Anasayfa


23-03-2015
“Dilimizi kültürümüzü korumak istiyoruz”
Genç Gagavuz Yazarlar Birliği yöneticileri, 17 – 21 Mart tarihleri arasında Batı Trakya’yı ziyaret etti.
23 Mart 2015 Pazartesi

Genç Gagavuz Yazarlar Birliği yöneticileri, 17 – 21 Mart tarihleri arasında Batı Trakya’yı ziyaret etti. Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi’nin (BAKEŞ) davetlisi olan Gagavuz yazar ve şairler, BAKEŞ tarafından basılan “Oguz Sesi” isimli kitabın Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde yapılan tanıtımında konuştular. Yedi kişiden oluşan Gagavuz heyeti, Batı Trakya Türk azınlığı kurumlarını da ziyaret etti.

GÜNDEM, Genç Gagavuz Yazarlar Birliği’nden dernek başkanı Alla Büük ve dernek yöneticilerinden Elena Mokanu, Viktor Kopuşçu, İlia Karaseni ve Tatiana Dragneva ile konuştu.

“DİLİMİZİN VE KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAK İÇİN ÖRGÜTLENDİK”
Amaçlarının Rumeli’de bir Türk lehçesi olan Gagavuz dilini korumak olduğunu ifade eden Genç Gagavuz Yazarlar Birliği yöneticileri, “Dilimizin ve kültürümüzün yaşamasını istiyoruz. Bu nedenle toplumumuzun genç yazarları olarak biraraya gelme ve örgütlenme ihtiyacını hissettik.” dediler. Gagavuz dilinin tehdit altında olduğunu dile getiren genç yazarlar, kentleşme oranı arrtıkça Gagavuz dilini konuşan insan sayısının azaldığına dikkat çekti.

GAGAVUZ YERİ
Moldova’ya bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi’nde yaşayanların nüfusu 150 bin civarında. Nüfusun yüzde 85’i Gagavuz, geri kalanı ise Romen, Moldovalı ve Bulgarlar’dan oluşuyor. 25 köy ve üç şehirden oluşan Gagavuz Yeri’nde halk ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Gagavuz Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’ta 35 milletvekili olan yerel bir meclis ve yerel bir hükümet bulunuyor. Bölgedeki okullarda ise Moldova’nın resmi dili olan Romence ve Gagavuzca eğitim yapılıyor. Moldova’nın diğer bölgelerinde ve Ukrayna’da da ciddi bir Gagavuz nüfus yaşıyor.

“GENÇLERİ DUYARLI HALE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”
Dil ve kültürlerinin, şehirleşme ve teknolojinin günlük hayata hakim olmasıyla birlikte erozyona uğradığını düşünen genç yazarlar, bir süre önce bir dernek çatısı altında topanmayı tercih etmiş. Genç Gagavuz Yazarlar Derneği Başkanı Alla Büük, dillerini ve kültürlerinin korumak için dernek çatısı altında örgütlendiklerini ifade ederek, “Biz dilimize ve kültürümüze büyük bir önem veriyoruz. Özellikle gençlerimiz Gagavuz diline yabancılaşıyor. Rusça ve Romence’nin büyük etkisi altındayız. Köylerde değil, fakat şehirlerde yaşayanların önemli bir kısmı Rusça’ya yöneliyor ve Rusça konuşuyor. Dilimizin kaybolmamasını, kültürümüzün yaşamasını istiyoruz. En önemli görevimiz bu diye inanıyoruz. Genç nesillere ve çocuklarımıza kültürümüzü aktarmak istiyoruz. Bunu da insanlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Bu amaçla 2013 yılı Kasım ayında derneğimizi kurduk. Ne yazık ki büyüklerimizin kurduğu yazarlar birliği resmi olarak var, fakat fiili olarak mevcut değil.” diye konuştu.

GENÇLERİN ORTAYA ÇIKARTILMASI GEREKİYOR
Aynı zamanda kültür ve sanata meraklı olan gençleri cesaretlendirmek ve bu çalışmalara yönlendirmek istedikleri kaydeden Gagavuz yazarlar, bu konunun kendileri için son derece önemli olduğunu ifade ettiler.

GAGAVUZ RADYO TELEVİZYONU
Gagavuz Radyo Televizyonu’nda (GRT) çalışan ve aynı zamanda Gagavuz Genç Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı olan Elena Mokanu ise medya aracılığıyla dillerini ayakta tutmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Günde 10 – 12 saat yayın yapıyoruz. Haberleri Gagavuz dilinde, yani kendi dilimizde, ayrıca Romence ve Rusça olarak veriyoruz. Geri kalan saatlarda ise TRT’nin yayınlarını veriyoruz. Tabii TRT, bizim radyo televizyon kurumumuza da teknik yardımda bulunuyor. Bu yardımların devam etmesini istiyoruz.” diye konuştu.

BATI TRAKYA’DA BULUNMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK MUTLULUK
BAKEŞ tarafından basılan Gagavuz şair ve yazarların eserlerinin yer aldığı kitabın tanıtımı için Yunanistan’a geldiklerini anlatan genç yazarlar, Batı Trakya’da bulunmaktan ve buradaki soydaşlarla tanışmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler. “Bizler de sizi Gagavuz Yeri’nde misafir etmek isteriz” diyen Gagavuz yazar ve şairler, ortak bir dile sahip insanları yakından görmenin heyecanını yaşadıklarını dile getirdiler.

Gagavuz Yeri’nden gelen heyet, Batı Trakya Türk azınlık kurumlarını da ziyaret etti.

Haberler


Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulu öğrenci şenliği düzenliyor

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB Yönetiminden nezaket ziyaretleri

Garanis, değerlendirilmeyen gayrimenkullerin belediyeye verilmesini istiyor

Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı