Anasayfa


13-01-2022
Sakellaropulu’nun konuşmasına Ankara’dan tepki
Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun, bir tanıtım töreni sırasında yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’ye ilişkin açıklamalarına Ankara’dan tepki geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yakın tarihimiz hakkında sarf ettiği mesnetsiz ifadeler esefle karşılanmıştır.” denildi.
13 Ocak 2022 Perşembe

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sakellaropulu’nun, Atina'da inşa edilmesi planlanan "Sürmene Dünya Pontus Helenizmi Sarayı”nın tanıtım töreni sırasında yaptığı açılış konuşması hatırlatılarak, "Yakın tarihimiz hakkında sarf ettiği mesnetsiz ifadeler esefle karşılanmıştır." denildi.

Söz konusu iddiaların Anadolu’yu işgale ve istilaya kalkışanın Yunanistan olduğu ve Yunan ordusunun, özellikle Batı Anadolu bölgesindeki masum sivil halka karşı barbarca insanlık suçları işlediği gerçeğini değiştirmediği belirtilen açıklamada, "İtilaf Devletleri Tahkikat Komisyonunun raporunda da kayıtlı bu suçlar nedeniyle Yunanistan’a, Lozan Barış Antlaşması’nın 59. maddesi uyarınca, savaş hukukuna aykırı eylemlerinden doğan zararları tazmin etme yükümlülüğü getirildiğini bir kez daha hatırlatırız." ifadesine yer verildi.

Yunanistan’ın sıkça ortaya attığı gerçek dışı ithamların iki ülke arasındaki sorunların çözümü yolundaki samimi ve dürüst bir diyalog ortamının oluşturulmasına yönelik adımları gölgelediğine dikkat çekilen açıklamada, bu tür tutum ve davranışların, devlet ricalinden beklenen sorumluluklarla bağdaşmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu çerçevede, komşumuz Yunanistan’ı bir kez daha aklıselime ve yapıcı bir anlayışa davet ediyoruz." denildi.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİNDEN YANIT
Yunanistan Dışişleri Bakanlığından verilen yanıtta, Yunanistan’ın bir üst düzey yetkilisine yönelik yaptığı açıklamalarla Ankara’nın temel diplomatik kuralları ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Türk tarafı, ne yazık ki bir kez daha gerçeği çarpıtmakta ve sadece geçmişte yaşananları değil, uluslararası hukuku her gün ihlal eden, iki ülke arasında gerilim yaratan ve ilişkileri zehirlemeye devam eden politikasını da gizlemektedir.” denildi.

Türkiye’nin suçlamalarının tümüyle reddedildiği belirtilen açıklamada, tarihi gerçeklerin kabul edilmesi ve milletlerin geçmişleriyle uzlaşmasının, halklar arasındaki anlaşmazlıkların aşılması ve barış içinde bir arada yaşamaları için bir adım olduğu belirtildi.

Haberler


ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı

Mucize Tiyatrosu ayakta alkışlandı

Kipi Gümrük Kapısının iyileştirilmesi projesi için ilk adım atıldı

Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı

Olimpiyat ateşi Batı Trakya’dan geçti

Caner İmam doludan zarar gören köyleri ziyaret etti