22-03-2016
ABTTF, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını BM İnsan Hakları Konseyi'ne sundu
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk azınlığının etnik temelde tanınma ve örgütlenme özgürlüğü alanında yaşadığı sorunları dile getirdi.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 29 Şubat-24 Mart 2016 tarihlerinde İsviçre'nin Cenevre şehrinde yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 31. olağan oturumuna "Yunanistan'daki Batı Trakya Türk Azınlığı'nın Tanınmaması ve Azınlığın Örgütlenme Özgürlüğü Hakkı Üzerindeki Kısıtlamalar" başlıklı yazılı bir bildiri sundu.
Yunanistan'ın ülkede yaşayan Batı Trakya Türk azınlığını "Trakya'daki Müslüman azınlık" olarak tanıdığını ve azınlığın etnik Türk kimliğini reddettiğini belirten ABTTF, isminde "Türk" kelimesi geçen azınlık derneklerinin kapatıldığını, yeni derneklerin kuruluş başvurularının ise kabul edilmediğini ifade etti. Yunan hükümetinin 1983 yılında Yunanistan'da Türk bulunmadığı ve Müslüman azınlık mensuplarının Yunan Müslümanları olduğunu deklare ettiğini, 1986 yılında da Yunan mahkemelerinin bu gerekçeye dayanarak aldıkları kararlarla İskeçe Türk Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nin feshedildiğini belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) isimlerinde "Türk" ve/veya "azınlık" kelimeleri geçtiği için kapatılan veya kurulmasına izin verilmeyen İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği davalarına ilişkin 2007 ve 2008 yıllarında oybirliğiyle aldığı üç kararla Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığı'nın örgütlenme özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine hükmettiğini kaydeden ABTTF, aradan geçen yıllara rağmen Yunanistan'ın bu kararları halen uygulamadığının altını çizdi.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin "Bekir Usta Grubu" altında AİHM'nin söz konusu üç kararının Yunanistan tarafından uygulanıp uygulanmadığına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten ABTTF, Komite'nin 5 Haziran 2014 tarihinde kabul ettiği ara karar ile Yunanistan'a AİHM kararlarının uygulanmasına yönelik gerekli adımları atması çağrısında bulunduğunu kaydetti. ABTTF, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) de Eylül 2015'teki genel oturumunda kabul edilen ve parlamenter Klaas de Vries tarafından kaleme alınan raporda, Yunanistan'ın 2014 sonu itibariyle toplam 558 dava ile AİHM kararlarının uygulanmama oranının en yüksek olduğu dokuz ülkeden biri olduğunun ifade edildiği belirtildi.
Yazılı bildirisinde, Yunan hükümetinden İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği davalarına ilişkin AİHM kararlarını daha fazla gecikmeden ivedilikle uygulamasını ve ulusal hukuk sisteminde bunu sağlayacak adımları atmasını talep eden ABTTF, hükümetin genel politikasının bir parçası olarak Yunanistan'da yaşayan azınlıkların haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik stratejiler geliştirmesini istedi.