Anasayfa


08-04-2021
‘Hükümet tütün üreticisinin sorunlarına karşı duyarsız’
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek’in, Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine bakanlık tarafından cevap verildi.
8 Nisan 2021 Perşembe

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı tarafından kendisine verilen cevabın, tütün üretimi yapan çiftçinin sorunlarına karşı hükümetin duyarsızlığını ortaya koyduğunu söyledi.

Hüseyin Zeybek tarafından konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

“Trakya bölgesinin geleneksel üretimi olan tütün bir sembol haline gelmiştir. Ancak son yıllarda tütün üreticileri ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmışlardır ve bu da tütün üretiminin geleceğini belirsizliğe sürüklemiştir. Özellikle bu yıl tüccarların fiyatları düşürmesi ile birlikte devlet tarafından verilen ve yok sayılacak düzeydeki yardım primleri, makul ölçüde üretilen tütünün üretimini sürdürülebilir olması açısından üreticilerde endişeler yaratmıştır.

Bu endişelerimizi Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı’na sunduğumuz 4595 / 26-2- 2021 numaralı soru önergemizle dile getirdik. Tütün üretimi yapan halkımızın hayatta kalma mücadelesi ve karşılaştığı zorluklara hükümetin duyarsız davranması bizi bir kez daha şaşırttı.

Aşağıda cevapta okuyabileceğiniz gibi, Bakan her üreticiyi ve özellikle uzak bölgelerdeki üreticileri desteklemek istediğini, ancak bütçe darlığı sebebi ile bunun pek mümkün olmadığını belirtiyor. Burada, ülkenin maliye durumunu mümkün olan ‘en iyi’ şekilde yöneten Mitsotakis Hükümeti'ne de övgüler yağdırıyor. Bakan elbette, bu güvenilirliği ülkenin ihtiyaçları için devlet kasasında 37 milyar euro bırakan SİRİZA Hükümeti tarafından inşa edildiğini unuttu. Bunun tam aksine de, Yeni Demokrasi Hükümeti bir yıl içinde ülkemize %10'luk bir gerileme getirmeyi başardı.

Ardından Bakan, Trakya tütün üreticilerini desteklemeye yönelik girişimleri sıralayarak, 2018 yılında Deminimis programı ile 8,2 milyon euro verildiğini vurguladı ancak bu girişimin yine SİRİZA Hükümeti'ne ait olduğunu bir kez daha unuttu. Sonunda, Yeni Demokrasi Hükümeti'nin tütün üreticilerine verdiği desteğin, Kırsal Kalkınma Bakanı ile Maliye Bakanı'nın yeni bir Deminimis yardımı için ‘kesintisiz’ çabaları arasında bir yerde kaybedilmiş gibi görünüyor ki bunun, onaylanıp onaylanmayacağı ve ne zaman onaylanacağı bilinmemektedir. Tabii ki Bakan, üreticilerin geri ödenebilir bir destek fonu olasılığını vurguluyor, ancak ülke genelinde hangi kriterlere göre sadece 300 üreticinin geri ödemeli destek fonu programına katıldığını, en önemlisi de kaç üreticinin Trakya bölgesinden olduğunu açıklamıyor. Özellikle şu anda üretimi devam ettirme çabasında olan ve zararlarını geri ödemeli destek fonu yoluyla karşılayamayan tütün üreticileri devlet tarafından destek beklemektedirler.

Ardından, Bakanlık 2006'dan itibaren tütün ekiminde % 80'lik gibi dramatik bir azalma kaydedildiğini, özellikle 2017'den itibaren Trakya bölgesinde üretimde % 39,50'lik bir azalma olduğunu belirtti. Ne yazık ki Yeni Demokrasi Hükümeti, tüm Trakya bölgesinde önemli bir gelir kaynağı olan tütüne gerekli olan önem ve desteği vermemektedir, bunun yanında Vircinya (kabakulak) tütününe verilen destek Basma tipi tütüne verilmemektedir bu ayrımın nedenini anlamış değiliz!

Hükümet, bölge ile özdeşleşen, geleneksel bir ürün haline gelen, önemli bir geçim kaynağı olup iş alanı yaratan tütünün, üretiminde kaydedilen dramatik azalmaya rağmen üreticileri desteklemek için gereken radikal ve yenilikçi değişiklikleri yapmaya hazır değil.

ELGA'nın tazminat çerçevesini yeniden düzenleyip tütün üreticilerinin de ülkedeki diğer tarım üreticileri gibi tazmin edilmesini sağlamakta aciz olan hükümet, Trakya bölgesindeki vatandaşların ekonomik zorluklar çektiğini ve bundan dolayı yurt dışına göç etmek zorunda kalmalarını görmezden gelmektedir.

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı'nın cevabı Hükümetin hem Trakya bölgesindeki tütün üreticilerinin hem de ülkenin tarımsal üretiminin geleceği için herhangi bir destek planlarının olmadığını göstermektedir. Hükümet bir kez daha parmağının arkasına saklanarak vatandaşları böylesine zor bir durumda çaresiz bırakmaktadır.

SİRİZA partisi olarak önceliğimiz, bu olumsuz yaklaşımı değiştirerek geçmişte de olduğu gibi bölgemiz vatandaşları için bu kadar önemli olan bir mahsülün üretiminin devamlılığını desteklemektir. Bununla ilgili mümkün olan her türlü girişimde bulunup uygulamada da bunu kanıtlamak için buradayız.”

Haberler


Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı