Anasayfa


06-07-2022
Müftü Ahmet Mete’den Kurban Bayramı mesajı
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı.
6 Temmuz 2022 Çarşamba


İskeçe Müftüsü Ahmet Mete yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı.

Müftü Ahmet Mete tarafından yayımlanan mesaj şöyle:

“Değerli Batı Trakyalı Müslüman Türk Kardeşlerim!
Bizleri mübarek bayram günlerine ulaştıran, verdiği sayısız nimetlerle yedirip içiren, İslam nuruyla kalplerimizi kendine ısındıran, birlik ve beraberliğimizi zirveye çıkaran Rabbimize hamd ve senalar olsun. Bizlere örnek ve rehber kıldığı Resul’ü Hz. Muhammed (s.a.v.)’e de salat-ü selam olsun. Rabbimizin rızasını kazanmak uğruna her yıl kestiğimiz kurban ibadetini bizlere miras bırakan, tevekkül abidesi Hz. İbrahim ve onun teslimiyette ön plana çıkan biricik oğlu İsmail (as)’a selam olsun.

Bayramlar, ayet-i kerimede buyrulan “Müminler ancak kardeştirler” (Hucurat, 9) emr-i ilahisi etrafında gönüllerin kaynaştığı en mutlu ve coşkulu günlerdir. Manevi duygularımızın doruklara ulaştığı, akrabalık bağlarımızı kuvvetlendirdiğimiz; komşuluk ilişkilerini tazelediğimiz, toplumsal hayatı canlandıran; İslam’ın yoksulu gözetme, öksüz ve yetimleri sevindirme, muhtaç ve kimsesizlere yardım elimizi uzatıp onlarla sıkıntıyı paylaşma gibi değerlerimizi canlı tutan müstesna sevinç günlerimizdir.

İslam’ın beş temel esaslarından biri olan Hac ibadetinin de yerine getirildiği, arife günü yani 8 Temmuz Cuma günü sabah namazından başlamak suretiyle bayramın dördüncü günü 12 Temmuz Salı günü ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirlerin çekildiği ve mali bir ibadet olan kurban vecibesinin ifa edildiği bu mübarek Kurban Bayramını, Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu ve tüm İslâm Âlemi olarak huzur ve sükunet içerisinde geçirmeyi Cenab-ı Hak cümlemize nasip eylesin.

Aziz Kardeşlerim,
Bayramlar, Allah’ın bu ümmete bir hediyesi ve ikramıdır. Nitekim Enes b. Mâlik (r.a.)’dan rivayet olunduğuna göre o şöyle demiştir: “Rasulullah (s.a.s) Medine’ye geldiklerinde, Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Rasulullah; Bu günler nedir? diye sordu. Medineliler: Biz cahiliyet devrinden beri bu günlerde eğleniriz, dediler. Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.s) şöyle buyurdu: Şüphesiz Allah size, o iki günün yerine daha hayırlı olan iki bayramı: Kurban bayramı ile Ramazan bayramını vermiştir.”

Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri fırçalamak, hoş koku sürünmek, giyilmesi mubah olan elbiselerden en güzel ve temizini giyinerek sabah namazına gitmek ve ardından bayram namazını kılmak, Yüce Allah’ın nimetlerine şükür için neşe ve sevinç göstermek, karşılaşılan mümin kardeşlerle bayramlaşmak önemli vazifelerimizdendir. Bayram namazından sonra ikinci olarak yapmamız gereken vazifemiz ise kurban kesmektir.

Sevgili Kardeşlerim, kurbanı evde kesiyorsanız, muhakkak çoluk çocuğunuzla beraber kesin. Çocuklarınızın size yardımcı olmalarını sağlayın. Çünkü bu ibadet nesilden nesile böyle aktarılacaktır.

Efendimiz (s.a.s) de böyle yaptığı ve ashabına da böyle yapması gerektiğini dile getirmiştir. Berâ b. Âzib (r.a.)’dan şöyle rivayet edilmiştir: “Kurban bayramı namazında Peygamber efendimizi hutbe okurken işittim. Şöyle diyordu: “Bugün ilk yapacağımız şey bayram namazı kılmak, sonra dönüp kurbanlarımızı kesmektir. Kim böyle yaparsa bizim sünnetimize uygun hareket etmiş olur.”

Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukim (yolcu olmayan), müslüman ve zengin kimseye vaciptir. Allah’a itaatin, teslimiyetin ve verdiği nimetlere karşı şükrün bir ifadesi olan Kurban’dan maksat et yemek veya et yedirmek değil, Allah’a yaklaşmaya bir vesile olmasıdır. Bu konuda Allahu Teâlâ, Hac süresinin 37. Ayetinde; “Fakat unutmayın ki onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. O’na ulaşan tek şey kalplerinizdeki takvadır.” buyurarak, kurban ve diğer bütün ibadetlerimiz için önemli olan samimi niyet ve takva olduğunu bildiriyor. Deyim yerindeyse samimi niyet, ibadetlerin ruhudur. İşte bu ruh, kalpte Allah’a karşı oluşan hassasiyet yani takvadır.

Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından birçok faydaları olan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail'in Cenab-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırası tazelenmektedir. Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’in başından geçen hadise babalık ve evlatlık açısından imtihanların en büyüğüydü. Ancak İbrahim’deki tevekkül anlayışı ve oğlu İsmail’deki teslimiyet inancı, içinde bulundukları imtihanı kazanmasına vesile olmuş, Allah (cc.) Müslümanlara kurban ibadetini bahşetmekle onların adlarını kıyamete kadar duyurmuş “sonradan gelen nesiller arasında devam ettirdik…” ifadesiyle de onları taltif etmiştir.

Değerli Kardeşlerim,
Kurban bayramının bir özelliği de Hac ibadetinin bu günlerde yapılmış olmasıdır. Ancak ne yazık ki, küresel salgın önlemleri çerçevesinde çıkarılan yeni uygulamalarla bölgemizden hacca giden olmamıştır. Ama yine de dünyanın her yerinden farklı ırk ve dillere mensup milyonlarca Müslümanın haccetmek niyetiyle bir araya gelerek oluşturdukları tablo, bayramın değerini ortaya koyan bir başka muhteşem manzaradır.

Bayramlar sevinçlerin paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, küskünlerin barışıp kalplerin yumuşadığı, akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin tebessümle karşılandığı, ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.

Bayram günlerini, günahların bağışlanması için bir fırsat olarak değerlendirelim. Büyüklerimizi mümkünse ziyaret ederek, değilse telefonla arayarak onların dualarını alalım. Akraba, komşu ve dost ziyaretlerini gerçekleştirelim. Birlik ve beraberliği sağlamak için aramızdaki küskünleri barıştıralım. Çocuklara göstereceğimiz sevgi ile bayram havasını yaşatalım. Fakir ve yoksullara kestiğimiz kurbanlardan pay ayırarak yardım etmek suretiyle onları sevindirelim. Ahirete irtihal etmiş büyüklerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı ve bütün inananları hayırla yad edelim.

Bu vesileyle hepinizin Kurban bayramını kutlar, bu mübarek bayramın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı ve tüm İslâm âlemi için birliğe, dirliğe, barış ve huzura vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ederim.”


Haberler


Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor