Anasayfa


16-07-2021
‘15 Temmuz’ İskeçe’de anıldı
İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Spor Sitesinde yapılması planlanan etkinlik, Aşağı Mahalle Çınar Camii bahçesinde yapıldı.
16 Temmuz 2021 Cuma



İskeçe’de gerçekleşen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğini, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile İskeçe Müftülüğü düzenledi. Atanmış vakıf idaresinin dün yaptığı müdahale sonucunda etkinliğin İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Spor Sitesinde yapılması engellendi. Vakıf idaresi, spor sitesi alanının kendilerine ait olduğunu ve okulla yapılan sözleşme gereği böyle bir etkinlik için tahsis edilemeyeceğini belirterek etkinliğin yapılmasına izin vermedi. Bu durum karşısında BTAYTD yönetimi ve İskeçe Müftülüğünün iş birliği ile etkinlik İskeçe Aşağı Mahalle Çınar Camii bahçesinde gerçekleşti.

Etkinlikte ilk olarak İskeçe Müftülüğüne bağlı ilahi grubu ilahiler okudu. Kuran-ı Kerim okunmasının ardından ise dua İskeçe Müftüsü Ahmet Mete tarafından yapıldı.

BTAYTD BAŞKANI HÜSEYİN BALTACI
Etkinliğin açılış konuşmasını BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı yaptı.

Baltacı konuşmasında şöyle dedi: “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile İskeçe Müftülüğümüzün düzenlediği anma programına hepiniz hoş geldiniz.

Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. 15 Temmuz 2016 tarihinin sadece Türkiye değil tüm coğrafya ve hatta tüm dünya açısından bir dönüm noktası olduğuna şüphe yoktur. O gece Türk milletinin vatanı söz konu olduğunda neler yapabileceğine bir kez daha şahit olduk. Giydikleri üniformanın şerefini ve ağırlığı çoktan unutmuş olan ve iradelerini başkalarına satan, Türk askeri sıfatını bir nebze dahi hak etmeyen hain kendi insanına kurşun sıkarken, darbe teşebbüsünün vatanına saldırı olduğunu anlayan Türk milleti ise tankların, topların, silahların üstüne üstüne giderek bedenlerini siper edip bu çirkin saldırıyı bir gecede bertaraf etme kahramanlığını gösterdiler.

Öte yandan vatanına, milletine, bayrağına ve bağımsızlığına bağlı şerefli Türk silahlı kuvvetleri mensuplarının ve güvenlik güçlerinin de ülkesini korumak adına canlarını hiçe sayarak şehitlik mertebesine adeta koştuklarını unutmayacağız. Biz dış Türkler olarak ve özellikle de Batı Trakya Türk Azınlığı olarak anavatanımız Türkiye’de yaşanan bu son derece üzücü olaylar nedeniyle bir taraftan kahrolurken diğer taraftan ise kahramanlıklarıyla övündüğümüz bir milletin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. FETÖ terör örgütünün kutsal dinimiz İslam’ı kullanarak ve ağırlıklı olarak dindar kesimden insanları kendi amaçları için kullanması durumun vahametini arttırırken, örgütün çirkin yüzünü de ortaya çıkartmaktadır. Dini değerleri, kendi sapkın yanlışları ve çıkarlarına göre uyarlayan FETÖ terör örgütünün neden olduğu o kabus gibi geceyi hiç şüphesiz ki Türk milleti uzun yıllar boyunca unutmayacaktır. Anavatanımızdaki şehitler ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde kendi özel yerini alan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle biz Batı Trakya Türkleri de bugünün önemine binaen şehitlerimiz aziz hatırası için mütevazı bir etkinlik düzenledik. Bu vesileyle şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.”

İSKEÇE MÜFTÜSÜ AHMET METE
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete de konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Batı Trakya Müslüman Türkleri hem Yunanistan savunmasında hem de Çanakkale gibi anavatanın savunmalarında birçok şehit verdik. Dolayısıyla şehitlik bize yabancı bir mertebe veya olay değil. Dedelerimizden şehit olanlar var. Aileler hala şehitlerini anıyor. Bunların hala anılması aslında bu kişilerin ölmemesinin bir göstergesidir. Şehitler ölmez diyoruz. Ayeti kerimede de Allah ‘Allah yolunda ölenlere ölü demeyiniz, onlar aksine canlıdırlar ve Allah katında rızıklandırırlar’ diye buyuruyor. Nasıl rızıklandırırlar onu Allah bilir. Öğrenmek için şehit olmaz lazım. Bildiğiniz gibi yıllar önce hatta yüzyıllar önce hayatını kaybeden şehitlerimizi dualarımızda hala anıyoruz.

FETÖ terör örgütü bir cemaat olarak ortaya çıktı. Cemaatlere biraz dikkat çekmek istiyorum. Hiç kimse alınmasın genel konuşacağım. Öncelikle cemaat veya tarikat ne demektir? Senin nefsini terbiye edecek bir yoldur tarikat. Bu yönüyle İslam’da sorun yok. Ama bir cemaat kalkar da devlet devirmeyi isterse, toplumu idare etmeyi dilerse veya ‘benim rengim seninkinden güzel’ demeye başlarsa o cemaatler beladır. O cemaatçiler de beladır. Bunun en güzel göstergesi de işte FETÖ’nün yaptığıdır. İnsanların maneviyatı ile oynadılar, kurbanlar topladılar, ‘şu kişi şeyhtir, onun dediği emirdir’ dediler ve birçok kişi ne yazık ki peşinden gitti. Ben kendi adıma Allah’a şükür hiç peşlerinden gitmedim, bir bağlantım olmadı ve olmayacak. Ancak ne yazık ki halkımızı kandırdılar. Şimdi, sevgili kardeşlerim, cemaatlerin hangi noktada duracağını ben söyledim. Dolayısıyla cemaatçiliği de o noktada bırakacaksınız. Neden? Çünkü, devletle uğraşan siyasiler vardır, dinle camilerimizle uğraşan kurumlar vardır, hukukla uğraşan avukatlar vardır. Her şeyi yerli yerine sahibine vermek lazım. Eğer düzen istiyorsak. Eğer düzen istemezsek işte Türkiye’ye gerçekleştirilmek isteyen bir cemaatin ‘biz yaparız, biz yönetiriz, bizimkiler yönetecek’ deyip devletin her kademesine insanını yerleştirmesiyle, bir devleti devirmek, bir devleti bitirmek ve kendi egolarını başkalarına sattıkları ruhlarıyla beraber tatmin etmek gibi heveslerin peşine takılırlar. Ama kıyamete kadar Allah, dinine sahip çıkacak, dindarına sahip çıkacak, İslam dininin hamiliğini yapana sahip çıkacaktır.

Biz bugün bu etkinliği spor sitesinde yapacaktık. Yapamadık. Neden? İşte birileri müdahale etti, olmaz dedi. Elhamdülillah bizim kendi camilerimiz var, kendi avlularımız var. Bu etkinliği yaparız. Ama hep diyoruz birlik olursak güçlü olursak yaparız. Eğer ‘sen sarı cemaat, ben pembe cemaat, sen mavi cemaat’ dersek ve yarın öbür gün bu cemaatler kalkar kendi iktidarıyla yine parçalanmaya götürürse o zaman bundan birlik olarak bahsetme imkanı yoktur. Dolayısıyla sevgili kardeşlerim, dini kimsenin kullanmaya hakkı yoktur. Din, Allah’ın indirdiği, peygamberin diliyle, öğretisiyle, hayatı ile insana öğretilen kutsal bir duygudur veya inanıştır. Bunu herkes, gönlünde mi taşır, üstünde mi taşır nasıl taşırsa taşır, dinini yaşar. Ama kalkıp da insanların dini duygularıyla oynamak, dindarlığı veya dinsizliği ile oynamak hiç kimsenin haddine değildir. O Allah’ın hesabıdır. Dolayısıyla bu noktayı güzel bilmek lazım, terör olan hiçbir şey dinde olmaz. Din hiçbir zaman terörle beraber olmaz. Hak arama mücadelesi başkadır. Hakkını arayacaksın. Devletler, devletler arası hakkını aramaktadır. Sen azınlık olarak hakkını arayacaksın. Ama bu hak arama mücadelesi terör değildir. Terör denilen işte o gece yapılanlardır. Silahla meclisi bombalamak, diğer kurumları bombalamak, kardeşini öldürmektir. Çok şükür bizim bunlarla uzaktan yakından ilişkimiz yoktur. Kimse de bizi bunlarla ilişkilendirmesin. Benim dedem şehittir. İtalya ile Yunanistan arasındaki savaşta Arnavutluk’ta şehit düşmüştür. Ben dedemi anarım. Yunanistan için düşmüştür. Hep beraber anacağız. Bu da bizim hakkımızdır. Kimse kalkıp ‘ne yapıyorsunuz’ diyemez. Bugün 15 Temmuz vesilesiyle tüm şehitlerimizi anıyoruz. Vatan için, anavatan için onlar can verdiler ki biz bugün nefes alıyoruz.

Ben bir kez daha terörü lanetliyorum. FETÖ’yü lanetliyorum. Tüm FETÖ gibi düşünenleri de lanetliyorum. Biz Müslümanız, beraber yaşamak zorundayız. Kardeş olmak zorundayız. Allah bizi kardeş yapmıştır. Bizim ortak paydamız budur.”

BAŞKONSOLOS MURAT ÖMEROĞLU
Etkinlikte son olarak söz alan Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu şu ifadeleri kullandı: “Herkese iyi akşamlar. Normalde konuşmam yoktu ama bu güzel etkinlikte konuşmadan gitmek de olmaz diye düşündüm. Sayın Baltacı ve sayın müftümüz aslında hepimizin düşüncelerini çok güzel şekilde ifade ettiler. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde bazı zorluklar yaşandı. Ama ne oldu işte ben buradayım, sizler buradasınız ve tören de yapıldı. Bu etkinliğe engel çıkarmaya çalışanlar umarım buradan gereken dersi almıştır. Bence bugün Batı Trakya Türk Azınlığı hem Gümülcine’de hem İskeçe’de 15 Temmuz’u en güzel şekilde andı. Onun için ben buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.”

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için hazırlanan video gösterimi yapıldı. Son olarak ise 15 Temmuz gecesine ait fotoğrafların yer aldığı resim sergisi gezildi.

Haberler


İskeçe’de hatim etkinlikleri başlıyor

Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret