Anasayfa


28-09-2021
Yunanistan ile Fransa arasında savunma anlaşması imzalandı
Yunanistan ile Fransa arasında savunma alanında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşma, ittifak üyeleri de dahil olmak üzere üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda karşılıklı askeri yardımı öngörüyor.
28 Eylül 2021 Salı

Yunanistan ile Fransa arasındaki savunma anlaşması Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron tarafından imzalandı. Yeni savunma anlaşması kapsamında Yunanistan Fransa’dan üç yeni Belharra sınıfı fırkateyn alırken, üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda Yunanistan ve Fransa’nın karşılıklı olarak askeri yardımı öngörülüyor.

Anlaşma, Elysee Sarayı'nda bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşmesinden sonra kamuoyuna açıklandı.

Miçotakis ile ortak basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, anlaşmanın iki ülkenin egemenliğini ve Avrupa’nın bağımsızlığını güçlendireceğini söyledi. Macron, "Yunanistan'ı saldırı ya da saldırganlık karşısında korumak için" işbirliği yapmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis de Fransa ve Yunanistan'ın ikili işbirliğini geliştirme kararı adığını ifade etti. Yunanistan'ın fazladan bir tane satın alma opsiyonlu üç (3+1) yeni Belharra fırkateyni alacağını söyleyen Miçotakis, anlaşmanın kendine yeten ve güçlü Avrupa için atılan ilk kararlı adım olduğunu vurguladı.

Anlaşma, ittifak üyeleri da dahil olmak üzere üçüncü bir ülkenin saldırısı durumunda karşılıklı askeri yardımı öngörüyor.

Anlaşmaya göre, Yunanistan rekor sürede Fransa’dan hava ve denizaltı savunma alanında tam teçhizatlı 3+1 Belhare sınıfı fırkateyn alacak. Yüksek teknoloji ve uzun menzilli silah sistemine sahip fırkateynlerin Rafale avcı uçaklarıyla tam uyumlu olacağı belirtildi.

Fransa’nın ilk fırkateyni 2025, son fırkateyni de 2026 yılında teslim etmesi bekleniyor.

Haberler


BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!

İnhanlı Belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı