Anasayfa

01-12-2022
'Frangos eğitim özerkliğimize yönelik ihlalleri görmezden geliyor'
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), eski genelkurmay başkanı ve eski savunma bakanı Frangulis Frangos'un Batı Trakya Türkleriyle ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. ABTTF'den yapılan açıklamada Frangos'un azınlık eğitimi özerkliğine yönelik ihlalleri görmezden geldiği vurgulandı.
1 Aralık 2022 Perşembe

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), eski genelkurmay başkanı ve eski savunma bakanı Frangulis Frangos'un Batı Trakya Türkleriyle ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. ABTTF'den yapılan açıklamada Frangos'un azınlık eğitimi özerkliğine yönelik ihlalleri görmezden geldiği vurgulandı.

ABTTF'nin açıklamasında şunlar kaydedildi: "Ülkemiz Yunanistan'ın Eski Savunma Bakanı ve Eski Genel Kurmay Başkanı General Frangoulis Frangos, ERT 1 televizyonunda katıldığı bir programda Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Programda (Batı) Trakya'da 320 cami ve 99 azınlık ilkokulunun faaliyet gösterdiğini belirten Frangos, buna karşın Rum Ortodoks azınlığına ait İstanbul'da 3, Gökçeada'da 1 ilkokulun olduğunu, Bozcaada'da ise hiçbir ilkokulun olmadığını söyledi."

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Eski Savunma Bakanı Frangos, Batı Trakya'da bugün 99 ilkokulumuzun faaliyette olduğunu söylüyor ancak son 27 yılda 1923 Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim özerkliğimize aykırı bir şekilde 132 ilkokulumuzun kapatıldığını es geçiyor. Evet, 1994-1995 eğitim ve öğretim yılında toplam 231 ilkokulumuz mevcutken bugün sadece 99 ilkokulumuz var. Anavatanımız Gökçeada'da aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi doğrultusunda sadece dört öğrenci için okul açarken ülkemiz özerk ilkokullarımızı öğrenci sayısının yetersizliğini gerekçe göstererek her yıl birer birer kapatıyor. Çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim özerkliğimizi elimizden alan ülkemiz Lozan Antlaşması'nın hükümlerine uymuyor! Öte yandan Frangos, Lozan Antlaşması'nda yalnız 'gayrimüslim azınlıklar' ifadesi geçmesine rağmen İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'daki azınlıktan Rum azınlık, bizlerden ise Müslüman azınlık olarak bahsediyor. O zaman Frangos'un Batı Trakya'da yaşayan bizlerin de bir Türk azınlığı olduğumuzu söylemesi gerekiyor."

Haberler


Gökçepınar’da Ramazan bereketi, soydaşlar iftar sofrasında buluştu

Bülent Kamiloğlu’ndan Spartakos tartışmasına ilişkin açıklama

DEB Partisi: ‘Spartakos’un talebi toplumsal barışa ve huzura yönelik saldırıdır’

Danışma Kurulu Spartakos’un taleplerine tepki gösterdi

Mucize Tiyatrosu “Hisseli Harikalar Kumpanyası” oyununu sahneleyecek

Yunanistan, Batı Trakya’dan Bulgaristan’a hava savunma desteği sağlayabilir

Dışişleri Bakanı Yerapetritis: “Suda Üssü tehdit altında değil”

Spartakos, Gümülcine Hastanesinde Türkçenin ve başörtüsünün yasaklanmasını istiyor!

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş Batı Trakya’yı ziyaret etti

Kültür Bakanlığı Yanya’daki Aslan Paşa Camiinin restorasyonunu üstleniyor

Bu ne perhiz, bu ne Lozan yorumu?

Kimliğe müdahale ve kültürel dayatma - iki olayın düşündürdükleri