Anasayfa

08-04-2021
AİHM’den aşı kararı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "demokratik toplumlarda" belirli hastalıklar için çocuklara zorunlu kılınan aşının "gerekli" olduğuna hükmetti.
8 Nisan 2021 Perşembe

AİHM, zorunlu tutulan bazı aşıları çocuklarına yaptırmayan ve bu yüzden ceza alan Çekyalı iki ailenin, 2013 ve 2014’te yaptığı itiraz başvurusuna ilişkin kararını açıkladı.

Çekya’da 9 hastalığa karşı çocukları aşılamanın zorunlu olmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) özel hayata saygı hakkına ilişkin maddesini ihlal etmediği ifade edilen kararda, çocuklara geçerli sebep olmadan aşı vurulmaması halinde ebeveynlerine para cezası verilebileceği ve aşı olmayan çocukların anaokullarına gidemeyeceği belirtildi.

Kararda, Çekya tarafından, çocuklarına zorunlu aşıyı yaptırmadığı gerekçesiyle ailelerden birine verilen para cezasının "aşırıya" kaçmadığı, diğer çocuğun ise anaokuluna kabul edilmemesinin cezai değil önleyici tedbir olduğu kaydedildi.

Mahkeme, "demokratik toplumlarda" belirli hastalıklar için çocuklara zorunlu kılınan aşının gerekli olduğu yönünde karar verdi.

AİHM özel hukukçusu Nicolas Hervieu, "Bu karar, mevcut (yeni tip koronavirüs) Kovid-19 salgınında belirli koşullar altında zorunlu aşılama olasılığını doğruluyor." yorumunu yaptı.

Çekya’da 2003’te bir aileye, yasal olarak zorunlu olmasına rağmen 13 ve 14 yaşlarındaki 2 çocuğuna bazı aşıları yaptırmayı reddettiği gerekçesiyle para cezası verilmişti. Bir başka ailenin de 2006’da çocuğuna bazı aşıları yaptırmayı kabul etmemesi üzerine çocuk anaokuluna kabul edilmemişti.

Her iki aile, verilen kararlara mahkemelerde itiraz etmiş ancak itirazları kabul edilmemişti. Aileler, bunun üzerine 2013 ve 2014’te AİHM’ye başvurmuştu.



Haberler


Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonu

Miçotakis Selanik’te kapsamlı ekonomi paketini açıkladı

Hacıbektaş’ta Bektaşiliğin Anadolu ve Balkanlar’daki tarihi yolculuğu ele alındı

Seyyid Ali Sultan Ocağı Dedelerinden Akın Çetin Dede için taziye mesajı

Özgür Ferhat, Rodop’a ayrılan AB fonlarının açıklanmasını istedi

Kostidis: ’İstanbul Rumları olarak son yılların en iyi dönemini yaşıyoruz’

Yerapetritis: ’Komşularla iyi ilişkiler korunmalı’

Egemen Bağış: “Birlikteyken, ayrı olduğumuzdan çok daha güçlüyüz”

OPEKA’dan dağlık ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan ailelere gelir desteği

Selanik Fuarı öncesi hareketlilik; kentte protesto hazırlığı

Yunanistan’da halkın yüzde 61’i yargının bağımsız olmadığı görüşünde

AİHM,den Yunanistan’a cezaevi mahkumiyeti