31-03-2016
Soydaşlara yağlı güreş eğitimi verilecek...
"Kimimiz Rumeli, kimimiz Anadolu'dan, pirimiz, üstadımız Hz. Hamza yolundan" adlı proje kapsamında; Kuzey Kıbrıs, Bulgaristan, Makedonya (FYROM) ve Yunanistan’da güreşe meraklı 300’e yakın sporcuya yağlı güreş eğitimi verilecek.
Edirne Şahi Spor Kulübü Başkanı Şamil Doğu Delen, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile yürüttükleri proje kapsamında güreşe meraklı sporculara yağlı güreş eğitimi vereceklerini söyledi.
Yağlı güreşin geçmişte ilgi gördüğü ancak son zamanlarda ilginin zayıfladığı coğrafyaları seçtiklerini anlatan Delen, şöyle konuştu: "O coğrafyalardaki sporcularımız güreşiyorlar ama minderde güreşiyorlar. Biz atalarımızın geçmişte at koşturduğu topraklarda ve yağlı güreşin geçmişte zirvede olduğu ülkelerdeki soydaşlarımıza yağlı güreşi anlatmak, yeni neslin ilgisini çekmek amacıyla yaptığımız proje kabul oldu. Eski Kırkpınar başpehlivanlarından Abdullah Ersoy, Kırkpınar başaltı pehlivanlarından Soner Toto, güreş antrenörleri Talat Çelik’le yola çıkacağız. Proje kapsamında eğitim ve seminerler Temmuz ayı sonunda bitecek. Hedef kitlemiz 300 sporcu."
Şamil Doğu Delen, güreş eğitimi alan soydaş pehlivanların gelecek yıl düzenlenecek 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde dualı çayırda kıspet giyeceklerini kaydetti.
"YAÄžLI GÜREŞ BİR FELSEFEDİR"
Yağlı güreşin içerisinde barındırdığı felsefe nedeniyle soydaşlara sadece güreş eğitimi değil bir geleneği de öğretmeye gittiklerini belirten Delen, şu ifadeleri kullandı: "Yağlı güreş maneviyattır, dürüstlüktür, yenildiğinde çırağın ustanın elini öpmesidir, saygıdır, ahlaktır, centilmenliktir, mertliktir. Yağlı güreş bilimselliktir, minder güreşindeki insan fizyolojisine sonraları zarar verdiği bilinen pek çok oyun yağlı güreşte yoktur, yasaktır. Rekabetin yanında bir hümanizması vardır."