Anasayfa

09-01-2023
Bulgaristan'da siyasi kriz sürüyor
Bulgaristan’da 240 üyeli parlamentoda 53 sandalyeye sahip Değişime Devam (PP) partisi de hükümet kuramadı.
9 Ocak 2023 Pazartesi

Bulgaristan’da 240 üyeli parlamentoda 53 sandalyeye sahip Değişime Devam (PP) partisi de hükümet kuramadı.

PP’nin başbakan adayı olarak gösterdiği eski Eğitim Bakanı Prof. Nikolay Denkov, Cumhurbaşkanlığında yapılan törende güvenoyu almak üzere parlamentodaki diğer partilerden gerekli desteği alamadığını bildirdi.

Denkov, kabine kurmakta başarısız olduğunu belirterek aldığı görevi Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e iade etti.

PP’nin hazırladığı ve güven oylaması konusunda "destek yoklaması" olarak görülen ve kuracağı hükümetin yol haritası olarak açıklanan çalışma hedeflerini içeren bir bildiri, 6 Ocak’ta yapılan parlamento oturumunda reddedilmişti.

Daha önce 2021’e kadar ülkeyi 12 yıl yöneten ve parlamentoda 67 üyeli en büyük grup olan, eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi de hükümet kuramamıştı.

Anayasal prosedür gereği, ülkenin bulunduğu siyesi krizden çıkması için Cumhurbaşkanı Rumen Radev, yedi siyasi partinin temsil bulduğu parlamentoda diğer bir partiye hükümet kurma görevi verecek.

Partiler arasındaki siyasi cepheleşme nedeniyle bu girişimin de sonuç vermemesi durumunda Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshederek erken seçim için tarih bildirecek.

Siyasi krizin devam etmesi durumunda yeni erken seçimin martta yapılması bekleniyor.

Bulgaristan’da seçmenler, 2021 sonrası beş kez sandık başına gitmişti.

Haberler


Kış saati uygulaması 25 Ekim’de başlıyor

Gümülcine’de okullararası geri dönüşüm maratonu başlıyor

Maden sahasının kiralanması ve şirket bağışı tepki çekti

Batı Nil virüsü sonbaharda da etkisini sürdürüyor

Tarihi Beyazıt Camiinin açılışının kasım ayında yapılması bekleniyor

Kalkanca sakininden belediyeye çağrı: Çalışmalar ne zaman tamamlanacak?

GTGB Yeni Nesil Kolunun yeni yönetimi belirlendi

Doğu Makedonya - Trakya Eyaletinden Brüksel’de Avrupa Birliği girişimleri

ABTTF: Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları görmezden geliniyor

Rodos’ta sel can aldı

Özgür Ferhat’tan mazot desteğinin artırılması talebi

ABD’nin Atina Büyükelçisi Guilfoyle istifa etti