Anasayfa

10-03-2016
"Yunanistan'da Yaşayan Türklerin Güncel Sorunları" paneli İzmir'de yapıldı
Türkiye'deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) İzmir Şubesi ile Rodos, İstanköy ve Oniki Ada Türkleri Kültür Dayanışma Derneğinin ortaklaşa düzenledikleri "Yunanistan'da Yaşayan Türklerin Güncel Sorunları" konulu panel İzmir'de gerçekleştirildi.
10 Mart 2016 Perşembe



Panelin moderatörlüğünü BTTDD İzmir eski şube başkanı ve İzmir Baro Başkanı avukat Aydın Özcan yaptı. Panelistler ise şu isimlerden oluştu:

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı (Rodos İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı)

Prof. Dr. Levent Kayapınar ( İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı)

Rıdvan Molla İsa ( Mimar - Gümülcine Belediyesi Meclis Üyesi)

Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit ( Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi)

Panele BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Teşkilat Başkanı Musa Yurt, Genel Başkan Yardımcısı H. Vedat Meşeli, BTTDD Soma Şubesi Başkanı Mehmet Akın ve yönetim kurulu üyeleri, BTTDD eski genel başkanlarından Selahattin Yıldız, BTTDD İzmir Şubesi eski başkanlarından Dr. Hüseyin İlyasoğlu, Sancak Kosova Rumeli Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Ok, Bal-Göç İzmir Şube Başkanı Fahriye Ersoy, Lozan Mubadilleri Kurucu Başkanı Selim Yıldıran, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Koordinatörü Fırat Yaldız, İzmir Trakyalılar Dernek Başkanı Bahattin Kılıç, Bornova Belediye Başkan Vekili Sultan Tuzlacı ve İzmir'de ikamet eden Batı Trakyalılar katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan BTTDD İzmir Şube Başkanı Mümin Durmuş, Batı Trakya'nın güncel sorunları ve mevcut konumu hakkında bilgi vererek panele katılan herkese teşekkür etti.

Rodos İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Rodos ve İstanköy'de yaşayan Türklerin güncel durumu ve sorunları ile ilgili bilgi verip değerlendirmelerde bulundu. Kaymakçı, bu coğrafyada yer alan tüm Türk-İslam eserlerinin tahrip edildiğini, onları kurtarmak veya tekrar kazanmak adına herhangi bir çalışma yapılmadığını, ayakta kalanların da çoğunun restoran veya ticarethane yapıldığının altını çizdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, Yunanistan’da Batı Trakya Türk azınlığı ve azınlık dışında yaşayan Türklerin bireysel ve grup haklarının hukuki statüsü hakkında bilgi verdi. Kayapınar, uluslararası antlaşmalar ile garanti altına alınan Batı Trakya Türk Azınlığının grup hakları ile bireysel hakların örtüştüğünü bu sebeple Yunanistan’da yaşayan tüm Türklerin hakları olduğuna değinerek bunun haklı mücadelesinin yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Yunanistan’da Türkler dışında kalan müslümanların da azımsanmayacak bir sayıya sahip olduklarını belirten Kayapınar, bunlarla siyasi arenada yapılacak işbirliğinin de olumlu yansımaları olabileceğine değinerek bu konuda da gerekli çalışmaların yürütülmesi ve adımların atılmasını önerdi.

Gümülcine Belediyesi Meclis üyesi Rıdvan Molla İsa, Gümülcine Şehir Planı ile ilgili bir sunum yaptı. Molla İsa, Gümülcine şehir planının hazırlanması aşamasında özellikle orada bulunan Türk-İslam eserlerinin bir şekilde kamulaştırma yolu ile yeniden restorasyonunun veya korunmasının önüne geçilecek şekilde hazırlandığının altını çizdi. Molla İsa, yaklaşık 70 slayttan oluşan sunumunda planın hazırlanmasının ana amacının, kasti olarak ecdad yadigarı tarihi eserlerin korunmasının veya gelecek nesillere aktarılmasının önüne geçmek olduğunun vurgusunu yaptı. Molla İsa, şehri planıyla ilgili düzeltme planlarının yapılması gerektiğini ve ilgililerin bu konuya hassasiyet göstermesi ve kararlı bir şekilde takipçisi olmaları gerektiğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr Türkan Başyiğit de balkan coğrafyasındaki Türk varlığının tarihsel süreci, yaşadığı zorlukları ve bugün gelinen noktadaki son durumu ortaya koydu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İzmir Koordinatörü Fırat Yaldız’da panelde söz alarak BTTDD şu anda siyaset üstü ve partiler üstü dernek konumu ile Türkiye'de tek olduğunu ve bu konumunu koruması gerektiğini belirti. Yaldız, dava bilinci olan Batı Trakya Türklerinin de sorunlarını iç siyasete konu etmeden mücadelelerine devam ederek çözeceklerine inandığını kaydederek bunun bugüne kadar bu şekilde olmasından dolayı da yöneticileri kutladı.

Panelde söz alan BTTDD Genel Başkanı Necmettin Hüseyin de yaptığı konuşmada "Gerek Batı Trakya'da gerekse Rumeli'nin tamamında Osmanlının bakiyesi olan Türklerin azınlık olarak yaşamanın sıkıntısını yaşamaktadır. Bizler bu coğrafyada 100 yıldır ne kolektif, ne de bireysel haklarımızı kullanamıyoruz. Bizler Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği olarak da siyaset ve partiler üstü konumumuzla bu haklı dava mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu tarz bilimsel toplantılar daha sık yapılmalı ve bizler bu platformlarda sorun ve mücadelelerimizi daha sık dillendirmeliyiz. Bu ekip veya yeni katılımlarla diğer şubelerimizde de benzer panelleri çok kısa sürede düzenleyeceğiz. İzmir-Soma ve Kınık işbirliği ile benzer panelin en kısa sürede bölgede tekrarlanması için İzmir ve Soma Şube başkanlarımı çalışma yapmaya davet ediyorum." dedi.

Haberler


SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki