Anasayfa

06-04-2022
Akropolis Müzesi’nde ’Taş Tepeler’ konferansı düzenlendi
Atina’da Akropolis Müzesinde, Şanlıurfa’da bulunan Taş Tepeleri tanıtım amacıyla konferans düzenlendi.
6 Nisan 2022 Çarşamba

Atina’da Akropolis Müzesinde, Şanlıurfa’da bulunan Taş Tepeleri tanıtım amacıyla konferans düzenlendi.

Atina-Pire Başkonsolosluğunca düzenlenen "Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Toprakları" adlı etkinliğe, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Atina-Pire Başkonsolosu Mustafa Somuncu, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ile davetliler katıldı.

Programda sunum yapan Özdoğan, Anadolu’nun ve Yukarı Mezopotamya’nın yerleşik hayata geçen en eski topluluklarına ev sahipliği yapan Taş Tepelerin, bir uçtan diğerine 200 kilometrelik bir alana yayıldığını belirtti.

Bu bölgenin, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin en önemli dönüşümlerinden birine sahne olduğuna dikkati çeken Özdoğan, tarihi M.Ö. 9600’lere kadar uzanan Göbeklitepe’nin, bu zaman dilimindeki yaklaşık 1500 yıllık bir süreci kesintisiz yansıttığının altını çizdi.

Özdoğan, Göbeklitepe’nin erken dönem neolitik yerleşimlerinin çarpıcı bir örneği olduğunu dile getirerek, Göbeklitepe’nin de aralarında bulunduğu ve "Taş Tepeler" olarak adlandırılan 12 yerleşim yerinin, dünya tarihinde hayati öneme sahip ancak çok az bilinen bir döneme ışık tutacağını aktardı.

Özdoğan, kazı çalışmalarının sürdüğü Taş Tepelerin, bölgede Göbeklitepe ile benzer özelliklere sahip başka yerler olduğunun kanıtı olduğunu vurguladı.

Haberler


Orman yangınında bir kişi hayatını kaybetti

Tarım Bakanlığından yaban domuzlarının neden olduğu zararlara ilişkin açıklama

Orman yangınları nedeniyle bazı yerleşim alanları boşaltıldı

Batı Trakya Köyler Ansiklopedisi tamamlandı

Yunanistan, 10 Ağustos’ta Filistin’le dayanışma eylemleri için hazırlanıyor

Hayvan besicileri çiçek hastalığı konusunda hükümete tepkili

İsrail’in işgal kararı sonrası Gazze’de 1 milyon kişi tekrar zorla yerinden edilmeyle karşı karşıya

Eski Başbakan Samaras’ın kızı hayatını kaybetti

Atina’nın Deniz Mekansal Planlaması’na Mısır tepki gösterdi

Turistik adalarda sağlık personeli eksikliği yaşanıyor

İsraillilerin Batı Şeria’da Rum Ortodoks Kilisesi mülküne yönelik ihlali Atina’yı rahatsız etti

DEB Partisinden İmaret’teki acı olayla ilgili açıklama