφέρει, παρά μόνο στο κομμάτι που σχετίζεται με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, αφού σε μια πιθανή τέτοια εξέλιξη, οι εκλογές θα γίνουν, όχι με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολιτικός αρχηγός κόμματος θα βάλει υποψήφιους όποιους ο ίδιος κρίνει.

Πρωτίστως, το σενάριο αυτό εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά δεν μένουν εκτός και η αντιπολίτευση καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εκάστοτε αρχηγός διατηρεί το δικαίωμα να καταρτίσει ο ίδιος τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές που θέλει και όχι κατ’ ανάγκη με εκείνους που πρέπει.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, περιμένει πρώτα να δει τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που θα φέρει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μετά να πράξει αναλόγως.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, πάντως, εκτίμησε ότι, αν γίνουν εκλογές, αφορμή θα σταθεί το προσφυγικό, γιατί μέσα από το μέτωπο αυτό θα προκύψει η ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Ωστόσο, αυτές οι συναινέσεις περνούν αναγκαστικά - για να έχουν νομιμοποιητική βάση - μέσα από πρόωρες εκλογές. Με το δεδομένο αυτό, ο κ. Βούτσης βάζει στο τραπέζι μια νέα προοπτική ως προς την πιθανότητα των εκλογών, η οποία δεν αφορά στο οικονομικό μέτωπο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση ο κρίσιμος χρόνος των πολιτικών εξελίξεων θα αρχίσει να μετρά από την στιγμή που η κυβέρνηση καταθέσει την πρότασή της για το νέο εκλογικό νόμο αλλά και από την επιλογή της για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η εκλογή του οποίου θα γίνει από την Βουλή με απλή πλειοψηφία με βάση τις νέες ρυθμίσεις του Συντάγματος, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com