Anasayfa


05-07-2022
Müftü İbrahim Şerif’ten Kurban Bayramı mesajı
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı.
5 Temmuz 2022 Salı

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’in bayram mesajı şöyle:

“Değerli Kardeşlerim,
Önümüzdeki 9 Temmuz 2022 Cumartesi günü Mübarek Kurban Bayramını idrak etmiş olacağız.

Bilindiği gibi bayram, sevinç ve neşe günü demektir. Öteden beri her milletin birçok milli günleri, milli bayramları vardır. Bu bayramlarda tarihi hatıralar canlandırılır. Bayramların kişiler ve toplumlar üzerinde her zaman olumlu etkileri vardır. Milli bayramlar milli şuuru geliştirdiği gibi, dini bayramlar da dini şuurun gelişmesine sebep olmaktadır.

Tarih boyunca milletlerin dini bayramları hep olagelmiştir. Biz Müslümanlar açısından, Peygamberimiz (s.a.v.) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği zaman Medine halkının batıl inançlarla dolu bayramları vardı. Peygamberimiz (s.a.v.) bu bayramları kaldırarak bunlara mukabil Müslümanların iki dini bayramları olduğunu bildirmişlerdir.

Kurban Bayramına Hacılar Bayramı da denir. İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadeti de aynı günlerde yapılmaktadır. İslam'a inanan insanlar ilahi vecd ile Kâbe-i Muazzama'nın etrafında tavaf ederek, Cenab-ı Hakk'a hamd-ü senada bulunarak hac farizasını yerine getirirler.

Mekke'nin dışındaki Müslümanlar da camilerde toplanarak bayram namazlarını kılarlar, Allah'a yalvarırlar. Kurbanlarını keserek, hacıların Mekke'de yaptıkları duaları bulundukları yerlerde yaparlar.

Değerli Kardeşlerim,
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in emrine, Hz. İbrahim (a.s.)'ın ve Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)'in sünnetine uyarak, Allah rızası için kurban kesmekteyiz. Böylece yaptığımız ibadetler, topluca kıldığımız bayram namazları bizleri Allah'a kullukta ve kardeşlikte birleştirmektedir. Aramızdaki manevi bağı, birlik ve beraberliği, sevgi ve saygıyı perçinlemektedir. Başta ana-babamızı, sonra akraba ve komşularımızı ziyaret etmek, dini duygu ve neşelerine katılmak, gerekirse onlara yardım elini uzatmak; aile, akraba ve komşuluk ilişkilerini kuvvetlendirmektir.

Bunun içindir ki, dini günlerimiz ve bayramlarımız kardeşliğimizin yenilenmesine, dayanışmamızın sağlamlaşmasına, sevgi, birlik ve beraberliğin artmasına vesile olmaktadır.

Üzülerek belirtmeliyim ki bu yıl da bütün dünyayı adeta esaret altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını ve son günlerde tüm dünyada ve ülkemizde ortaya çıkan varyantları da aynen ilk günlerdeki gibi ölümcül olmamakla beraber çok hızlı bir biçimde yayılmaktadır. Bu nedenle dindaşlarımızın çok dikkatli olmaları ve tedbirlere harfiyen uymaları gerekmektedir. Bu tedbirler çerçevesinde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu bayram günlerini de coşkulu bir şekilde kutlayamayacağız. Önlemlere ve kendi tedbirlerimize dikkat ederek, sevincimizi paylaşarak bayram günlerimizi değerlendirmeliyiz. Temennimiz ve duamız bu yıl da yapamadıklarımızı inşallah gelecek yıllardaki bayramlarda bulaşıcı hastalıklardan kurtulmuş olarak yapabilmektir.

Kıymetli Kardeşlerim,
Kurban Bayramı'na has olmak üzere farz namazlarımızın ardından getirdiğimiz tekbirler vardır. Bu tekbirlere "Teşrik Tekbirleri" denir. Arife günü sabah namazında başlayıp Bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla sona eren Teşrik tekbirlerini getirmek vaciptir. Bu vesileyle farz namazlarımızdan sonra bu tekbirleri getirmeyi unutmayalım.

Cenab-ı Allah'tan bulaşıcı ve benzeri hastalıklardan tüm insanların kurtulmasını niyaz ediyorum. Coşkulu ve birbirimizle kucaklaşacağımız bayramlara erişebilme temennisiyle bayramınızı en kalbi duygularımla tebrik ediyorum.”

Haberler


UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi