Anasayfa


28-07-2021
Zeybek: “Azınlık eğitimine zarar veren bu kararname derhal iptal edilmelidir”
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Eğitim Bakanlığı’nın “Okulların ve Eğitimcilerin seviyelerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi” konulu yasa tasarısı ile ilgili olarak meclis genel kurulunda söz alarak, kararnamenin iptal edilmesini istedi.
28 Temmuz 2021 Çarşamba

Milletvekili Hüseyin Zeybek, hükümetin amacının azınlık eğitimini baltalamak olduğunu söyledi. Zeybek, bunun azınlık aleyhine yapılan bariz bir ayrımcılık olduğunu da belirtti.

Milletvekili Hüseyin Zeybek, 27 Temmuz Salı günü yapılan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın yasa tasarısıyla ilgili görüşmede söz alarak şunları dile getirdi: “Azınlık Eğitimine yeni sorunlar yaratacak olan bu haksız kararnamenin derhal iptal edilmesi gerekir. Sayın bakan geçen hafta 11.700 eğitimciye kadro verileceğini açıkladı. Bu listede azınlık okullarının Türkçe müfredatında görev yapan yedek öğretmenlerin unutulduğunu büyük şaşkınlıkla gördük. Acaba sayın bakan azınlık eğitiminin ihtiyaçlarının ve eksikliklerinin olmadığını mı düşünmektedir?

Azınlık Eğitiminden biraz haberdar olanlar bu konudaki ciddi sorunları fark edebilir. Özellikle gerekli adımlar atılarak kadrolu öğretmenler atanarak okulların iyileştirmesi ve azınlık okullarının eğitim seviyesi yükseltilmelidir. Ancak Yeni Demokrasi hükümetinin asıl amacının azınlık eğitimini baltalamaktır. Bu da Azınlık aleyhine yapılan bariz bir ayrılımcılıktır.

Bunun devamında 1005/70 sayılı kararname ile azınlık okullarına bir darbe daha vurulmaktadır. Asıl amaç iki farklı eğitim düzeyinde okul modelleri geliştirmek, devlet okullarına üniversitelerle işbirliği, ortak proje ve çalışmalar yapmak, özel şirket ve kurumlardan maddi yardım bağışlar ve burs alabilme hakkını sağlamaktadır. Fakat azınlık okullarını bu tür imtiyazlardan yararlanma imkanı tanımamak büyük bir haksızlık ve ayırımcılık örneğidir.

Devlet okullarında öğretmenlerin istediği ders kitabını seçme hakkı umarız azınlık okullarının Yunanca müfredatında öğretmenlere de müdahalesiz bir şekilde verilir. Hatırlatacak olursak Siriza hükümetinin bu konuda önemli bir girişimi sonucunda devlet okullarındaki okutulan kitaplar da azınlık eğitiminin Yunanca müfredatına dahil edilmiştir böylelikle ciddi bir soruna çözüm verilmişti. Burada yasa okul müdürlerinin yetkilerini artırmaktadır. Azınlık eğitiminde ise bu yetkiler başta müdür yardımcısına sonra müdüre verilmektedir. Bu durumun uygulamada sorunlar yaratabileceğini düşünmekteyiz.

Burada bir konuya daha açıklık getirmek gerekir. Azınlık okullarının binaları çoğunlukla vakıf malıdır. Bir okul herhangi bir nedenle kapatılıyorsa binanın kullanım hakkı mal sahibi olan vakıf yönetimine geçmektedir. Bundan dolayı azınlık okullarında yapılan etkinlikler için devlet dairelerinden izin alınmasına gerek yoktur.

Azınlık Eğitimine yeni sorunlar yaratacak olan bu haksız Kararnameyi derhal iptal etmenizi talep ediyoruz. Bu yasanın başta azınlık eğitimine ve genel eğitime sorunlar yaratacağına inanmaktayım. dedi.”


Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret