Anasayfa


04-08-2022
Yunanistan’dan ‘Türkiye gerçekleri çarpıtıyor’ iddiası
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, müftülüklerin işleyişiyle ilgili meclisten geçen yasanın, azınlık temsilcileriyle uzun bir istişarenin ardından hazırlandığını iddia etti.
4 Ağustos 2022 Perşembe

Türkiye Dışişleri Bakanlığının, Batı Trakya’daki müftülüklerin işleyişiyle ilgili parlamentoda onaylanan yeni yasal düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamaya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. Açıklamada, söz konusu yasanın azınlık temsilcileriyle uzun bir istişareden sonra hazırlandığı ve Türkiye’nin gerçekleri çarpıttığı iddia edildi.

Açıklamada, “Trakya’daki Müslüman hemşehrilerimiz bir Avrupa ülkesinde yaşıyor. Demokratik ve ayrıcalıklı bir devletin istisnasız tüm vatandaşlarına sağladığı her şeyden yararlanıyorlar. Türkiye, kimseye öneride bulunmadan önce Lozan Antlaşması'nın kaç maddesine saygı duyduğunu bir düşünsün.” ifadeleri yer aldı.

“Türkiye, bu kez geçtiğimiz günlerde Yunanistan Parlamentosu'ndan geçen müftülüklerin modernizasyonuna ilişkin yeni yasa vesilesiyle gerçeği bir kez daha çarpıtıyor.” diyen Yunanistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında şu ifadeler dikkat çekti:

“Azınlık temsilcileriyle uzun bir istişarenin ardından hazırlanan yeni yasa, Trakya'daki müftülükler ve müftüler için, Yunanistan Anayasası ile Lozan Antlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, İslam ilke ve kurallarının belirlediği uluslararası yükümlülükleri ile tam uyumlu, modern ve kapsamlı bir kurumsal çerçeve oluşturuyor.”

Açıklamada, müftü seçiminin her aşamasında yeni yasanın “şeffaf” olduğu ve “Müslüman vatandaşlardan oluşan “İstişare Kurulu’nun” hiçbir devlet müdahalesi olmadan seçim yapacağı iddia edildi. Ayrıca yasanın kadınların da seçim sürecine daha fazla katılmasına yönelik unsurları içerdiği savunuldu.

Açıklamada, “Yunanistan, Trakya'daki Müslüman Azınlığa karşı Lozan Antlaşması'ndan doğan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirerek, Azınlığın refahını destekleyen yapılandırılmış bir azınlık politikası izlemeye devam edecektir.” iddiası yer aldı.

Haberler


Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi