Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

01-02-2016
Το Αντιισλαμιστικό μέτωπο εξαπλώνετα...

12-01-2016
Μεγάλοι χαμένοι οι αγρότες από το νέο ...

05-01-2016
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Ε.Ε. ΣΤΗΝ ...

28-12-2015
Κερίμ Ουράς σε Έλληνες δημοσιογράφους...

21-12-2015
2015: Η χρονιά που θα τα άλλαζε όλα και τε...

14-12-2015
Έλληνες που γοητεύονται από την Σμύρν...

07-12-2015
Τα κόμματα, ο Πρόεδρος και η συναίνεση ...

01-12-2015
ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ...

23-11-2015
Μια νέα ευκαιρία για τις ελληνοτουρκι...

16-11-2015
Το μακρύ χέρι της πολιτικής στην ιστορ...

09-11-2015
Η Κυβέρνηση αρνείται τις μεταγγραφές ...

09-11-2015
Φόροι-Χρέος-Δάνεια-Φτώχεια-Εξαθλίωση

26-10-2015
Νετανιάχου: «Δεν έφταιγε ο Χίτλερ για ...

19-10-2015
Ελλάδα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια της ...

12-10-2015
«Μα τι θέλει επιτέλους η Μειονότητα»;

05-10-2015
Οδηγός ΟΓΑ για σύνταξη αγροτών στα 62 έ...

28-09-2015
Οι τέσσερις έδρες της Μειονότητας

14-09-2015
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕ...

09-09-2015
H ΜΠΛΟΦΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

01-09-2015
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!

28-07-2015
Η κρίση φέρνει πιο κοντά Έλληνες και Τούρκους
Ένα κείμενο που απηχεί το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αυτό που δημοσιεύεται σήμερα στην στήλη «KAΛΗΜΕΡ-ΧΑΜΠΑ» και παρουσιάζει το αποτέλεσμα ελληνοτουρκικής δημοσιογραφικής έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με δεδομένες την τεράστια οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την πολιτική αστάθεια, μετά τις πρόσφατες εκλογές, στην Τουρκία.

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης προσέγγισης και αλληλοκατανόησης.

Η άκρως δυσχερής οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να προκαλεί αίσθημα χαιρεκακίας στην Τουρκία, παρά την παραδοσιακή έχθρα που καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο χώρες και έχει βαθιές ρίζες στην Ιστορία.

Αντιθέτως, στους δρόμους της Ιστανμπούλ πολλοί Τούρκοι εκφράζουν τη συμπόνιά τους για τους Έλληνες γείτονες που υποφέρουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επικροτούν την πρόσφατη δήλωση ετοιμότητας του πρωθυπουργού τους Αχμέτ Νταβούτογλου για παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.

«Πόσο άσχημη κατάσταση να μην μπορούν οι άνθρωποι ούτε καν να βγάλουν χρήματα από τα ATM! Η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία δεν νοιάζονται, δεν μπορούν καν να φανταστούν πως είναι. Αλλά εμείς, οι Τούρκοι, ξέρουμε από τη δεκαετία του '90 πως είναι μια τέτοια κρίση», λέει ένας άνδρας από την Ιστανμπούλ.

Τέτοιες εκφράσεις συμπάθειας και κατανόησης θεωρούνταν αδιανόητες στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια. Το άλυτο Κυπριακό και η σχετικά πρόσφατη κρίση των Ιμίων-Καρντάκ το 1996 είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούσαν αδύνατη στη σκέψη πολλών Τούρκων τη φιλική προσέγγιση με τους Έλληνες γείτονές τους.
Ωστόσο, αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις περί ελληνοτουρκικής έχθρας φαίνεται να ξεθωριάζουν –ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της γενιάς είναι ο Έφε, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στην Ιστανμπούλ, που γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με πολλούς Έλληνες φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους. Όπως λέει, «ό,τι έγινε στο παρελθόν, πέρασε. Επιτεθήκαμε στην Ελλάδα και μας επιτέθηκε και αυτή. Αλλά τώρα δεν είναι καιρός για πόλεμο, αλλά για ειρήνη».

Η αλλαγή στάσης πολλών Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα γίνεται αισθητή και στο πεδίο του τουρισμού. Άνθρωποι που πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ένα ταξίδι στη γειτονική τους χώρα, είναι σήμερα περίεργοι να τη γνωρίσουν. Από τους 100.000 Τούρκους που εκτιμάται ότι έκαναν το 2005 διακοπές στην Ελλάδα, αναμένεται να την επισκεφθούν φέτος περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου! Την κατακόρυφη αύξηση τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα επιβεβαιώνει και η Ντενίζ Τοπτσού, ιδιωτική υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο της Ιστανμπούλ. Όπως τονίζει, «υπάρχει αισθητή αύξηση. Οι Τούρκοι κλείνουν διακοπές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πουλάμε πολλά τουριστικά πακέτα, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, πολυήμερες εκδρομές με λεωφορείο ή κρουαζιέρες συνοδεία ξεναγού. Θεωρώ ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν κι άλλο τις σχέσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους».

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται δεκτή με χαρά από τους Έλληνες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Ένας από αυτούς είναι και ο Σπύρος Γαλιατσάτος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σάμο. Όπως λέει, «υπάρχει μία τάση να φέρνουμε στη Σάμο ολοένα περισσότερους Τούρκους τουρίστες. Αν είμαστε τυχεροί και τους παρασχεθούν διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας, θα μπορούν να έρχονται και για Σαββατοκύριακο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου δηλώνει ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου διακινήθηκαν από το συνοριακό φυλάκιο των Κήπων περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι επισκέπτες. Κάθε χρόνο, η ροή υψηλής οικονομικής επιφάνειας Τούρκων τουριστών από το τελωνείο των Κήπων του νομού Έβρου, αυξάνεται κατά 20%».

Η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου, βουλιάζουν αυτή την περίοδο από Τούρκους επισκέπτες. Είναι, σαφές, ότι μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ήδη ανατείλει και μπορεί να αποτελέσει γνώμονα για μια καλύτερη πορεία και των θεμάτων της διπλωματικής ελληνοτουρκικής ατζέντας στο άμεσο μέλλον.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com