Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

08-06-2015
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ «LE MONDE...

06-06-2015
Φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας η ΑΜ-...

25-05-2015
Βάζουν πάγο οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ...

20-05-2015
Σε θετική τροχιά στις ελληνοτουρκικές...

20-05-2015
Στην πυρά ο ιδιωτικός τομέας της οικον...

05-05-2015
Κρίση στη Μεσόγειο: «Η Ευρώπη πρέπει ν...

29-04-2015
«Η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει φραγ...

29-04-2015
Δυσοίωνα μηνύματα

14-04-2015
Μειονοτική Εκπαίδευση: Βήματα προς το ...

07-04-2015
Το μετέωρο βήμα της τρομοκρατίας

31-03-2015
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ...

23-03-2015
Ευρώπη και Μειονότητα

16-03-2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

14-03-2015
Ο Μάρτιος θα δείξει πολλά για

14-03-2015
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΝ Σ

14-03-2015
Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε

14-03-2015
Δέκα χρόνια πολιτικά ατυχήμ

14-03-2015
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ

14-03-2015
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ

14-03-2015
ΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

28-09-2015
Οι τέσσερις έδρες της Μειονότητας
Nα λοιπόν που ο εκλογικός νόμος έκανε το «θαύμα» του και η Μειονότητα εκπροσωπείται πλέον στο κοινοβούλιο από τέσσερις βουλευτές. Κάποιοι ίσως να θεωρούσαν πιο ρεαλιστικό σενάριο να υπάρξουν δύο έδρες σε Ξάνθη και δύο σε Ροδόπη, αλλά η «λοταρία» του εκλογικού νόμου έδωσε τρεις έδρες στην Ροδόπη και μία στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια τυχαία εξέλιξη που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την λεγομένη «καθοδηγούμενη ψήφο της Μειονότητας», που αποτελεί το προσφιλές θέμα συζήτησης σε πολλά καφενεία όπου συχνάζουν χριστιανοί συμπολίτες ή στα κανάλια και το internet. Τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Θράκη, έχουν εκτοξευθεί ατελείωτες θεωρίες συνομωσίας ενώ σε ένα κομμάτι της κοινωνίας επικρατεί έκδηλη απογοήτευση για το γεγονός ότι κανείς χριστιανός βουλευτής δεν θα εκπροσωπεί το νομό Ροδόπης στην Βουλή.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την διαδικασία κατανομής του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται στον εκλογικό νόμο για το πρώτο κόμμα, δεν συμπλήρωνε αυτόν τον αριθμό από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που αναδεικνύουν περισσότερους από τέσσερις βουλευτές, οδήγησε στην αναζήτηση του απαιτούμενου αριθμού συμπλήρωσης των εδρών και από τις τριεδρικές περιφέρειες στις οποίες ανήκουν η Ξάνθη και η Ροδόπη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά από διάφορες καραμπόλες με άλλους νομούς, να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από μία επιπλέον έδρα σε Ξάνθη και Ροδόπη, την οποία δεν δικαιούταν κανονικά από τον αριθμό των ψήφων που πήρε σε Ξάνθη και Ροδόπη. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η κατανομή των εδρών στις τριεδρικές περιφέρειες γίνεται αναλογικά, σύμφωνα με την δύναμη των κομμάτων, εκτός και αν υπάρξουν εξαιρετικές συνθήκες όπως αυτή που συνέβη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και περιγράψαμε πιο πάνω.

Η εξέλιξη αυτή, γεμίζει με επιπλέον ευθύνες τους εκλεγμένους βουλευτές της Μειονότητας, ιδίως στην Ροδόπη, κατά την προσωπική μου άποψη. Είναι λάθος βέβαια, οι βουλευτές να κρίνονται με κριτήριο την θρησκευτική τους ταυτότητα ή την εθνική τους καταγωγή αλλά δυστυχώς στην Θράκη ορισμένα πράγματα, παρότι έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια, δεν τα έχουμε ακόμα ξεπεράσει.

Συνεπώς, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στους βουλευτές της Μειονότητας στην Ροδόπη, να μετατρέψουν το συναίσθημα καχυποψίας και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις πολλών συμπολιτών μας χριστιανών, σε προωθητική δύναμη για την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού στην Θράκη.

Με άλλα λόγια, να λειτουργήσουν οι βουλευτές ακόμα περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν ως βουλευτές χριστιανών και μουσουλμάνων, τώρα που δεν υπάρχει χριστιανός βουλευτής και αυτό δημιουργεί στα μυαλά ορισμένων φανατικών μια αναπόδραστη ευκαιρία για εθνικιστική προπαγάνδα. Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στο πολιτικό προσωπικό της Μειονότητας να δείξει ότι είναι και ικανό και άξιο και ότι διαθέτει την βούληση να εκπροσωπήσει το νομό Ροδόπης στην Βουλή με απόλυτη πολιτική επάρκεια χωρίς να φανεί το όποιο κενό εκπροσώπησης από τους χριστιανούς συμπολίτες μας. Και έτσι, να κλείσουν μια για πάντα τα στόματα όλων εκείνων που προσπαθούν να βρουν αφορμές για να σπείρουν τον διχασμό και τον φόβο.

Η ύπαρξη της Μειονότητας στην Θράκη είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή και την Ελλάδα, που αναδεικνύει την δυνατότητα να συνυπάρχουν ειρηνικά πληθυσμοί με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την θρησκεία, τον πολιτισμό, την εθνική ταυτότητα και την καταγωγή. Αυτό το πλεονέκτημα στην Θράκη, είναι κτήμα όλων μας, πλειονοτικών και μειονοτικών. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να το αφήσουμε να το υπονομεύσουν ορισμένοι που κινούνται με προφανείς σκοπιμότητες επιδιώκοντας να αναβιώσουν διχαστικό κλίμα άλλων εποχών.

Είναι καθήκον μας να αφοπλίσουμε τους φανατικούς και να προστατεύσουμε την αρμονική συμβίωση δουλεύοντας όλοι από κοινού για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική στιγμή για την Ελλάδα.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com