Anasayfa


22-11-2022
Atina, Ankara – Kahire yakınlaşmasından rahatsız
Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası açılış resepsiyonunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es – Sisi ile görüşmesi Atina’da rahatsızlık yarattı.
22 Kasım 2022 Salı

Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası açılış resepsiyonunda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es – Sisi ile görüşmesi Atina’da rahatsızlık yarattı.

Ulusal basında yer alan haberlerde, görüşmede iki halk arasındaki güçlü bağların altının çizildiği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için adımlar atılmasının kararlaştırıldığı belirtildi.

Görüşmenin kısa ancak önemli olduğuna dikkat çekilen haberlerde, Erdoğan – Sisi görüşmesinin siyasi düzeyde yakınlaşmanın açık bir göstergesi olduğu yorumu yer aldı.

Haber – yorumlarda, Libya’da oynadığı rol nedeniyle Mısır’da Ankara’ya karşı hala ciddi tepkilerin olduğu, buna rağmen iki ülke arasında işbirliği alanları arandığı kaydedildi.

Kathimerini gazetesi konuyla ilgili haberinde, Kahire - Ankara arasındaki yeniden yakınlaşma çabalarının hız kesmeden devam ettiğine ilişkin son aylarda yaptığı yorumları hatırlattı. Haberde, Ukrayna’dan tahıl ihracında Türkiye’nin ana aracı konumunda olmasının Ankara’nın Kahire’deki etkisini daha da güçlendirdiği ifade edildi. Mısır’ın, Rusya ve Ukrayna’dan gelen tahıl ithalatına yüzde 80 oranında bağımlı olduğu belirtildi.

Atina’nın endişeli olduğuna dikkat çeken gazete, Kahire ile zaten yakın olan ikili ilişkilerin pekiştirilmesi ve güçlendirilmesi için çabaların sürdürüldüğü de kaydetti. Milli Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos ve Mısırlı mevkidaşı General Muhammed Zeki’nin bugün iki ülke arasında arama kurtarma yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma imzalayacaklarını hatırlatan gazete, Kahire’deki törene iki ülkenin taahhüdünü vurgulamak için dışişleri bakanları Nikos Dendias ve Samih Şukri’nin da katılacağını kaydetti.

Geçen cumartesi gününden bu yana Mısır ve Yunanistan’ın İskenderiye bölgesindeki “Medua 12” ortak tatbikatının devam ettiğini de belirten Kathimerini, Kahire’ye giden heyet arasında yer alan Dışişleri Bakan Vekili Miltiadis Varviçiotis’in de Mısırlı mevkidaşı ile tarım sektöründe mevsimlik işçilerin çalıştırılması ilişkin bir anlaşma imzalayacağını ifade etti.

Haberler


UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi