Anasayfa

13-05-2022
ABD ile imzalanan savunma anlaşması onayladı
Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı.
13 Mayıs 2022 Cuma

Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı. Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki PASOK - KINAL Partisi anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefetteki SİRİZA, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25'in tercihi ise "hayır" oldu.

ANLAŞMAYA KARŞI EYLEM
300 sandalyeli mecliste 181 milletvekilinin "evet" oyu ile desteklediği anlaşmaya sokakta tepki vardı.

Başta KKE olmak üzere, anlaşmaya karşı olan gruplar başkent Atina’da eylem düzenledi. Protestocular, anlaşma ve ABD üsleri aleyhinde slogan attı.

ANLAŞMA EKİMDE İMZALANMIŞTI
Yunanistan ve ABD, Ekim 2021’de Washington’da yenilenen Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Anlaşmaya ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu yenileme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD güçlerinin Yunanistan'daki mevcut üslerin dışında ek olarak başka üslerde de eğitim ve faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Bugün savunma iş birliğimizi daha da güçlendiriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Beş yıllığına imzalanan ve bitiminden iki yıl öncesinde taraflardan birinin anlaşmadan ayrılmak istediğini belirtmemesi halinde otomatik olarak uzatılması öngörülen anlaşmayla ABD’ye, Yunanistan’da dört askeri üssün kullanım hakkı verilmişti. ABD, anlaşma sayesinde Yunan hükümetinin özel iznine gerek duymadan bu üsleri kullanma hakkına sahip olmuştu.

Haberler


Gündem’in acı günü

ADF’de Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları gündeme taşındı

Bulgaristan’da ilk sonuçlar: Radev tek başına hükümet kurabilir

Danışma Kurulu Witten derneği saldırısını kınadı

Yeni Tarım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı belli oldu

Yunanistan ve Fransa savunma anlaşmasını 5 yıl uzatacak

“Open Business” sistemi işletmelere anlatılacak

Witten’de Batı Trakya Türkleri derneğine saldırı

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu: Çocuklar doyasıya eğlendi

Mucize Tiyatrosu Edirne’de sahne aldı: “Gulyabani” izleyenleri büyüledi

GAT’tan “12 Ay 12 Mutluluk” projesi

Atina’da 23 Nisan Çocuk Bayramı önceden kutlandı