Anasayfa

28-02-2022
Tayinli vakıf idaresinin kandil lokumuna milletvekilinden teşekkür!
Milletvekili İlhan Ahmet, ‘Tayinli’ Vakıflar İdaresini tanıyor mu?
28 Şubat 2022 Pazartesi 13:25

1950’li ve 1960’lı yıllarda Gümülcine ve İskeçe’deki Türklerin özgür seçimlerle belirlediği “Vakıf İdare Heyetleri” Batı Trakya Türk Azınlığının en önemli kurumsal yapı taşlarından birini oluşturmuştur.

İskeçe ve Gümülcine’deki Türk azınlık üyelerinin katıldığı seçimler sonucunda belirlenen Vakıf İdare Heyetleri, diğer bir deyişle Cemaat Başkanı ve Cemaat Yönetimi, toplum içinde son derece önemli ve prestijli bir yere sahipti.

Seçimle göreve gelen Vakıf İdare Heyetleri ve başkanları; gerek sosyal, gerekse ekonomik olarak azınlık toplumunun hizmetinde olan ve en az milletvekili kadar toplum içinde saygınlığa ve öneme sahipti.

Ta ki 1967’deki Albaylar Cuntası’na kadar. Bilindiği üzere Cunta yönetimi 1968 yılında halkın oylarıyla belirlenen Vakıf İdare Heyetlerini görevden aldı ve yerine kendi adamlarını tayin etti. İşte o gün bugündür Cunta kalıntısı bu anlayış hiç değişmedi.

1974 yılında Yunanistan’a demokrasi geldi. Cunta tarafından göreve getirilen tüm yöneticiler görevden alındı, Cunta tarafından feshedilen tüm kurum ve kuruluşlarda yeniden seçimler yapıldı. Batı Trakya’daki Türk vakıf heyetleri hariç.

Yunanistan devleti Cunta kalıntısı bu yöntemi değiştirmemekte 48 yıldır ısrar ediyor. Batı Trakya Türk Azınlığının talep ve beklentilerine rağmen 48 yıldır bu antidemokratik uygulamadan vazgeçilmiyor. Batı Trakya Türk Azınlığı da kabul etmediği, benimsemediği ve reddettiği tayinli vakıf idarelerine karşı tutumunu değiştirmiyor. Yani tayinli vakıf idareye heyetlerini TANIMIYOR.

Azınlık gayri menkullerinin bürokratik işlemleriyle ilgili “zorunlu” haller dışında azınlık kurumlarının, azınlık temsilcilerinin ve azınlık siyasetçilerinin tayinli vakıf idareleriyle bir ilişkisi ve bağlantısı olmamıştır ve olmamalıdır da.

Hal böyle iken Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet’in sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım akıllarda soru işaretlerine neden oldu. İlhan Ahmet, “Vakıflar İdaresinin Kandil Lokumuna Teşekkürler” notuyla paylaştığı fotoğrafta Gümülcine tayinli vakıflar idaresi başkanı Selim İsa ve tayinli yönetici Salih Salih ile birlikte arzıendam eylerken görülüyor.

“Ben tayinli vakıf idaresini tanıyorum” algısını yaratan bu fotoğrafla birlikte, doğal olarak azınlık içerisinde bir dizi soru gündeme geldi.

“Milletvekili tayinli vakıf idaresini tanıyor mu?”, “Eksen kayması mı yaşanıyor?”, “Siyasi mesaj mı verilmek isteniyor?”... Bu ve buna benzer bir sürü soru var akıllarda ve dillerde...

Azınlığın, vakıf idare heyetleri konusundaki beklentisi gayet net. Azınlık SEÇİM istiyor.

Binlerce azınlık insanının oyunu alarak milletvekili seçilen İlhan Ahmet’in bu konuda acilen bir açıklama yapması gerekiyor.

Gümülcine tayinli vakıf idaresini tanıyıp tanımadığı konusunda seçmenine ve tüm azınlığa bir açıklama borçlu.

Hemen belirtelim... Batı Trakya Türk Azınlığının bu kadar hassas olduğu bir konuda, bu fotoğraf karesini ‘basit bir ziyaret’ olarak açıklamak mümkün değil.

Bu nedenle milletvekilinin acilen tatmin edici bir açıklama yapması elzem.

Çünkü balık baştan kokarsa vay halimize!...
Kaynak: GÜNDEM

Ekleyen: OA

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun

Eyalette orman yangınlarına hazırlık toplantısı

Varufakis: ‘Almanya, İsrail’in savaş suçu işleme hakkını savunuyor’

Azınlık milletvekilleri İTB genel kuruluna katıldıkları için hedef gösterildi

İşçiler 24 saatlik genel greve gitti