Anasayfa


11-06-2021
‘Dendias'ın açıklamaları iç politikaya yönelik’
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atina ziyaretinin ardından mevkidaşı Nikos Dendias’ın yaptığı açıklamaların iç politikaya yönelik olduğunu söyledi.
11 Haziran 2021 Cuma

TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dendias’ın açıklamaları iç politikaya yönelik” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, ikili ilişkilerde provokasyonlara rağmen pozitif gündemin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan'la Türkiye arasında ekonomik ilişkileri geliştirmek için 25 maddelik bir eylem planı hazırlandığını belirten Çavuşoğlu, bu maddelerin Selanik-İstanbul hızlı tren hattı, İpsala sınır kapısında ikinci bir köprü, enerji alanında ortak çalışmalar, denizcilik alanında ortak çalışma grubu gibi konuları kapsadığını söyledi.

İkili ilişkilerde provokasyonlara rağmen pozitif gündemin devam etmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Atina'daki basın toplantımız iyi geçti ama Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın sürekli Türkiye aleyhine açıklamaları var. Ben döndükten sonra Yunanistan'ı itham eden, eleştiren açıklama yaptım mı? Biz pozitif gündem devam etsin diye retorik içine düşmedik. Bence iç politikaya yönelik ve böyle şeylere tenezzül etmemek lazım." dedi.

Çavuşoğlu, iç politika kaygısıyla atılan adımların faydası olmadığını söyleyerek, gerekli açıklamaları basın toplantısında değil baş başa görüşmelerde dile getirdiğini ifade etti.

Yunan medya ve halkının görüşmelerde ortaya çıkan olumlu tablodan memnun olduğunu bildiren Çavuşoğlu, Güney Kıbrıslı ve Yunan siyasetçilerin üzerinde olan kamuoyu baskısının Türk siyasetçiler üzerinde olmadığını da kaydetti.

Çavuşoğlu, Türk kamuoyunun Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın maksimalist yaklaşımları karşısında Türk siyasetçilerden haklarını korumasını istediğini ancak Yunanistan'la da iyi ilişkiler kurulmasını istediğini belirtti.

Yunanistan'ın "Türkiye sığınmacılar için güvenli ülkedir." açıklamasına da değinen Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin başvurularını kabul etmemek ya da Türkiye'ye geri yollamak için böyle bir açıklama yapıyor. Türkiye'den oraya kaçan FETÖ'cüler veya orada barınan DHKP-C'liler ve PKK'lılar var. Şu anda Yunanistan'da bizim istediklerimiz var. Kısaca teröristlerin de geri gönderilmesi konusunda aynı anlayış içinde, ilkeli şekilde bu açıklamayı yapsaydı bu açıklamaya saygı duyardım. Bir taraftan teröristleri elinde tutup değişik sebeplerle Türkiye'ye vermeyeceksin ama göçmenleri gönderebilmek için 'Türkiye güvenli ülke' diyeceksin."

“ARTIK SOMUT ADIM ATMA ZAMANIDIR”
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime ilişkin AB ülkelerinin bilgilendirildiğini ve bu noktada iyi niyetin gösterildiğini ifade eden Çavuşoğlu, birkaç ülke dışında AB üyelerinin Türkiye'ye karşı dürüst davrandığını söyledi.

AB ile ilişkilerde ortaklığı geliştirmeye odaklanılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Her ne kadar AB'de istediğimiz samimiyeti görmesek de her iki tarafın yararına olan alanlarda artık somut adım atma zamanıdır." dedi.

Göç mutabakatı, gümrük birliği ve vize serbestisi gibi konuların güncellenmesi ve yenilenerek yürürlüğe konması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Göç mutabakatının güncellenmesinin sebebi bir taraftan AB'nin uymadığı unsurlar diğer taraftan da göç konusunun daha da karmaşık hale gelmesi. Büyüyerek de devam edecek ve yeni unsurlar eklenecek. Geri gönderme, sınırlarda alınacak tedbirler, eğitim ve sağlığa kadar birçok konuda farklı ihtiyaçlar var. Sorun da devam edeceğine göre bu iş birliğini de uzun soluklu yapmak gerek." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, gümrük birliği ve vize serbestisi konusunda da kararların çıkması gerektiğini belirterek, gümrük birliğinin AB'ye Türkiye'den daha fazla katkısı olacağını söyledi.

Haberler


Topiros belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı

Mucize Tiyatrosu ayakta alkışlandı