Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

19-12-2016
Τα ανεπίτρεπτα λάθη της Ευρώπης έναντ...

14-12-2016
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ

05-12-2016
Η Ευρώπη τρέχει να κλείσει μέτωπα. Αξι...

28-11-2016
Περιοδεία Τσίπρα στην σκιά πιθανών εκ...

21-11-2016
ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥ...

14-11-2016
Η υποκριτική λύπη των Ευρωπαίων για τ...

07-11-2016
Ρατσιστικό «μπλόκο» στο τζαμί του Βοτ...

31-10-2016
11 ερωτήματα για τη νέα διακομματική π...

21-10-2016
To χρέος φέρνει τον Ομπάμα στην Αθήνα;

15-10-2016
Γιατί δεν παίρνουν όσα δικαιούνται οι ...

11-10-2016
Η Ελλάδα σε διαρκή και μόνιμη κρίση

01-08-2016
Φθηνή προπαγάνδα σε βάρος της Μειονότ...

28-06-2016
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΑΝΑ...

20-06-2016
Απλή αναλογική και εκλογή βουλευτών μ...

14-06-2016
Πως μεταχειρίστηκε η Ελλάδα τα Οθωμα...

08-06-2016
Διακομματική μυωπία για την Θράκη

31-05-2016
Δουλειά έως τα 70 και βλέπουμε…

23-05-2016
Ισλάμ και Ευρώπη μπορούν να συνυπάρχο...

20-05-2016
Ara Guler: «Το μάτι της Istanbul» στην καρδιά ...

11-05-2016
ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ...

04-07-2015
Spiegel: Ο εγωκεντρισμός της Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη μακριά από τα ιδεώδη της
Την Κυριακή ψηφίζουμε λοιπόν Ναι ή Όχι στο δημοψήφισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση και ψήφισε η ελληνική Βουλή. Δεν είναι στις προθέσεις μου να υποδείξω σε κανέναν τι θα ψηφίσει. Ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να κάνει την επιλογή του.

Θα επαναλάβω μόνο δύο στοιχεία που θεωρώ σημαντικά για την Μειονότητα της Θράκης και παράλληλα αντιφατικά ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα μεταξύ τους.

Κατά την άποψή μου δεν μπαίνει σε συζήτηση καν το κέρδος της Μειονότητας από την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η Μειονότητά μας δεν μπορεί να βρει ασφαλέστερο λιμάνι για την προάσπιση των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Μια Ελλάδα απομονωμένη και εξωθημένη στο ευρωπαϊκό περιθώριο, θα μπορούσε να οδηγηθεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις που θα έθιγαν τους κατά τεκμήριο πιο αδύναμους αυτού του τόπου και τις κάθε είδους κοινωνικές, πολιτικές ή εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που ζούνε στα γεωγραφικά όρια αυτού του κράτους.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο όνομα των μνημονίων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έπληξαν τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και ώθησαν στην εξαθλίωση και το κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες συνανθρώπους μας, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Μειονότητας της Θράκης. Η Ευρώπη σε αυτή την περίπτωση έδειξε το σκληρό της πρόσωπο καθώς η εφαρμογή των πολιτικών της λιτότητας δεν υπήρξε κοινωνικά δίκαιη ούτε και πολιτικά αποτελεσματική. Συνεπώς, εδώ υπάρχει ένα δίλλημα: Η Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να φύγει από την Ε.Ε.. Θα πρέπει όμως από την άλλη να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής επιβίωση των Ελλήνων πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα αλλεπάλληλα «Ναι» των προηγούμενων κυβερνήσεων, μάς έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Λανθασμένοι χειρισμοί της σημερινής κυβέρνησης ναρκοθετούν την ομαλή πορεία της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Καταλαβαίνω, ότι το δίλλημα είναι δύσκολο αλλά σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα δίνει την ευκαιρία σε όλους να εκφραστούμε ελεύθερα και δημοκρατικά.
Για του λόγου το αληθές, παραθέτω ένα πολύ πρόσφατο άρθρο του κορυφαίου γερμανικού πολιτικού περιοδικού, « Der Spiegel», για τα λάθη της πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ σε σχέση με την πορεία της Ευρώπης. Κοινώς, κριτική από τους ίδιους τους Γερμανούς για την Καγκελάριο τους. Τα συμπεράσματα δικά σας…:

«Υπό την επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το ιδεώδες μιας κοινότητας που μοιράζεται κοινές αξίες, έχει κοινούς στόχους και επιδεικνύει αλληλεγγύη όταν χρειάζεται», αναφέρει σε άρθρο γνώμης το περιοδικό Der Spiegel.
«Η Μέρκελ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα. Η Μέρκελ πιστεύει ότι μπορούμε «να περιμένουμε με την ησυχία μας». Η Μέρκελ ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη «είναι πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν». Θα πρέπει κανείς να βλέπει τον κόσμο πολύ εγωκεντρικά για να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος, όπως η καγκελάριος», αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

«Μπορούμε να περιμένουμε με την ησυχία μας», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική βουλή για την κρίση στην Ελλάδα. Διότι, όπως επισημαίνει το Spiegel, η αναμονή είναι η συνταγή της Γερμανίδας καγκελαρίου για κάθε τι, αυτό ήταν πάντα το πολιτικό της πρόγραμμα και κυρίως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

«Η Ευρώπη είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με πέντε χρόνια πριν όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους των κρατών», εκτίμησε η Μέρκελ. Δυστυχώς η καγκελάριος κάνει λάθος, κάνει ένα μεγάλο λάθος και κάνει ένα επικίνδυνο λάθος, τονίζει το Spiegel.

«Μόνο όταν κάποιος αντιμετωπίζει εγωκεντρικά και χωρίς αλληλεγγύη την Ευρώπη μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν μια άλλη χώρα της Ε.Ε. βρίσκεται σε ανάγκη». Όταν η Μέρκελ λέει ότι «η Ευρώπη είναι ισχυρή», τότε εννοεί: «Έχουμε διασφαλιστεί. Τα προβλήματα των άλλων δεν μας αγγίζουν».

«Μόνο για όποιον έχουν μικρή σημασία οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρωπιάς και του δικαίου μπορεί να περιμένει ήσυχος την ώρα που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν καταφέρνουν για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, να σιωπά αναφορικά με την πολιτική μετανάστευσης», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Μόνο όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η ενωμένη, αλλά διαφορετική Ευρώπη δημιουργήθηκε από πολιτική αναγκαιότητα για να επικρατήσει βιώσιμη ειρήνη σε αυτή την ήπειρο, μπορεί να παρατηρεί ήσυχος πώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των λαών, πώς οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν λόγο για ταπείνωση και υποδούλωση και οι Γερμανοί πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν σωφρονιστές», συνεχίζει το Spiegel.

«Υπό την επιρροή της Άγκελα Μέρκελ, η Ε.Ε. έχει καταντήσει μια είδους μόνιμη συνέλευση ιδιοκτητών, η οποία τσακώνεται μέχρι θανάτου για το πώς θα συλλεχθούν τα χρήματα για την ανακαίνιση της στέγης και κάποιος αμέσως απειλεί με δικηγόρους διότι ο γείτονας του ακούει πολύ δυνατά μουσική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

«Μπορεί στην κυβέρνηση της Μέρκελ να λένε συνέχεια ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, ότι η χώρα έχει ευθύνη να επιδείξει ηγετικές ικανότητες. Παρ’ όλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τέτοιες προθέσεις», παρατηρεί το Spiegel.

«Γι’ αυτό τον σκοπό χρειάζεται μια πολιτική ιδέα και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό της Μέρκελ, διότι τότε κάποιος ίσως να μην συμφωνεί και αυτό θα κάνει τα πράγματα αφόρητα ανήσυχα», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com