Anasayfa

13-05-2022
ABD ile imzalanan savunma anlaşması onayladı
Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı.
13 Mayıs 2022 Cuma

Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı. Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki PASOK - KINAL Partisi anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefetteki SİRİZA, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25'in tercihi ise "hayır" oldu.

ANLAŞMAYA KARŞI EYLEM
300 sandalyeli mecliste 181 milletvekilinin "evet" oyu ile desteklediği anlaşmaya sokakta tepki vardı.

Başta KKE olmak üzere, anlaşmaya karşı olan gruplar başkent Atina’da eylem düzenledi. Protestocular, anlaşma ve ABD üsleri aleyhinde slogan attı.

ANLAŞMA EKİMDE İMZALANMIŞTI
Yunanistan ve ABD, Ekim 2021’de Washington’da yenilenen Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Anlaşmaya ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu yenileme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD güçlerinin Yunanistan'daki mevcut üslerin dışında ek olarak başka üslerde de eğitim ve faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Bugün savunma iş birliğimizi daha da güçlendiriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Beş yıllığına imzalanan ve bitiminden iki yıl öncesinde taraflardan birinin anlaşmadan ayrılmak istediğini belirtmemesi halinde otomatik olarak uzatılması öngörülen anlaşmayla ABD’ye, Yunanistan’da dört askeri üssün kullanım hakkı verilmişti. ABD, anlaşma sayesinde Yunan hükümetinin özel iznine gerek duymadan bu üsleri kullanma hakkına sahip olmuştu.

Haberler


Kış sezonu indirim dönemi başladı

BTAYTD olağan genel kurula hazırlanıyor

İskeçe’de 5 kişilik suç şebekesi çökertildi

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’ten Miraç Kandili mesajı

Kar ve buzlanma nedeniyle Kozlukebir ve Mustafçova’da okullar tatil

Soğuk hava ve kar uyarısı

Azınlığın iradesi nerede, milletvekili nerede?

Dedeağaç’ta fırtına büyük hasara yol açtı

Çiftçiler diyaloğa “evet”, mitinge “hayır” dedi

YTB Başkanı Turus: “Batı Trakya Türk Azınlığının müftü seçme hakkı ihlal ediliyor”

Muratlı köyünde kaybolan soydaştan hâlâ haber yok

Türkiye Bursları 2026 başvuruları başladı