Anasayfa


03-12-2022
‘8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni’ Üsküp’te yapıldı
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geleneksel olarak düzenlenen “8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” gerçekleşti.
3 Aralık 2022 Cumartesi

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te geleneksel olarak düzenlenen “8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni” gerçekleşti. Etkinlikte Batı Trakya Türkleri de temsil edildi.

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı desteğiyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından Üsküp’teki bir otelde düzenlenen programa, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Salih Murat, Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH) Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Kuzey Makedonya, Türkiye, Kosova, Bulgaristan ve Batı Trakya bölgesinden şairler ile edebiyat severler katıldı.

MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, programda yaptığı konuşmada, "Kültür Bakanlığının desteğiyle, MATÜSİTEB himayelerinde, Köprü Derneği öncülüğünde düzenlenen 8. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni’ni düzenlemekten mutlu olduklarını" söyledi.

İbrahim, “Aslında bu şiir şöleni bizim MATÜSİTEB himayelerinde ancak üye dernek olan ve çok kıymetli bir derneğimiz Köprü Derneğinin yıllarca bir edebiyat atölyesi, bir edebiyat okulu neticesinde düzenlenmektedir. Bu edebiyat okulunda, bu şiir atölyesinden çıkan yazarlarımızla yeniden ülkemizde Türkçeyi ve Türk dilini bir edebiyat dili olarak, bir akademik dil olarak yaşatmaya gayret etmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

“YAYHA KEMAL BEYATLI’YI DOĞUM YIL DÖNÜMDE HER BERABER ANMIŞ OLACAĞIZ”
MATÜSİTEB Genel Başkan Yardımcısı Mehmed Arif de Üsküp doğumlu şair Yahya Kemal Beyatlı’yı anmak, onun şiirini, onun fikrini beraber anmak için bir araya geldiklerini belirtti.

2 Aralık tarihinin çok önemli bir tarih olduğunu çünkü büyük şairin yıl dönümü olduğunu anımsatan Arif, “Bu yıl MATÜSİTEB organizasyonunda ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı destekleriyle düzenlemekteyiz bu organizasyonu. Bu yıl 8'incisini düzenlemekteyiz. Bu yıl maalesef kısıtlı imkanlardan dolayı, aslında Türk dünyasından daha fazla şair çağırmak istemiştik fakat elimizdeki imkanlarla en yakın bölgelerden soydaşlarımızı, Türk şairlerimizi davet ettik.” diye konuştu.

Arif, “Burada Üsküp halkıyla, Balkanlar'dan gelen şairlerle hep beraber Balkan Türk Şiiri’nin büyük şairini Yahya Kemal Beyatlı’yı doğum yıl dönümünde hep beraber anmış olacağız.” dedi.

“BÖYLE BİR ORTAMDA BULUNMAKTAN BÜYÜK BİR GURUR VE MUTLULUK DUYUYORUM.
Etkinliğe İskeçe’den katılan şair Müberra Karadayı da söz konusu şiir şölenine ilk kez katıldığını söyledi.

Türkiye Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından yayımlanan BAĞLAR Edebiyat ve Şiir dergisi yazarı olan Müberra Karadayı, büyük şairi anma vesilesiyle, aynı dil, aynı edebiyat, aynı şiir bayrağı altında toplanmış olmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunun altını çizerek, “Böyle bir etkinlikte bulunmaktan, böyle bir ortamda bulunmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyorum. Biz Balkan coğrafyasında yaşayan kardeş topluluklar olarak aramızda kurduğumuz gönül köprülerini böyle etkinliklerle daha da sağlamlaşacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Karadayı, “Bizim amacımız yaşadığımız bu coğrafyada kendi benliğimizi, kendi özümüzü, değerlerimizi, kimliğimizi, örf ve adetlerimizi yaşatarak sekteye uğratmadan sesimizin gür çıkması ve yüzyıllar boyunca bu topraklarda var olmaktır. Bunu yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Etkinliğin başarılı ve güzel geçeceğine inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan’dan gelen şair Aziz Nazım Şakir de Üsküp’te bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.
Yahya Kemal adına düzenlenen uluslararası etkinliğe sahip olunması ve bunun bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Şakir, “Bu ismi çocukluğumdan beri duyuyordum zaten, dedemden ama her zaman Türkiyeli biri olduğunu düşünüyordum. Orada doğduğunu sanıyordum, çok sonradan aslen Üsküplü olduğunu öğrendim. Onun adına düzenlenen bu etkinlikte bulunmak üzere Sofya’dan buraya geldim. İkinci kez katılıyorum bundan önce 6'sında da bulunmuştum. Umarım bu şekilde kesilmeden devam eder.” diye konuştu.

Kosovalı şair Taner Güçlütürk de Üsküp’ün güzel evladı Yahya Kemal Beyatlı’yı Rumeli’de ve büyük üstadı Balkanlar'dan gelen şairler olarak şiirleriyle, onun güzel sözleriyle, güzel hatıralarıyla anmaya çalışacaklarını belirtti.

Güçlütürk, “Hem kendi şiirlerimizi okuyacağız hem de aynı zamanda üstadın güzel dizelerini de bu akşamki izleyiciler ile paylaşacağız. Rumeli evladı olarak, Yahya Kemal’i, Mehmet Akif Ersoy gibi ad yapmış büyük üstadlarımızı anmak, vefa borcunu ödemek önce bize düşer. Dolayısıyla önce bizde yad edilmesi ve bu etkinliğin 8. yıla ulaşması bu vefaya, üstadın aziz hatırasına çok yakışıyor. Bu akşam burada olmaktan bizler Balkanlı Türk şairler olarak çok mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

“YAYHA KEMAL BEYATLI BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR DEĞERDİR
Kuzey Makedonyalı şair İlker Yusuf Yahya Kemal Beyatlı’nın Makedonya ve Türkiye’nin ortak değeri olduğunu söyledi.

Yusuf, “Makedonyamızın ve Türkiyemizin ortak değerlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı anısına düzenlenen şiir şöleninin 8'incisinde bu akşam yine beraberiz. MATÜSİTEB’in düzenlediği bu şölende genellikle Türk edebiyatçılarının bir araya gelmesi bizi mutlu etmektedir. Biz de Makedonya’yı temsilen arkadaşlarımızla birlikte bu akşamki şölende yerimizi aldık. Bildiğiniz gibi Yahya Kemal Beyatlı bizim için çok büyük bir değerdir ve onun anısına böyle bir akşamda burada olmak hepimizi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Programda Uluslararası Balkan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Dr. Seyhan Murtezan İbrahim, “Bir milliyetçi kendi milletinin tarihine meftundur” konulu konuşmayı gerçekleştirdi.

Programda Makedonyalı sanatçı Ebrar Mazhar gitar eşliğinde okuduğu şarkılarla dinleyenleri mest etti.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu öğrencileri Kuzey Makedonya’nın önde gelen şairlerinden Şükrü Ramo ve Avni Engüllü’nün şiirlerini okudu.

Programın sonunda katılımcı şair, akademisyen ve müzisyenlere teşekkür belgesi verildi.




Haberler


Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı