Anasayfa


06-04-2021
İlhan Ahmet: “Azınlık çiftçisi mazeret duymak istemiyor”
Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Spilios Livanos’u, daveti üzerine makamında ziyaret etti.
6 Nisan 2021 Salı

Milletvekili İlhan Ahmet tarafından Tarım Bakanı’nın dikkatine sunulan Basma tipi tütün üreticisinin desteklenmesine ilişkin taleple ilgili soru önergesinin meclis genel kurulundaki görüşmesinde, Bakan Livanos tarafından davet edilen İlhan Ahmet ile bakan arasındaki görüşme, 2 Nisan Cuma günü Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşti.

Milletvekili İlhan Ahmet, Trakya'nın kalkınması için oluşturulan partiler üstü komisyona sunduğu, "Ülkenin Dağlık ve Dezavantajlı Bölgelerindeki Çiftçilere Özel Destek Verilmesi" başlıklı teklifle ilgili olarak bakana detaylı bilgi verdi.

Ahmet, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası özelinde bir süredir Brüksel merkezli yürüttüğü çalışmalar kapsamında, Tarım Komiseri Tasos Haniotis ve diğer yetkililerle kurduğu temaslar sonucunda elde ettiği deneyimlere dayalı olarak şekillendirdiği söz konusu teklifte yer alan Trakya’daki tarımsal kalkınma ve sürdürülebilirlik konusundaki önerilerini, ayrıntılı şekilde bakana aktarma fırsatı buldu.

Milletvekili İlhan Ahmet ayrıca, Trakya’daki Basma tipi tütün üreticilerinin 2018 yılına ait zararlarının tazmin edilmesi için oluşturulacak bilim komisyonu için takvim belirlenmesini istedi. İlhan Ahmet, Basma tipi tütün üreticilerinin pandemi sürecinde yaşadığı gelir kaybına da dikkati çekerek, bakanlıktan ekonomik destek talebini yineledi.

Yassıköy’deki Kuruçay (Kompsatos) Βarajı’na değinen milletvekili, Rodop ilinde ve tüm Trakya’da tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi için projenin önemini belirterek, bu projenin ivedilikle tamamlanabilmesi için Kalkınma Fonu’na dahil edilmesi önerisini tekrarladı.

“AZINLIK ÇİFTÇİSİNE KARŞI HAKSIZLIKLARIN GİDERİLMESİ GEREKİR”
Görüşmeden sonra yaptığı değerlendirmede milletvekili İlhan Ahmet şunları kaydetti: “Geçtiğimiz Pazartesi (29.03.2021) günü meclis genel kurulundaki görüşmemizde Tarım Bakanı Livanos’un konuşması esnasında şahsıma yapmış olduğu şahsi ve aleni davete icabet ettim. Cuma (02.04.2021) günü gerçekleşen görüşmede, Trakya'da tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir tarım için teklif ve önerilerimi birinci ağızdan bakana ilettim.

İkili görüşmede, meclis kürsüsünde de dile getirdiğim hususlar olan bölge çiftçisinin ve özellikle de azınlık çiftçisinin karşı karşıya kaldığı büyük ekonomik haksızlıklara, bir kez daha dikkat çektim.

Azınlık çiftçisinin, özellikle de tütün üreticisinin bir önceki bakan döneminde verilen ekonomik destek vaadlerinin yerine getirilmemesinden dolayı Yeni Demokrasi iktidarına karşı büyük hayal kırıklığı içerisinde olduğunu hatırlattım.

Bakandan, 2018 yılına ait tütün zararlarının tazmin edilmesi için gerekli komisyonu işler kılarak, raporun bir an önce hazırlanmasını talep ettim. Ayrıca, pandemi sürecinde yaşanan gelir kaybı nedeniyle de acil ekonomik destek isteğimi yineledim.

Söz konusu zarar tazminleri için hazineyi işaret ederek, hükümet ve bakanlık tarafından sunulacak 'bütçede maddi imkansızlık' olduğuna dair olası bir mazeretin, azınlık çiftçileri tarafından asla kabul edilmeyeceğinin özelikle altını çizdim.

Görüşmede ayrıca, AB Yeni Tarım Politikası'nda (KAP) önümüzdeki beş yılı kapsayacak şekilde düzenlenecek olan tarım bütçesinden, her yıl, dönüm başına belirli miktar prim desteği verilmesini öngören teklifimin yer aldığı çalışmayı da bakana sundum.

Çiftçimizin ve tüm bölge halkının haklı taleplerini dile getirmeye, ekonomik imkanlardan faydalanmaları için fırsatları yakından takip etmeye devam edeceğim. Bölge ve azınlık milletvekili olarak meclis çatısı altında, tüm kanalları kullanarak, diyalog içerisinde, Yeni Demokrasi iktidarı tarafından gereken iyi niyetin gösterilip, bölge ve azınlık çiftçisine karşı mevcut ekonomik haksızlıkların giderilmesi için ve milletimizin menfaatleri yönünde yapıcı, sıkı ve baskıcı muhalefet yapmayı sürdüreceğim.”

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun