Anasayfa

09-03-2016
Selanik - İzmir feribot seferleri yakında başlıyor
İzmir'de gerçekleşen Türkiye- Yunanistan İşbirliği Konseyi'nde İzmir- Selanik arasında feribot seferlerinin başlatılması kararı alındı.
9 Mart 2016 Çarşamba

Başlangıçta araç ve yolcu taşıyan tek gemi olacak. Yunanistan'a ait olan gemi haftanın üç günü sefer yapacak. Avrupa'ya, İzmir Limanı'ndan çıkıp karayoluyla Kapıkule'den giden tırlar, feribot seferleriyle yakıt ve zamandan tasarruf sağlayacak.

İzmir'de buluşan Yunanistan ve Türkiye başbakanları, iki ülke arasında 6 milyar dolarda kalan ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak için anlaşmalar imzaladı. İzmir ve Selanik limanları, 'kardeş liman' ilan edildi ve feribot seferlerinin başlaması için iyi niyet protokolü imzalandı.

Edinilen bilgiye göre imzalanan anlaşmanın detayları şöyle: İzmir ve Selanik arasında araç ve yolcu taşıyan 'ropax' denen gemi işletilecek. Gemi, Yunanistan'a ait olacak. 10 araba, 40 tır ve 300 yolcu kapasiteli olan gemi haftanın üç günü sefer yapacak. Selanik Limanı'ndan çıkıp İzmir Limanı'na gidecek. Yolculuk 255 mil, yaklaşık 10 saat sürecek. Gemi ücreti kişi başı 70 Euro, araç 80 Euro, tır ise 500 euro olacak. Feribot seferleri iki ülke arasındaki ticareti artıracak. Avrupa'ya giderken Avrupa'ya, İzmir Limanı'ndan çıkıp karayoluyla Kapıkule'den giden tırlar, feribot seferleriyle yakıt ve zamandan tasarruf sağlayacak. Feribot seferlerinin iki ülke arasındaki bavul ticaretini de artırması bekleniyor. Seferlerin iki ülke arasında yılda 1 milyonu aşkın turst geliş gidişini de artırması öngörüldü. Turistler, İzmir'den Selanik'e gidip tek geceleme yapıp dönebilecek. Selanik Limanı ile Türkiye denizden Avrupa'ya, Yunanistan'da İzmir Limanı ile Anadolu'ya ve Asya'ya açılmış olacak. Yunanistan tarafı limanın verimli kullanılabilmesi için fiyatlandırma ve teknik detaylar üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Bu çalışmaların 28 Mart'da düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Deniz Turizmi Çalıştayı'na yetiştirilmesi planlanıyor.

Haberler


Lüksemburg’da Yerapetritis - Fidan görüşmesi

Dionisis Savvopulos hayatını kaybetti

Ülkeden ayrılmayan göçmenlere hapis cezası

Gümülcine Belediyesinden öğrencilere geri dönüşüm yarışması

DMT bölgesinde şimdi de mavi dil vakaları çıktı

FUEN TAG uluslararası STK’lar konferansı genel kuruluna katıldı

Zeybek’ten azınlık öğrencilerinin yatay geçiş hakkı için soru önergesi

Atina’daki Filistin Temsilcisi Yunanistan’a Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti bölge ürünlerini dünya pazarına sunmak istiyor

Seçmenin önceliği günlük yaşamın iyileştirilmesi

Batı Trakyalı doktorun başkanlığındaki ekipten gururlandıran başarı

Yassıköy Belediyesi, filosuna üç yeni aracı daha kattı