Anasayfa

14-01-2016
ABTTF: "İki dilli azınlık anaokulları talebimiz yerine getirilmeli"
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu yayınladığı açıklamada, hükümetten Batı Trakya'da iki dilli azınlık anaokulları açılması talebini yerine getirmesini istedi.
14 Ocak 2016 Perşembe

ABTTF, Eğitim Bakanlığı'nın eğitim alanında hayata geçirdiği reformlarla ilgili olarak açıklama yaptı.

Açıklamada, Eğitim Bakanlığı'nın, ülkede zorunlu eğitimin on yıldan on dört yıla çıkartılması da dahil olmak üzere eğitim alanında köklü değişikliklere gidilmesine yönelik çalışma başlattığı belirtilerek, Yunanistan'da on yıl olan zorunlu eğitim süresinin dört yıl daha arttırılarak on dört yıla çıkartılmasının önerildiği üç yıllık lise eğitiminin de zorunlu eğitim kapsamına alınacağı, zorunlu anaokulu eğitiminin de bir yıldan iki yıla yükseltilmesinin sözkonusu olduğu ifade edildi.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, "Ülkemiz Yunanistan'da zorunlu eğitimin süresi 2007-08 ders yılından başlamak üzere dokuz yıldan on yıla çıkarılmış, Batı Trakya Türk Azınlığı'mıza mensup çocuklar da bir yıl boyunca yalnız Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılmıştı. Şimdi de eğitim alanında yapılması planlanan reformla zorunlu anaokulu eğitimi iki yıla yükseltilecek. Eğitim Bakanı Nikos Filis'in açıklamasına dayanarak azınlığımız kurum ve kuruluşları da Yunan hükümeti tarafından başlatılan diyalog sürecine mutlaka dahil edilmeli ve fikirleri alınmalıdır. Azınlığımız, 1923 Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan arasında eğitim alanında imzalanan diğer ikili antlaşmalar uyarınca Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim verecek azınlık anaokulları kurma hakkına sahiptir. Yunan hükümeti, azınlığımız mensubu çocukların ana dilde eğitim hakkını gözeterek Batı Trakya'da iki dilli azınlık anaokulları açılması talebimizi ivedilikle yerine getirmelidir" dedi.

Haberler


Hacıgene’den Koroner Ünite konusunda hastane yönetimine soru

KKE Rodop Bölge Komitesi: Çiftçilere yönelik kovuşturmalar geri çekilsin

Bulatköy’de 24. Kiraz Festivali başlıyor

BTAYTD yönetiminden Gümülcine Belediye Başkanına ziyaret

Interview anketi: Yeni Demokrasi liderliğini koruyor, Çipras ve PASOK ikinci sıra için yarışıyor

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinin istinaftan başvurusu red edildi

DEB Partisi EFA genel kuruluna katıldı

Süpermarket fiyatlarını anlık karşılaştıracak “posokanei” uygulaması geliyor

Kırköy kadınları Karasu Nehri’nde “Aile Okumaları” programında buluştu

Topsidis, Kırcaali Valisi Nikolov ile görüştü

Kabine değişikliği: Ulaştırma Bakanlığına Koçiras, Marinakis görevinde kalıyor

Milletvekili Baran’dan hükümete ’Genç Göçü’ uyarısı