Anasayfa

07-05-2021
Haritu Batı Trakya'ya 'özel' ziyaretlerin durdurulmasını öneriyor
Rodop SİRİZA Milletvekili Dimitris Haritu, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın Batı Trakya ve Selanik ziyaretini değerlendirdi. Hronos FM radyosuna konuşan Haritu, "özel" çerçevede yapılan Türk yetkililerin ziyaretlerinin durdurulmasını önerdi. Haritu, bu tür ziyaretlerin dışişleri protokolüne uygun şekilde ve Yunanlı politikacılar eşlik ederek yapılması gerektiğini savundu.
7 Mayıs 2021 Cuma

Milletvekili Haritu şunları dile getirdi: "Bir Türk siyasetçi geliyor olabilir. Ancak kontrolsüz bir şekilde gelip ne istediğini söyleyip, söylemeyeceği başka bir sorudur. Benim görüşüm, sorunun basitleştirilmesi ve komşuya 'özel' ziyaretlerin manzarasının açıklığa kavuşturulması gerektiğidir. Komşu ülkenin dışişleri bakanlığından bir yetkili geldiği andan itibaren, programın uygulanmasını açıkça izleyecek ve ona eşlik edecek bir Yunan yetkilinin varlığı gereklidir. Çünkü kurumlarla konuşuyorsanız, okulları ziyaret ediyorsanız bu ziyaret artık özel değildir."

Haritu; Çavuşoğlu ve Erdoğan tarafından yapılan Yunanistan ziyaretlerinin SİRİZA döneminde olduğunu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanitidis'in, Erdoğan'ın ziyaretine eşlik ettiğini söyledi. Haritu, "Bölgeye yapılacak ziyaretlerde Yunanlı yetkilinin de eşlik etmesi, konuğun politik olarak kaba bir şekilde davranmasını engelleyecektir." dedi.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran'ın ziyaretiyle ilgili milletvekili Haritu, "Türk bakan yardımcısının açıklamaları bölgedeki toplumda bir sarsıntı yaratamaz. Bölgedeki ortam, Türk bakan yardımcısının varlığından veya söylenenlerden etkilenmez. Hristiyan ve Müslüman yurttaşlarımız arasındaki uyumlu birlikteliğin, bölgenin ekonomik, sosyal, politik ve kurumsal temsilinde eşit derecede yer alan herkese saygı duyarak ilerlediğine inanıyorum. Dolayısıyla dini ve dilsel özgürlükler konusunda sorunlar olduğuna dair açıklamalar bölgede hakim olan ortamla çelişiyor." ifadelerine yer verdi.

Kıran'ın, "Türkiye'nin bölgedeki barış ve istikrar için çalıştığına" dair açıklamalarını da değerlendiren Rodop SİRİZA Milletvekili Dimitris Haritu, "Ziyareti, bölgedeki barış ve istikrarla uyumlu değil. Açıklamaları, aksini amaçlıyor. Yerel toplum olarak pek çok adım attık, çok şey başardık ve bu nedenle bu tür ziyaretler buradaki ortamı etkilemez." diye konuştu.


Haberler


Halkidiki’de her 10 turizm işletmesinden 4’ünde personel eksik

Türk azınlığın sorunları AGİT İnsani Boyut Toplantısında

İskeçe Azınlık Ortaokuluna öğrenci kayıtları 10 Haziran’da başlıyor

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’ten bayram mesajı

‘Kişisel Numara’ dönemi başladı

Yerapetritis, Arnavut mevkidaşı Hasani ile Atina’da buluştu

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinden bir yılı özetleyen video

Altın madenciliğine karşı Dedeağaç’ta etkinlik

Takım yöneticileri uzalaşmaya uzak duruyor

EODY, Batı Nil virüsüne karşı uyardı

15 yılda 20 bin doktor yurt dışına göç etti

5,8 büyüklüğündeki deprem korkuttu