Anasayfa


20-09-2022
Dedeağaç Limanı'nın 'sahibi' belli oluyor
Dedeağaç Limanı’nın özelleştirilmesi süreci kapsamında teklifler bu perşembe verilecek.
20 Eylül 2022 Salı

ABD ve NATO için özellikle son dönemde stratejik anlamda değer kazanan Dedeağaç Limanı’nın özelleştirilmesi sürecinde son aşamaya geliniyor. Limanın işletmesine talip olan şirketlerin 22 Eylül Perşembe günü tekliflerini sunması gerekiyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre, teklifte bulunacak şirketler arasında Rusya ile yakın ilişkileri olduğu bilinen iş insanı İvan Savvidis’in şirketinin de bulunması ABD yönetimini endişelendiriyor.

Daha önce Selanik Limanı’nın özelleştirilmesi sürecinde en yüksek teklifi vererek limanın işletmesini İvan Savvidis’in almış olması ABD’nin endişelerini daha da artırıyor.

Rusya – Ukrayna savaşının ardından boğazları kullanmadan Ukrayna’ya destek gönderme açısından Dedeağaç Limanı’nın ABD ve NATO için büyük önem kazandığı belirtilirken, Selanik Limanı’nda olduğu gibi özelleştirme sürecinin İvan Savvidis’in lehine sonuçlanmasının bu sürece zarar verebileceği ifade ediliyor.

Konu ile ilgili olarak ABD’li düşünce kuruluşu JINSA (Jewish Institute for National Security of America) Dedeağaç Limanı ile ilgili bir makale yayımlayarak, “Dedeağaç’ı Rusya’nın ellerinden uzak tutun” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki perşembe günü limanın özelleştirilmesi için teklifte bulunacak şirketler ise şöyle:

1- QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
2- CAMERON, GOLDAIR CARGO, BOLLORE AFRICA LOGISTICS ortaklığı
3- BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP, EUROPORTS EFA GROUP ve ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ şirketlerinin oluşturduğu INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS ortaklığı
4- SELANİK LİMAN İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.

Basındaki haberlere göre, ABD yönetiminin en uygun alıcı olarak Black Summit grubunun başını çektiği ortaklığı görüyor. İkinci seçenek olarak ise Quintana Infrastructure & Development şirketi dikkat çekiyor. İş insanı İvan Savvidis’in sahibi olduğu Selanik Liman İşletmeciliği A.Ş. şirketinin nasıl bir teklif yapacağı ve Dedeağaç Limanı’nın işletmesini alıp alamayacağı ise merak ediliyor.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret