Anasayfa

28-09-2021
Örgütlenme özgürlüğü ve eğitim sorunlarını anlattılar
Batı Trakya Türk heyeti FUEN TAG seminerine katıldı.
28 Eylül 2021 Salı

ABTTF ve BTAYTD temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünün ihlali ve eğitim alanında yaşanan sorunları dile getirdi.

Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu'nun (TAG) 24 Eylül Cuma günü çevrim içi düzenlenen 3. tematik seminerine katıldı.

Türk azınlık ve toplulukları sanal platformda bir araya getiren seminere ABTTF ve BTAYTD'nin yanı sıra Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN", Azerbaycan'da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği "VATAN" ile Romanya'daki Tatar toplumunu temsilen Tatar Demokratik Birliği katıldı.

Seminer, FUEN Başkan Yardımcısı ve FUEN TAG Sözcüsü Halit Habipoğlu'nun selamlama konuşmasıyla başladı. Habipoğlu, Haziran 2021'deki ikinci tematik seminerden bu yana FUEN ve FUEN TAG'la ilgili yaşanan gelişmeler ile FUEN'in gerçekleştirdiği etkinlikler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Selamlama konuşmasının ardından FUEN'in yeni asil üyesi Tatar Demokratik Birliği Başkanı Naim Belgin, Romanya'daki Tatar toplumu ile 2008 yılında kurulan Tatar Demokratik Birliği'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" adına Dış İlişkiler Sorumlusu ve Araştırmacı Ansar Usmanov, seminerin teması olan Ahıska Türklerinin tarihi ve kültürü ile Gürcistan'daki Atayurtlarına geri dönüş mücadelesi hakkında bir sunum yaptı. Atayurtları Gürcistan'ın güneyi olan Ahıska Türklerinin Sovyet lideri Stalin tarafından 14 Kasım 1944 tarihinde sürgüne gönderildiğini belirten Usmanov, Ahıska Türklerini temsil eden Rusya Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti "VATAN" ve Azerbaycan'da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği "VATAN"ın Ahıska Türklerinin atayurtlarına geri dönüşü için hem yerleşik oldukları Rusya ve Azerbaycan'da hem de uluslararası platformlarda aktif çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar temsil ettikleri Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili gelişmeler ve onların güncel sorunlarını aktardı. Batı Trakya Türk heyeti adına BTAYTD Genel Sekreteri Meltem Giritli, Yunanistan Yargıtayının 29 Haziran 2021 tarihinde aldığı kararla İskeçe Türk Birliği'nin resmi tüzel kişiliğinin iadesi için yaptığı temyiz başvurusunu reddettiğini belirterek, Yunanistan'ın Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini inkar politikasının sonucu olarak "Türk" isimli derneklere izin vermediğini ve Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını 13 yıldır ısrarla uygulamadığını dile getirdi. Giritli ayrıca, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Batı Trakya Türk toplumuna ait 12 Türk ilkokulunun daha öğrenci sayısının yetersizliği gerekçesiyle kapatıldığını ve Batı Trakya'daki Türk ilkokullarının sayısının 103'e düştüğünü ifade etti.

Haberler


BTTDD yöneticilerinden Gaziosmanpaşa eski belediye başkanı Dr. İsmail Rüstemoğlu vefat etti

İskeçe Müftülüğü Ramazan’da çocuk ve gençlere yönelik 40’ın üzerinde iftar programı düzenledi

Atina’da ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları protesto edildi

Rodop ilinin yerel kalkınma planı ele alındı

İskeçe Çınar Camii davası 5 Haziran’a ertelendi

Çınar Camii provokasyonu davası öncesinde Trampa’dan açıklamalar

Asgari ücret zammına muhalefetten sert tepki

KKE: Dedeağaç’ın yükselen stratejik rolü risk ve sorular doğuruyor

Tayinli müftülerin provokasyonuna karşı çıkan Türk azınlık temsilcileri yargı önünde

Frontex raporları: Yunanistan’da göçmenlere işkence ve geri itme iddiaları

Çınar Camii davasında Eyalet Eğitim Müdürlüğünün açıklaması davayı etkileme isteği mi?

DEB Partisi ve BTAYTD’dan köy ziyareti