Anasayfa

13-05-2022
ABD ile imzalanan savunma anlaşması onayladı
Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı.
13 Mayıs 2022 Cuma

Yunanistan'ın ABD ile imzaladığı Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması mecliste onaylandı. Parlamentodaki oylamada iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi ile muhalefetteki PASOK - KINAL Partisi anlaşmaya "evet" oyu verdi. Ana muhalefetteki SİRİZA, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Mera 25'in tercihi ise "hayır" oldu.

ANLAŞMAYA KARŞI EYLEM
300 sandalyeli mecliste 181 milletvekilinin "evet" oyu ile desteklediği anlaşmaya sokakta tepki vardı.

Başta KKE olmak üzere, anlaşmaya karşı olan gruplar başkent Atina’da eylem düzenledi. Protestocular, anlaşma ve ABD üsleri aleyhinde slogan attı.

ANLAŞMA EKİMDE İMZALANMIŞTI
Yunanistan ve ABD, Ekim 2021’de Washington’da yenilenen Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Anlaşmaya ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Bu yenileme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD güçlerinin Yunanistan'daki mevcut üslerin dışında ek olarak başka üslerde de eğitim ve faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Bugün savunma iş birliğimizi daha da güçlendiriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Beş yıllığına imzalanan ve bitiminden iki yıl öncesinde taraflardan birinin anlaşmadan ayrılmak istediğini belirtmemesi halinde otomatik olarak uzatılması öngörülen anlaşmayla ABD’ye, Yunanistan’da dört askeri üssün kullanım hakkı verilmişti. ABD, anlaşma sayesinde Yunan hükümetinin özel iznine gerek duymadan bu üsleri kullanma hakkına sahip olmuştu.

Haberler


BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: ’Sekiz azınlık okulunun daha kapatılması kabul edilemez’

Polisin ateş ederek öldürdüğü otizmli genç için binlerce kişi yürüdü

Işık Sadık Ahmet, TBMM’deki 15 Temmuz anma törenine katıldı

İskeçe Müftülüğü’nden 15 Temmuz Şehitleri için mevlit programı

15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz doğduğu köyde anıldı

İskeçe’deki kapalı yüzme havuzu ağustos ayı boyunca kapalı olacak

ELAS Partisi siyasi örgütlenme sürecini başlattı

Doğu Makedonya - Trakya’da uyuşturucu operasyonu: Bir haftada 22 gözaltı

İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulunda kayıt krizi: Bazı öğrencilerin kayıtları iptal edildi

Çanakkale – Limni feribot seferleri başladı

Rodop ilinde yangın riski yüksek

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğinde anma töreni düzenlendi