Anasayfa

28-01-2016
Schengen tehlikede
Avrupa’nın 26 ülkesinde pasaportsuz seyahat sağlayan Schengen anlaşması, göçmen krizi nedeniyle tehlikede.
28 Ocak 2016 Perşembe

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, geçen hafta yaptığı bir konuşmada, Schengen Bölgesi’nin iki ayı kaldığını ifade ederek, Mart ayında düzenlenecek liderler zirvesine kadar ikna edici bir çözüm geliştirilmediği takdirde serbest dolaşımın da tehlikeye gireceği uyarısını yapmıştı.

GUARDIAN GAZETESİ

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi ise Schengen Anlaşması’na imza atan ülkelerin, olağanüstü durumlarda anlaşmayı iki yıllığına askıya alma hakkının bulunduğunu aktardı.

Gazetenin haberinde, Hollanda Göç Bakanı Klaas Dijkhoff’un görüşlerine yer veriliyor. Dijkhoff, pek çok AB üyesi ülkenin Avrupa Komisyonu’na 2015’in yaz aylarından bu yana uygulanan sınır kontrollerinin süresinin uzatılması için başvuru yaptığını ifade ediyor ve Schengen Anlaşması’nın 2 yıllığına askıya alınması ihtimali için, "Bu tür önlemler kaçınılmaz hale geliyor" diyor.

Hollanda’nın başkenti Lahey’de temaslarda bulunan Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’in "Schengen yıkılmanın eşiğinde" yorumuna da haberde yer veriliyor.

YUNANİSTAN'A "KARANTİNA" SEÇENEÄžİ

Schengen Bölgesi ülkelerinde üzerinde durulan bir diğer konu ise göçmenlerin AB’ye giriş kapısı konumunda bulunan Yunanistan’ın "karantina altına" alınması.

Avusturya, Almanya ve İsveç, göçmen krizi kontrol altına alınana kadar Yunanistan’ın geçici süreyle Schengen Bölgesi’nden çıkarılabileceği fikrini öne sürdü.

Avusturya İçişleri Bakanı Mikl-Leitner, Türkiye - Yunanistan sınırının denetiminin zor olduğu iddialarına karşı çıkarak Yunanistan’ın AB içerisindeki en güçlü donanmalardan birisine sahip olduğunu vurgulamış ve "Sınırın kontrol edilemeyeceği bir efsaneden ibaret" demişti.

İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman ise Yunanistan’ı kastederek, "Eğer bir ülke üzerine düşen sorumlulukları yerine getiremiyorsa Schengen Bölgesi’yle arasına mesafe koymamız gerekir." dedi.

Guardian gazetesinin haberinde, Avrupa’ya ulaşan göçmen sayısındaki azalmanın aksine artışın devam etmesinin AB liderlerini endişelendirdiği vurgulanıyor.

Haberler


Hacıgene’den Koroner Ünite konusunda hastane yönetimine soru

KKE Rodop Bölge Komitesi: Çiftçilere yönelik kovuşturmalar geri çekilsin

Bulatköy’de 24. Kiraz Festivali başlıyor

BTAYTD yönetiminden Gümülcine Belediye Başkanına ziyaret

Interview anketi: Yeni Demokrasi liderliğini koruyor, Çipras ve PASOK ikinci sıra için yarışıyor

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinin istinaftan başvurusu red edildi

DEB Partisi EFA genel kuruluna katıldı

Süpermarket fiyatlarını anlık karşılaştıracak “posokanei” uygulaması geliyor

Kırköy kadınları Karasu Nehri’nde “Aile Okumaları” programında buluştu

Topsidis, Kırcaali Valisi Nikolov ile görüştü

Kabine değişikliği: Ulaştırma Bakanlığına Koçiras, Marinakis görevinde kalıyor

Milletvekili Baran’dan hükümete ’Genç Göçü’ uyarısı