Anasayfa

20-05-2022
Avrupa’da yayılan maymun çiçeği virüsü küresel paniğe yol açıyor
İlk olarak ay başında İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor.
20 Mayıs 2022 Cuma

İlk olarak ay başında İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor.

Tarihte ilk olarak 1958’de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kayıtlara geçti. Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika’nın dışında ilk olarak 2003’te ABD’de yayıldı.

Daha sonra 2018’de İngiltere ve İsrail, 2019’da Singapur ve 2021’de ABD’de, Afrika’ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

Şimdiye kadar en çok Afrika’da etkili olan virüs, 2017’de Nijerya’da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3’ü hayatını kaybetti.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunurken, Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Haberler


Yassıköy Belediyesinde başkan yardımcıları ve danışmanlar belirlendi

Hayvan besicileri sorunlarını Özgür Ferhat’a aktardı

Egnatia Otoyolu’nda 2026’dan itibaren yeni geçiş ücretleri uygulanacak

ABD menşeli ilk LNG kargosu Dedeağaç’a ulaştı

Kasidiaris’in cezaevi izniyle çiftçi eylemlerine katılması tepki çekti

GTGB Yeni Nesil Kolunun Ankara ve Konya gezisi tamamlandı

“Toplumun Sesi” listesinden iki meclis üyesi ihraç edildi

Eyalet başkan yardımcıları ve danışmanlar belirlendi

Basketbolcu Andrew Goudelock gözaltına alındı

Yeorgiadis: ’İsrail’i destekliyoruz çünkü dostumuz’

YTB Başkanı Abdülhadi Turus: “Batı Trakya deyince kalbimiz bir başka atar”

İskeçe Müftülüğünde eğitim ve kitap okuma programları sürüyor