Damon Damianos
KALİMERHABA
Yazarın Diğer Yazıları

08-06-2015
ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ «LE MONDE...

06-06-2015
Φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας η ΑΜ-...

25-05-2015
Βάζουν πάγο οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ...

20-05-2015
Σε θετική τροχιά στις ελληνοτουρκικές...

20-05-2015
Στην πυρά ο ιδιωτικός τομέας της οικον...

05-05-2015
Κρίση στη Μεσόγειο: «Η Ευρώπη πρέπει ν...

29-04-2015
«Η δίκη της Χρυσής Αυγής να γίνει φραγ...

29-04-2015
Δυσοίωνα μηνύματα

14-04-2015
Μειονοτική Εκπαίδευση: Βήματα προς το ...

07-04-2015
Το μετέωρο βήμα της τρομοκρατίας

31-03-2015
ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ...

23-03-2015
Ευρώπη και Μειονότητα

16-03-2015
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

14-03-2015
Ο Μάρτιος θα δείξει πολλά για

14-03-2015
ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΗΝ Σ

14-03-2015
Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε

14-03-2015
Δέκα χρόνια πολιτικά ατυχήμ

14-03-2015
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ

14-03-2015
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ

14-03-2015
ΤΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

19-09-2019
Οι απόψεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά
Σε μία περίοδο εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», θεωρεί ότι ο διάλογος για όλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν Ελλάδα και Τουρκία για την επίλυση των διαφορών τους σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Στόχος πρέπει να είναι, όπως λέει, να πέσουν οι τόνοι καθώς οι εντάσεις δεν ωφελούν και θεωρεί ότι στόχος της διπλωματίας είναι η αποτροπή ενός «θερμού επεισοδίου».

Στο σημερινό μας σημείωμα θα παρακολουθήσουμε τους συλλογισμούς του Τούρκου διπλωμάτη μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε στην δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη. Σε ό,τι αφορά την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό και το θέμα των γεωτρήσεων, ο κ. Οζούγκεργκιν υποστηρίζει ότι κάποια από τα οικόπεδα βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας καθώς και ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνόησαν το γεγονός αυτό και ξεκίνησαν την γεώτρηση σε αμφισβητούμενη περιοχή.

«Αν υπάρχει διαφορά πας στο δικαστήριο. Ωστόσο με δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζουμε κυπριακό κράτος, δεν μπορούμε να πάμε σε δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι ξεκινήσαμε εργασίες εκεί που θεωρούμε ότι είναι δική μας υφαλοκρηπίδα. Και το δεύτερο ζήτημα είναι ότι ζητήσαμε από τους Ελληνοκυπρίους να μη παραβιάσουν τα δικαιώματα του Τουρκοκυπρίων. Όσο αφορά την λύση οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Η Τουρκία δεν υπαγορεύει τύπο λύσης, αλλά επίσης δεν αντιτάσσεται σε καμία άλλη φόρμουλα. Πρέπει όμως πρώτα να συμφωνήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι», κατέληξε σχετικά με το θέμα αυτό.

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα απάντησε: «καθήκον των διπλωματών είναι να φροντίσουμε να αποτρέπουμε κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος μας είναι να το αποτρέψουμε».
Στην συνέχεια ο κ. Οζούγκεργκιν ρωτήθηκε για το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και των χαρτών που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στον θαλάσσιο χώρο. Απαντώντας τόνισε τα εξής: «αντί να εξαντλούμε την προσοχή μας σε χάρτες που δεν μας αρέσουν, καλύτερο είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε για τα προβλήματα, να λύσουμε ό,τι μπορούμε και αν μπορούμε, να απευθυνθούμε σε θεσμούς για να μας βοηθήσουν. Είμαστε υπέρ των μηχανισμών επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η διαφορά μας είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει να πάει στο διεθνές δικαστήριο. Θεωρεί ότι μόνο μας πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στρατιωτικοποίηση των νησιών κ.λ.π. Όταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο», κατέληξε.

Μια σημαντική ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει ο Τούρκος πρέσβης ήταν για την θέση της χώρας του στο διεθνές πεδίο και τις συμμαχίες και αν θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Ε.Ε..
«Η Ρωσία δεν αποτελεί για εμάς μια εναλλακτική των ΗΠΑ. Δεν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο και τη Ε.Ε.. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε ανάμεσα στην μουσουλμανική ημισέληνο και τα ευρωπαϊκά αστέρια. Μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό. Είμαστε μια χώρα που μπορεί και συνδυάζει διαφορετικούς πολιτισμούς. Μπορείτε να το δείτε αυτό στην Ιστανμπούλ. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικούς λαούς που θεωρούν την Ιστανμπούλ δική τους πόλη και έχουν όλοι δίκιο. Αρνούμαστε να μπούμε σε ένα και μόνο πλαίσιο, είτε αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα, ένα σκοπό, μία μονόπλευρη εξωτερική πολιτική. Αξιοποιούμε πλήρως αυτό που είμαστε και την θέση ως σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών», ανέφερε ο κ. Οζούγκεργκιν.
Τέλος, σχετικά με το καυτό ζήτημα του προσφυγικού και των μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες την Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια ο Τούρκος διπλωμάτης στην συνέντευξή του υποστηρίζει ότι « στόχος της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου ήταν να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και ότι θα πρέπει να κάνεις τους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ότι θα σταλούν πίσω ακόμα κι αν φτάσουν στα ελληνικά νησιά ώστε να μην το προσπαθήσουν».

Παραδέχεται ωστόσο ότι η φιλοσοφία αυτή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε εξαιτίας πολλών παραγόντων. Θεωρεί, όμως, την κριτική που ασκείται στην Τουρκία άδικη καθώς το μεταναστευτικό εξαιτίας των διαστάσεων που έχει προσλάβει, έχει καταστεί για την χώρα του ένα ζήτημα εσωτερικό και όχι μόνο ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Ο κ. Οζούγκεργκιν καταλήγει σημειώνοντας με έμφαση ότι η Ε.Ε. είχε την υποχρέωση να προωθήσει τη διαδικασία κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ η συμφωνία για τους πρόσφυγες περιείχε και την δέσμευση της για την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι που η Ε.Ε. δεν έπραξε.

«Στόχος είναι να διατηρήσουμε τη συνεργασίας μας με την Ελλάδα, για να είμαστε και οι δύο ένα βήμα μπροστά από τους λαθρέμπορους».

Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com