Anasayfa


02-04-2021
‘İerodidaskaloslar’ kadrolu mu yapılıyor?
Hükümet, Batı Trakya Türklerinin kabul etmediği “240 İmam Yasası”nı ve uygulamasını her geçen yıl daha sağlam temellere oturtmaya çalışıyor.
2 Nisan 2021 Cuma

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tepkilerine rağmen yürürlüğe giren “240 İmam Yasası” uyarınca devlet tarafından görevlendirilen din öğreticilerini (ierodidaskalos) “sözleşmeli” memur statüsünden çıkartarak, “kadrolu” memur statüsüne sokmak için adım atıldı.

Geçtiğimiz günlerde meclise getirilen bir yasa tasarısı ile Batı Trakya’daki devlet ortaokulu ve liselerinde Türk azınlık çocuklarına Yunanca İslam dini dersi vermek üzere devlet tarafından görevlendirilen din öğreticilerinin (ierodidaskalos) görev süreleri 9 aydan, 12 aya çıkartıldı. Ayrıca yasa tasarısı, “ierodidaskalosların” sözleşmelerinin her yıl otomatik olarak yenilenmesini öngörüyor. Bu düzenleme, azınlığın tepkisine rağmen Batı Trakya’daki camilerde ve devlet okullarında görevlendirilen din öğreticileri (ierodidaskalos) “kadrolu memur mu yapılıyor?” sorusunu gündeme getirdi.

“AZINLIĞIN TEPKİSİNİ ÇEKECEK UYGULAMALAR YÜRÜRLÜĞE KOYMAYA DEVAM EDİYORLAR”
Konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuşan İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, hükümetin pandemi ve işsizlik döneminde azınlığın tepkisini çekecek kararları yürürlüğe koymaya devam ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde meclis gündemine gelen ve Kilise’ye devlet bütçesinden ekonomik yardım yapılmasını öngören bir tasarıya 240 İmam Yasası’yla ilgili bazı değişikliklerin de dahil edildiğini belirten Milletvekili Zeybek şunları kaydetti: “Yasanın azınlık tarafından kabul edilmediğini ve yürürlüğe girdiği ilk günden beri tepkilerin olduğunu hatırlatmak gerekir. Bu yasa devlet tarafından görevlendirilen din öğreticilerinin (ierodidaskalos) camilerimizde görev yapmalarını ve devlet okullarına giden azınlık üyesi öğrencilere Yunanca olarak İslam dini dersi vermesini öngörüyor. Yani çocuklarımıza Türk azınlık mensubu din öğreticisi Yunanca din dersi veriyor. Yasaya göre bu şahıslar önce 9 aylık sürelerle görevlendiriliyordu. Ve bir kişi üç kez görevlendirilebiliyordu. Sonradan bunu değiştirip bu süreyi 3 kez ikişer yıl olarak yaptılar. Yani toplamda bir kişi 6 yıl görev yapabiliyordu. Ve görev süresi bir yıl içinde 9 aydı. Eğitim – öğretim süresi kadardı yani. Şimdi yapılan değişiklikle bu şahıslar, yani din öğreticileri 12 aylık süreyle görevlendirilecek ve görev süreleri otomatik olarak yenilenecek. Yani bir anlamda fiilen kadrolu eleman yapılıyor. Yeni Demokrasi Partisi hükümeti 2007’de 240 İmam Yasası’nın getirdi. Şimdi de yine YDP hükümeti bu düzenlemeyi daha sağlam temellere oturtuyor.”

“PERDE ARKASINDA OLASI MÜFTÜLÜK SEÇİMİ İÇİN SEÇİCİ KURUL OLUŞTURMA AMACI YATIYOR OLABİLİR”
Hüseyin Zeybek, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kabul etmediği ve tepki gösterdiği yasada yapılan değişikliğin perde arkasında başka amaçların da olduğunu ifade etti.
Zeybek, “Bu şahısların fiilen kadrolu yapılmasının ve görev sürelerinin de 9 aydan bir yıla çıkartılmasının perde arkasında daimi bir din adamları grubunun oluşturulması ve olası bir müftülük seçiminde ‘seçici kurul’ görevi yaptırmak amacı yatıyor olabilir. Perde arkasında bu amacın olabileceği ihtimalini unutmamak gerekir. Ben bunu çok muhtemel görüyorum. Sadece ben değil, azınlık içinde bunu bu şekilde değerlendiren çok kişi var. Şu anda Batı Trakya genelinde 120 civarında din öğreticisi görevlendirilmiş durumda. Hükümet, pandemi ve işsizliğin tavan yaptığı bu dönemde bile azınlığın tepkisini çekecek, azınlığın kabul etmeyeceği uygulamaları yürürlüğe koymaya devam ediyor.” diye konuştu.

Hükümetin attığı adımlara bakılınca ufukta bir erken seçimin olabileceğine dikkat çeken Zeybek, “Son dönemde hükümetin bir erken seçime gidebileceği konuşuluyor. Tüm bunlara baktığımız zaman hükümetin seçim yatırımı yaptığını söyleyebiliriz. Pandemi şartlarında bile hükümet iktidarda kalma hesapları yapıyor.” dedi.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret