28-07-2015
Η κρίση φέρνει πιο κοντά Έλληνες και Τούρκους
Ένα κείμενο που απηχεί το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αυτό που δημοσιεύεται σήμερα στην στήλη «KAΛΗΜΕΡ-ΧΑΜΠΑ» και παρουσιάζει το αποτέλεσμα ελληνοτουρκικής δημοσιογραφικής έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, με δεδομένες την τεράστια οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την πολιτική αστάθεια, μετά τις πρόσφατες εκλογές, στην Τουρκία.

Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης προσέγγισης και αλληλοκατανόησης.

Η άκρως δυσχερής οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να προκαλεί αίσθημα χαιρεκακίας στην Τουρκία, παρά την παραδοσιακή έχθρα που καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο χώρες και έχει βαθιές ρίζες στην Ιστορία.

Αντιθέτως, στους δρόμους της Ιστανμπούλ πολλοί Τούρκοι εκφράζουν τη συμπόνιά τους για τους Έλληνες γείτονες που υποφέρουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επικροτούν την πρόσφατη δήλωση ετοιμότητας του πρωθυπουργού τους Αχμέτ Νταβούτογλου για παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.

«Πόσο άσχημη κατάσταση να μην μπορούν οι άνθρωποι ούτε καν να βγάλουν χρήματα από τα ATM! Η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία δεν νοιάζονται, δεν μπορούν καν να φανταστούν πως είναι. Αλλά εμείς, οι Τούρκοι, ξέρουμε από τη δεκαετία του '90 πως είναι μια τέτοια κρίση», λέει ένας άνδρας από την Ιστανμπούλ.

Τέτοιες εκφράσεις συμπάθειας και κατανόησης θεωρούνταν αδιανόητες στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια. Το άλυτο Κυπριακό και η σχετικά πρόσφατη κρίση των Ιμίων-Καρντάκ το 1996 είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούσαν αδύνατη στη σκέψη πολλών Τούρκων τη φιλική προσέγγιση με τους Έλληνες γείτονές τους.
Ωστόσο, αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις περί ελληνοτουρκικής έχθρας φαίνεται να ξεθωριάζουν –ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της γενιάς είναι ο Έφε, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στην Ιστανμπούλ, που γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με πολλούς Έλληνες φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους. Όπως λέει, «ό,τι έγινε στο παρελθόν, πέρασε. Επιτεθήκαμε στην Ελλάδα και μας επιτέθηκε και αυτή. Αλλά τώρα δεν είναι καιρός για πόλεμο, αλλά για ειρήνη».

Η αλλαγή στάσης πολλών Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα γίνεται αισθητή και στο πεδίο του τουρισμού. Άνθρωποι που πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ένα ταξίδι στη γειτονική τους χώρα, είναι σήμερα περίεργοι να τη γνωρίσουν. Από τους 100.000 Τούρκους που εκτιμάται ότι έκαναν το 2005 διακοπές στην Ελλάδα, αναμένεται να την επισκεφθούν φέτος περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου! Την κατακόρυφη αύξηση τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα επιβεβαιώνει και η Ντενίζ Τοπτσού, ιδιωτική υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο της Ιστανμπούλ. Όπως τονίζει, «υπάρχει αισθητή αύξηση. Οι Τούρκοι κλείνουν διακοπές τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Πουλάμε πολλά τουριστικά πακέτα, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο, πολυήμερες εκδρομές με λεωφορείο ή κρουαζιέρες συνοδεία ξεναγού. Θεωρώ ότι όλα αυτά θα βελτιώσουν κι άλλο τις σχέσεις ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους».

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται δεκτή με χαρά από τους Έλληνες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Ένας από αυτούς είναι και ο Σπύρος Γαλιατσάτος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σάμο. Όπως λέει, «υπάρχει μία τάση να φέρνουμε στη Σάμο ολοένα περισσότερους Τούρκους τουρίστες. Αν είμαστε τυχεροί και τους παρασχεθούν διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας, θα μπορούν να έρχονται και για Σαββατοκύριακο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνδέσμου ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου δηλώνει ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου διακινήθηκαν από το συνοριακό φυλάκιο των Κήπων περισσότεροι από 10.000 Τούρκοι επισκέπτες. Κάθε χρόνο, η ροή υψηλής οικονομικής επιφάνειας Τούρκων τουριστών από το τελωνείο των Κήπων του νομού Έβρου, αυξάνεται κατά 20%».

Η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και τα νησιά του Αιγαίου, βουλιάζουν αυτή την περίοδο από Τούρκους επισκέπτες. Είναι, σαφές, ότι μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει ήδη ανατείλει και μπορεί να αποτελέσει γνώμονα για μια καλύτερη πορεία και των θεμάτων της διπλωματικής ελληνοτουρκικής ατζέντας στο άμεσο μέλλον.
Haber Arama  

© 2015 Site Sahibi Gündem Gazetesidir.
info@gundemgazetesi.com