Anasayfa


22-11-2022
Atina, Ankara – Kahire yakınlaşmasından rahatsız
Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası açılış resepsiyonunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es – Sisi ile görüşmesi Atina’da rahatsızlık yarattı.
22 Kasım 2022 Salı

Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası açılış resepsiyonunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es – Sisi ile görüşmesi Atina’da rahatsızlık yarattı.

Ulusal basında yer alan haberlerde, görüşmede iki halk arasındaki güçlü bağların altının çizildiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Görüşmenin kısa ancak önemli olduğuna dikkat çekilen haberlerde, Erdoğan – Sisi görüşmesinin siyasi düzeyde yakınlaşmanın açık bir göstergesi olduğu yorumu yer aldı.

Haber – yorumlarda, Libya’da oynadığı rol nedeniyle Mısır’da Ankara’ya karşı hala ciddi tepkilerin olduğu, buna rağmen iki ülke arasında işbirliği alanları arandığı kaydedildi.

Kathimerini gazetesi konuyla ilgili haberinde, Kahire - Ankara arasındaki yeniden yakınlaşma çabalarının hız kesmeden devam ettiğine ilişkin son aylarda yaptığı yorumları hatırlattı. Haberde, Ukrayna’dan tahıl ihracında Türkiye’nin ana aracı konumunda olmasının Ankara’nın Kahire’deki etkisini daha da güçlendirdiği ifade edildi. Mısır’ın, Rusya ve Ukrayna’dan gelen tahıl ithalatına yüzde 80 oranında bağımlı olduğu belirtildi.

Atina’nın endişeli olduğuna dikkat çeken gazete, Kahire ile zaten yakın olan ikili ilişkilerin pekiştirilmesi ve güçlendirilmesi için çabaların sürdürüldüğü de kaydetti. Milli Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos ve Mısırlı mevkidaşı General Muhammed Zeki’nin bugün iki ülke arasında arama kurtarma yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma imzalayacaklarını hatırlatan gazete, Kahire’deki törene iki ülkenin taahhüdünü vurgulamak için dışişleri bakanları Nikos Dendias ve Samih Şukri’nin da katılacağını kaydetti.

Geçen cumartesi gününden bu yana Mısır ve Yunanistan’ın İskenderiye bölgesindeki “Medua 12” ortak tatbikatının devam ettiğini de belirten Kathimerini, Kahire’ye giden heyet arasında yer alan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varviçiotis’in de Mısırlı mevkidaşı ile tarım sektöründe mevsimlik işçilerin çalıştırılması ilişkin bir anlaşma imzalayacağını ifade etti.

Haberler


Erdem Hüseyin, YTB Başkanı Abdullah Eren’i ziyaret etti

Sıcak daha da sıcak olacak

Ünlü matematikçi Karatheodoris’in için hatıra parası basıldı

Özgür Ferhat: ‘Hayvan besicilerinin hakkı derhal teslim edilmeli’

Cemali Şargo son yolculuğuna uğurlandı

SİRİZA’da sular durulmuyor

Kadınlar bu kez Paşevik’te buluştu

İskeçe Azınlık Lisesi’ndeki sorunlar Avrupa Parlamentosunun gündemine taşındı

Yunanistan’dan Arnavutluk’a ‘Beleri’ uyarısı

Sunak, Miçotakis’i ‘tribünlere oynamakla’ suçladı

Emine Erdoğan’dan ’Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ paylaşımı

‘Yunanistan, ulusal azınlıkları tanımayan tek AB ülkesi’